
Clienții Euroins au dreptul de a denunţa contractele de asigurare încheiate precum şi dreptul de a recupera primele de asigurare plătite. În acest sens, FGA deschide dosare de daună.
Asiguraţii Euroins România Asigurare Reasigurare au dreptul de a denunţa contractele de asigurare încheiate, precum şi dreptul de a recupera primele de asigurare plătite, în cadrul contractelor de asigurare, proporţional cu perioada cuprinsă între momentul denunţării şi cel al expirării duratei de valabilitate a contractelor, precizează asiguratorul.
”Vă informăm că prin Decizia nr.262 a Autorităţii de Supraveghere Financiară din data de 17 martie 2023, a fost retrasă autorizaţia de funcţionare a societăţii EUROINS ROMÂNIA ASIGURARE REASIGURARE S.A. Ca urmare a acestei decizii, asiguraţii societăţii au dreptul de a denunţa contractele de asigurare încheiate cu EUROINS ROMÂNIA ASIGURARE REASIGURARE S.A., precum şi dreptul de a recupera primele de asigurare plătite, în cadrul contractelor de asigurare, proporţional cu perioada cuprinsă între momentul denunţării şi cel al expirării duratei de valabilitate a contractelor. De asemenea, orice persoană care invocă un drept de creanţă împotriva EUROINS ROMÂNIA ASIGURARE REASIGURARE S.A., după producerea unor riscuri acoperite printr-o poliţă de asigurare valabilă, între data retragerii autorizaţiei de funcţionare şi cea a denunţării contractelor de asigurare, va putea solicita deschiderea dosarului de daună la Fondul de garantare a asiguraţilor (FGA), în acord cu prevederile art.12 din Legea nr.213/2015”, menţionează Euroins, potrivit News.ro.
Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) a decis să retragă autorizaţia de funcţionare a societăţii Euroins România.
Consiliul ASF a mai hotărât promovarea de către ASF a unei cereri pentru deschiderea procedurii de faliment şi numirea Fondului de Garantare a Asiguraţilor (FGA) ca administrator interimar al societăţii. Între februarie 2020 şi ianuarie 2023, ASF a amendat Euroins cu peste 16 milioane de lei în total, sancţiuni rezultate din 17 acţiuni de control.
FGA poate primi cereri de deschidere a dosarelor de daună din partea clienţilor Euroins
FGA a anunțat vineri că poate primi cereri deschidere a dosarelor de daună din partea clienților Euroins, după ce Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a dispus revocarea autorizaţiei de funcţionare pentru acest asigurator.
„FGA a luat act de decizia Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) prin care s-a dispus retragerea autorizaţiei de funcţionare a Societăţii Euroins România Asigurare Reasigurare SA şi constatarea stării de insolvenţă a societăţii, urmând ca Autoritatea de Supraveghere Financiară să promoveze, în instanţă, cererea de deschidere a procedurii de faliment împotriva asigurătorului. Astfel, începând de la data publicării deciziei ASF în Monitorul Oficial, FGA poate proceda, la cererea oricărei persoane care invocă un drept de creanţă împotriva Societăţii Euroins România Asigurare Reasigurare SA, la deschiderea dosarelor de daună”, se precizează într-un comunicat al FGA.
Condiții de deschidere
Cererea de deschidere a dosarului de daună pentru asigurarea RCA poate fi completată în cazul în care nu a fost deschis un astfel de dosar de către Euroins, pentru un eveniment asigurat acoperit de o poliţă de asigurare în vigoare.
De la data publicării hotărârii ASF în Monitorul Oficial al României, creditorii de asigurări ai Societăţii Euroins România Asigurare Reasigurare pot să înainteze cereri de plată la FGA sau cereri de restituire primă pentru asigurarea auto.
„Cererile de plată se pot depune până la maximum 90 de zile de la rămânerea definitivă a hotărârii de deschidere a procedurii de faliment. Pentru creanţele de asigurări născute ulterior rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti de deschidere a procedurii de faliment, cererile de plată pot fi depuse în maximum 90 de zile de la data naşterii dreptului de creanţă al creditorului de asigurări”, afirmă FGA.
Fondul de Garantare a Asiguraţilor va lua în primire evidenţele complete ale dosarelor de daună şi evidenţele tehnico-operative şi contabile conexe acestora, în termen de 30 de zile de la data sustragerii autorizaţiei de funcţionare a societăţii. După ce acestea sunt preluate, FGA va proceda la publicarea listelor posibililor creditori de asigurare.
Ulterior preluării evidenţelor complete ale dosarelor de daună, dar şi a evidenţelor tehnico-operative şi contabile, se va face Instrumentarea de către Fond a cererilor de plată.
În conformitate cu legea, art. 13 alin. (1) din Legea nr. 213/2015, FGA este îndreptățit să facă plăţi din disponibilităţile sale către creditorii de asigurări, în termen de 60 de zile de la data publicării în MO al României a hotărârii ASF de retragere a autorizaţiei de funcţionare.
Despăgubirea
Oferirea despăgubirilor va avea loc în limita a 500.000 lei. Acestea sunt destinate pentru o creanţă de asigurare datorată pe baza unui contract de asigurare încheiat de asigurătorul aflat în insolvenţă.
„Ca schemă de protecţie a asiguraţilor, Fondul de Garantare a Asiguraţilor este pe deplin conştient de situaţia specială în care se regăseşte piaţa asigurărilor la acest moment, prin falimentele societăţilor City Insurance SA şi a Euroins SA şi mai ales de aşteptările creditorilor de asigurare ai celor doi asigurători. FGA şi-a propus să reprezinte un element de stabilitate şi să vină în ajutorul cetăţenilor prin desfăşurarea activităţii-instrumentarea dosarelor de daună, plata despăgubirilor cuvenite etc. într-un mod profesionist cu rezultate rapide, în limita resurselor materiale şi umane”, potrivit reprezentanţilor FGA.
În vederea demarării procesului de depunere a cererilor de deschidere de daună sau a cererilor de plată, se găsesc informații pe site-ul FGA, respectiv www.fgaromania.ro.
Te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!
Noutăți RAPID și pe canalul de Telegram: Abonați-vă AICI