blog-logo

Caravana de screening pentru depistarea cancerului de col uterin ajunge în Roadeș

Caravana de screening pentru depistarea cancerului de col uterin ajunge în Roadeș

Caravana de screening pentru depistarea cancerului de col uterin ajunge în Roadeş, județul Brașov. Teste gratuite Babeş-Papanicolau şi HPV pentru femeile între 24-64 de ani.

Caravana mobilă pentru screeningul cancerului de col uterin se va deplasa în data de 9 februarie 2023, în localitatea Roadeş, judeţul Braşov, începând cu ora 16.00, str. Principală nr. 74.

Femeile cu vârsta între 24-64 de ani sunt aşteptate să participe la screeningul cancerului de col uterin, prin testare gratuită Babeş-Papanicolaou şi HPV.

Femeile care se prezintă la caravană pentru testare sunt rugate să aibă la ele cartea de identitate.

În fiecare an, peste 4.000 de românce sunt diagnosticate cu cancer de col uterin.

“Mii de femei tinere active în familie şi în societate se îmbolnăvesc anual de cancer de col uterin, una dintre puținele forme de cancer care ar putea fi prevenită aproape 100% prin depistare precoce. În stadii incipiente, cancerul de col uterin NU prezintă simptome. Însă un cancer de col uterin avansat poate cauza sângerări după actul sexual, sângerări între ciclurile menstruale sau scurgeri vaginale anormale. Aşadar, doamnelor, profitaţi de această oportunitate şi veniţi la testare la caravana de screening. Screeningul vă poate salva viaţa!’’, a declarat Dr. Cosmina UZUN, managerul proiectului.

Descoperit la timp, cancerul de col uterin poate fi tratat şi vindecat cu succes, ceea ce face testarea Babeş Papanicolaou şi HPV cu atât mai importante pentru sănătatea femeilor.

Alte articole:   Când va avea loc cea de-a VI-a tranșă a voucherelor sociale?

IMPORTANT!

Descoperite şi tratate în stadii incipiente, leziunile colului uterin se pot vindeca complet!

Ce înseamnă un test NEGATIV?

Dacă testul de screening este negativ, înseamnă că nu există modificări celulare la nivelul colului uterin. Efectuați o nouă testare peste 5 ani!

Este important ca testul de screening să se efectueze o dată la 5 ani, pentru a depista la timp leziunile precanceroase și pentru a putea fi tratate imediat.

Ce înseamnă un test POZITIV?

Un test pozitiv de screening NU înseamnă cancer de col uterin, ci mai degrabă un semnal de alarmă pentru efectuarea unor investigații suplimentare. Acesta poate dezvălui o leziune precanceroasă, o afecțiune care poate fi tratată cu ușurință într-un cadru clinic. Leziunile precanceroase sunt ușor de tratat și sunt vindecabile. Unele femei vor trebui să efectueze teste suplimentare pentru a se asigura de rezultat.

Alte articole:   Valabilitatea contractului-cadru dintre CNAS şi furnizorii de servicii medicale se prelungeşte până la 30 iunie 2023

Toate serviciile medicale oferite, respectiv consult de specialitate, testare Babeş Papanicolaou, testare HPV, diagnosticarea precoce a leziunilor displazice ale colului uterin, colposcopie, tratament excizional sau ablativ al leziunilor precanceroase ale colului uterin, suport social şi psihologic, sunt GRATUITE, fiind finanţate în cadrul proiectului.

Proiectul „Program de prevenție, depistare precoce și tratament precoce al cancerului de col uterin, regiunea Centru” (cod SMIS 138603)  este derulat de către Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș în calitate de beneficiar, în parteneriat cu Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș şi are ca obiectiv creșterea accesului la servicii accesibile, durabile și de înaltă calitate, prin organizarea de programe de sănătate si servicii orientate către prevenție, depistare precoce (screening) diagnostic și tratament precoce al cancerului de col uterin.

Alte articole:   Festivalul Greciei la AFI Brașov, în weekend. Programul complet

Te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Noutăți RAPID și pe canalul de Telegram: Abonați-vă AICI

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate