blog-logo

ANRE: Modelul de factură la energie electrică pentru clienţii casnici a fost simplificat

ANRE: Modelul de factură la energie electrică pentru clienţii casnici a fost simplificat

Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE) a anunțat joi că a aprobat un ordin pentru simplificarea facturii de energie electrică, astfel că va exista un nou model. De asemenea, vor fi impuse reguli pentru furnizorii care emit cu întârziere facturile.

Conform ANRE, în şedinţa de joi a Comitetului de Reglementare a fost aprobat Ordinul pentru aprobarea contractului-cadru de furnizare a energiei electrice în regim de serviciu universal, a condițiilor generale de furnizare a energiei electrice în regim de serviciu universal şi a modelului de factură aplicabil tuturor clienţilor casnici.

Ca urmare a noilor prevederi aprobate, facturile emise de furnizorii de energie electrică pentru toţi clienţii casnici pentru consumul de energie electrică vor respecta un nou model de factură.

Modelul de factură pentru clienţii casnici

Modelul de factură pentru clienţii casnici a fost simplificat şi va conţine:

 • date de identificare şi contact ale furnizorului şi ale clientului,
 • data de încetare a contractului,
 • dacă contractul este încheiat pe perioadă determinată,
 • perioada de facturare,
 • cantitatea totală de energie electrică facturată,
 • preţul final facturat,
 • valoarea totală de plată,
 • data scadentă a plăţii,
 • tva.
Alte articole:   Federația Națională a Părinților, rezultate sondaj privind introducerea religiei la Bacalaureat

Furnizorul, obligat să accepte eșalonarea plăților, dacă perioada de facturare e mai mare

În cazul în care furnizorul emite factura pentru o perioadă de facturare mai mare decât cea prevăzută în contract sau stabilită conform reglementărilor în vigoare, acesta este obligat să eşaloneze la plată sumele datorate de către client, pe o perioadă cel puţin egală cu perioada de facturare pentru care a fost emisă factura, fără a percepe penalităţi.

Celelalte elemente necesare înţelegerii de către client a facturii sunt prezentate în anexa la factură şi au scopul de a ajuta clientul casnic în optimizarea propriului consum de energie electrică.

De asemenea, prin Contractul – cadru de furnizare a energiei electrice în regim de serviciu universal aprobat sunt obligați furnizorii ca:

 • în cazul consumatorilor vulnerabili, eşalonarea la plată a facturii este pe o perioadă de minimum 3 luni sau convenită de părţi.
Alte articole:   Când va avea loc cea de-a VI-a tranșă a voucherelor sociale?

Alte clauze ce au fost introduse în Contractul – cadru de furnizare a energiei electrice în regim de serviciu universal sunt:

 • perioada de facturare este de 1 lună,
 • intervalul de citire a indexului grupului de măsurare este de cel mult 3 luni,
 • regularizarea consumului de energie electrică se face la maximum 3 luni și este inclusă în prima factură emisă după citirea indexului de către operatorul de distribuție.

Aşa cum am precizat la momentul iniţierii procesului de consultare publică, prin noile prevederi am simplificat modelul de factură, astfel încât elementele conţinute să permită clientului casnic o mai bună înțelegere a modului de determinare a valorii facturii, iar informațiile suplimentare incluse în anexa de la factură să îl ajute în gestionarea propriului consum de energie electrică”, spune Dumitru Chiriţă, preşedintele ANRE.

Alte articole:   Șofer amendat pentru lipsa rovinietei, deși transporta mașina pe platformă

Te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Noutăți RAPID și pe canalul de Telegram: Abonați-vă AICI

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate