Prof. dr. Gabriela Adam, inspector școlar de limba germană în Braşov a prezentat o scurtă radiografie a înăţământului predat în judeţul nostru în limba lui Goethe.
Astfel, domnia sa a ţinut să precizeze că populaţia şcolară cu acces la predare în limba germana ca limba maternă este constantă. În prezent sunt 760 preșcolari în 37 grupe, 1.552 de elvi la nivel primar, împărţiţi în 62 de clase, la nivel gimnazial sunt 937 elevi în 42 de clase, licealiar în învăţământul 533 de elevi, în 22 de clase.
„Nu s-au înfiintat alte scoli cu predare În limba germană, iar în judeţ cea mai mare unitate este Colegiul Național Johannes Honterus, urmat de Colegiul Național Domna Stanca din Făgăraş”, a precizat Adam.
Clase cu predare în limba germană mai sunt la Lic. Teoretic Ioan Pascu din Codlea, șcl. gimnazială Ion Codru Drăguşanu de la Dragus, cu elevi în clase pregatitoare pana la clasa a 4-a, scl. gimnaziala nr. 12 Brasov, scl. gimnazială Peter Pal, din Râșnov, scl. gimnazială Rupea si Liceul Teoretic Ion Codru Drăguşanu de la Victoria, cu clase pregătitoare pana la clasa a 4-a cu învățământ în germană, iar la clasele 5 – 8 se face doar studiul limbii.
„Încercăm ca punct principal și în acest an să ne focusăm pe formarea colegilor, absolvenți tineri, și vă spun cu bucurie că sunt viitori colegi de-ai noștri care vor termina în acest an, sunt studenţi, iar dacă vom câștiga câte unul pe an este mare câștig pentru învăţământul în limba germană”, a precizat inspectoratul școlar Gabriela Adam.
Honterus, Colegiu naţional de la 1 septembrie
La rândul său, prof. Radu Chivărean, directorul Colegiului Johannes Honterus, a ţinut să reamintească faptul că, de la 1 septembrie, „am devenit Colegiu Național, a fost aprobată cererea noastră, prin ordin de ministru. Este o recunoaștere a faptului că Johannes Honterus este cea mai veche unitate școlară din România, înființată în 1541. Această școală are o tradiție neîntreruptă de 500 de ani, chiar dacă 11 ani a funcționat sub umbrela liceului Șaguna , dar nu și-a pierdut identitatea. Este a doua unitate ca mărime din ţară, ca număr de elevi. Avem 54 de clase, de la pregătitoare la a 12-a, 1.440 de elevi în acest moment”.
Chivăran a ţinut să remarce fptul că s-a repus pe baze noi și normale raportul dintre școală, Biserica Evanghelică și Primăria Brașov şi că, în acest an, s-au semnat documentele prin care bierica a pus la dispoziția Primăriei pe o perioadă de 25 de ani clădirile unde fucnţioneayă colegiul.
„Le mulțumesc că au înţeles că altfel nu se poate rezolva problema spațiilor și întreținerea acestora. Valoarea reparațiilor este de aproximativ 3 milioane de euro, pentru a repara clădirea unde a funcţionat Liceul Sportiv. Este vorba despre un proiect de anvergură, care se întinde pe trei ani”, a afirmat Chivăran.
Un alt proiect prezentat de directorul Colegiului Honterus este crearea unei clase cu profil matematică informatică, sigura problemă la această oră fiind faptul că nu există un profesor titular de informatică de limba germană. Apoi, trebuie modernizat laboratorul de informatică, iar ulterior se poate faceacreditarea de către Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior – ARACIS.
Ce probleme sunt la Şcoala 12?
Prof. Laura Wittstock, director adjunct la Școala gimnazială nr. 12, a prezentat situația de la această unitate de învățământ.
„Noi avem în școală, în total, 1.063 de elevi, dintre care 636 sunt la secția germană, de la clasa pregătitoare pana la opta. Sunt clase cu câte 30 de elevi, în medie, la clasă. Pentru că nu avem spaţii suficiente, clasa a 6-a – secția germana, funcționează după amiază. Profesori există, dar nu acoperim toate materiile cu predare în limba germană. Dificultăți întâmpină la biologie și la fizică. Este și foarte greu în ziua de astăzi: să găsești profesor de fizică care să predea în limba germană. Cadre didactice care predau în limba germană suntem 27, învățământ primar și gimnazial”, a declarat Wittstock.