
Edilii împreună cu reprezentanţii Regiei Pădurilor Kronstadt vor să finalizeze, anul acesta, proiectul de amenajare a unei moderne pepiniere în cartierul Noua, pentru care au obţinut o finanţare nerambursabilă prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, încă din 2012. Valoare eligibilă a proiectului este de 952.109 Euro, 60% fiind finanţare europeană, şi 40% contribuţie proprie, 380.844 Euro. Lucrările de amenajare efectivă a pepinierei au fost estimate la 2.967.526 de lei, cu tot cu TVA, iar constructorii îşi pot depune ofertele până în data de 13 mai. Restul banilor obţinuţi prin acest proiect sunt folosiţi pentru achiziţia de utilaje şi echipamente necesare pentru lucrările de întreţinere a fondului forestier. Contractul de achiziţie pentru aceste echipamente printre care se numără un tractor cu braţ hidraulic şi echipat cu nacelă, motofierăstraie mecanice, dar şi echipamente şi utilaje specifice muncii în pepinieră a fost deja semnat şi are o valoare de 1,58 milioane de lei, fără TVA.
Amenajarea pepinierei era necesară astfel ca pe viitor să nu se mai cumpere puieţi pentru împăduririle pe cele aproape 15.000 de hectare de fond forestier aflat în proprietatea municipalităţii. Totodată, aceasta este cea mai mare pepinieră din ţară care va fi amenajată cu bani europeni.
Pepiniera ar urma să fie amenajată în pădurea de la marginea cartierului Noua, respectiv la marginea drumului forestier care se continuă din strada Plopilor, pe o suprafaţă de 1,87 de hectare. Pepiniera va fi dotată cu un solar amenajat şi utilat cu sisteme de irigaţie care să ofere culturilor stabilitate şi viabilitate. În pepinieră se vor putea produce numai puieţi cu destinaţie forestieră, respectiv brad, molid, paltin, larice şi alte specii necesare plantărilor care se vor efectua în pădurile aparţinând municipalităţii. Pentru administrarea obiectivului, pază şi depozitare în condiţii sigure, se va realiza o clădire administrativ-operaţională, iar suprafaţa pepinierei va fi împrejmuită pentru a evita distrugerile.