blog-logo

Procedura de consultare publică pentru noul Cod Silvic, deschisă la Brașov

Procedura de consultare publică pentru noul Cod Silvic, deschisă la Brașov

La Braşov, a avut loc astăzi deschiderea procesului de consultare publică pentru elaborarea noului Cod Silvic, în baza principiilor stabilite de Strategia Naţională pentru Păduri.

Evenimentul a avut loc la Universitatea Transilvania, în repezența ministrului Mediului Tanczos Barna și a rectorului Ioan Abrudan.

Ministrul susține că proiectul noului Cod Silvic va ajunge pe masa Guvernului la începutul lui iunie. Acesta ce va fi elaborat de un „consorţiu de specialişti format din Universitatea din Suceava, cea din Braşov şi Institutul de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură”.

Tanczos Barna a precizat că noua legislaţie silvică este un angajament luat de Guvernul României prin PNRR, în baza strategiei elaborate în ultimii ani.

Noul cod trebuie să aibă „schimbări semnificative de abordare şi viziune”.

„Am semnat, săptămâna trecută, contractul de servicii, prin PNRR, cu acest consorţiu, format din cele trei instituţii, şi draft-ul noului Cod Silvic va fi pus pe masa guvernului la începutul lunii iunie, după ce va parcurge o perioadă de consultare publică, în care vom implica toate entităţile care au un aport sau pot veni cu unul la acest proces de elaborare a draft-ului.

Cred că acest nou act normativ trebuie să vină cu schimbări semnificative de abordare şi de viziune. Din punctul nostru de vedere, al ministerului, Codul silvic trebuie să fie o lege suplă, să fie uşor de înţeles şi de aplicat, trebuie să protejeze pădurea, să însemne mai multă pădure pentru România, trebuie să aducă o nouă abordare faţă de proprietarul şi de administratorul responsabil al pădurii”, a spus ministrul Mediului.

Alte articole:   Un tânăr a ajuns în arest după ce a distrus mai multe mașini parcate și a furat dintr-un magazin

Oficialul guvernamental a mai menționat că, „dincolo de susţinerea, stimularea, cointeresarea proprietarului de a avea o pădure sănătoasă şi rezilientă, pentru viitor”, noua legislaţie, cea primară şi cea subsecventă, trebuie să prevadă „mijloace de coerciţie acolo unde lucrurile nu sunt în regulă şi legea nu este respectată.

Abrudan: S-au schimbat lucrurile referitor la ce dorește societatea de la pădure

La rândul său, rectorul Universităţii Transilvania din Braşov, prof. dr. ing. Ioan Vasile Abrudan, a declarat că noul Cod Silvic trebuie să valorifice ceea ce a fost şi este pozitiv şi, în acelaşi timp, „să privească spre viitor”.

„Sperăm să valorificăm ceea ce a fost bun până acum în experienţa şi practica noastră, inclusiv cea legislativă, dar să ne uităm şi ce se întâmplă în jurul nostru, la nivel european, şi chiar şi internaţional să venim cu o legislaţie silvică care să privească în viitor şi care să fie aşezată pe baze care înseamnă supleţe, continuitate, inovare. (…) Lucrurile s-au schimbat şi s-au schimbat privind ceea ce doresc comunităţile şi, în general, societatea de la pădure”.

Dacă apreciezi știrea, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Alte articole:   Festivalul Greciei la AFI Brașov, în weekend. Programul complet

Noutăți RAPID și pe canalul de Telegram: Abonați-vă AICI

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate