74 de ani de la nașterea lui Ermil Rădulescu

74 de ani de la nașterea lui Ermil Rădulescu

S-au scurs 74 de ani de la nașterea regretatului Ermil Rădulescu (13.01.1944 – 14.09.1992), cunoscut și apreciat ziarist și scriitor brașovean, care a depășit demult nivelul local, fiind recunoscut în circuitul național al publicisticii românești. Cronicar de evenimente culturale, excelent cronicar dramatic și singurul cronicar de film din Brașov (timp de zeci de ani!), acesta a lucrat numai pe domeniul cultural la ziarul „Drum Nou”, de dinainte de 1970 până în 1989, apoi la „Gazeta de Transilvania”, unde a fost și redactor șef adjunct, a fost colaborator statornic al Revistei Astra și al altor publicații culturale din România.

Ermil Rădulescu a fost unul dintre cei mai fervenți animatori culturali din Brașov. „Practic nu a existat eveniment cultural major în Brașov la care Ermil să nu fi fost consultant. Mereu el era omul cu ideile”, spun colegii și apropiații. Printre altele, a fost unul dintre susținătorii și animatorii Festivalului de Dramaturgie Contemporană de la Brașov, cronicile sale fiind repere în aprecierea producțiilor prezentate în festival.

I-a încurajat, stimulat și promovat pe tinerii creatori literari brașoveni, publicându-le operele în rubricile culturale pe care le gira.

Dincolo de toate calitățile lui, a știut să fie un prieten adevărat, un prieten de excepție. Nu o dată au poposit în casa lui și au fost primiți cu toată ospitalitatea scriitori de renume precum Marius Robescu, Laurențiu Ulici, Vasile Igna, Virgil Mazilescu, Victor Parhon, Ion Cocora, Ion Ghițulescu etc. Era unul dintre cei mai îndrăgiți oameni de litere brașoveni în cercurile scriitorilor care-și petreceau verile, în concediu pe litoral, la Vila Scriitorilor de la Neptun și la 2 Mai.

Reputatul gazetar brașovean Ioan Popa, coleg și mai ales prieten apropiat cu Ermil Rădulescu: „O personalitate luminoasă a culturii brașovene și românești, Ermil a plecat prematur dintre noi, la doar 48 de ani, atunci când era în plină forță creatoare, și în memoria celor care l-au cunoscut și prețuit, rămâne o flacără arzând intens întru slujirea idealurilor care l-au animat”. (Foto: Portret de Eugen Furdui)

Distribuie dacă îți place!

Anunţuri mică publicitate