blog-logo

Culmea administrației USR – Coliban: anulezi o licitație și faci apoi încredințare directă unei firme de casă

Culmea administrației USR – Coliban: anulezi o licitație și faci apoi încredințare directă unei firme de casă

Administrația USR – Coliban s-a remarcat prin faptul că ocolește procedura licitației, pentru a da contracte, prin încredințare directă, unor firme de casă, apropiate „salvatorilor” României.

De această dată, vă prezentăm, în exclusivitate, o situația incredibilă: anularea unei licitații pentru ca, ulterior, o lucrare de proiectare să fie dată prin încredințare directă unei firme din Cluj, abonată la bugetul municipiului de la poalele Tâmpei.

În data de 3 noiembrie 2021, Primăria Brașov scoate la licitație întocmirea documentatațiilor tehnice pentru două grădinițe: una în Avantgarden, cealaltă în Coresi II. Licitația era împărțită în două loturi.

Firma Danina Star din Brașov câștigă licitația pentru grădinița din Avantgarden – Bartolomeu, pentru suma de 125.000 lei plus TVA, proiectare toate fazele (IMPORTANTĂ această mențiune, pentru ceea ce va urma🙂 Studiu de Fezabilitate, DTAC (Documentația Tehnică pentru obținerea autorizației de construire) și Proiect Tehnic și branșamente.

Alte articole:   Vrei înghețată de ciocolată, vanilie sau greiere?...

Terenul nu era oportun pentru grădiniță

După semnarea contractului nr. 385/109478/27.10.2020, între Primăria Brașov, prin primarul de la acea vreme, George Scripcaru, societatea Danina Star începe treaba. S-au efectuat ridicările topo și încadrarea construcției în normele legislative. În acest moment, proiectantul avertizează municipalitatea că pe terenul de 1.414 mp propus pentru a se construi grădinița (nr. cadastral 14170) se pot amenaja doar două săli de clasă.

Această chestiune a fost transmisă municipalitații, conform surselor noastre din Primărie, prin adresa înregistrată la nr. 115303/12.11.2020. Adică la un interval de circa 2 săptămâni de la semnarea contractului.

În 3 noiembrie 2021, Primăria Brașov scoate la licitație întocmirea documentatațiilor tehnice pentru cele două grădinițe și pentru grădinița din Bartolomeu căștiga Danona Star.

În acest context, Primăria Brașov emite un alt Certificat de Urbanism, nr. 2921/10.12.2021 (la interval de un an!!!!!). Aici poate nu ar fi rău de comentat cât de mare a fost urgența administrației USR de a construi creșe și grădinițe, chestiune cu care se tot laudă. Nu că vechea administrație ar fi construit foarte mult în acest domeniu.

Alte articole:   Rafila: În momentul de față sunt 346 de medici la 100.000 de locuitori

Iar firma din Brașov, care a câștigat licitația, se apucă iar de ridicări topo etc., pentru un teren de 2.129 mp (număr cadastral 167858).

Haos total în Primăria condusă de Coliban

După vreo 8 luni, Primăria se răzgândește în privința construcției grădiniței (că doar e o urgență pentru useriști, nu?). Prin adresa 92411/4 august 2022, municipalitatea anunță că nu este oportună construirea grădiniței pe terenul de… 1.414 mp și cere rezilierea amiabilă a contractului!!!!

Firma acceptă solicitarea Primăriei și încheie un act adițional la contractul inițial prin care acesta încetează, solicitând să fie avută în vedere dacă municipalitatea demarează construirea grădiniței în acest cartier, având în vedere că a câștigat o licitație. Fără a emite pretenții financiare pentru serviciile deja executate!

Alte articole:   Festivalul Greciei la AFI Brașov, în weekend. Programul complet

Evident, acest lucru nu s-a întâmplat. Iar Coliban & Co încredințează direct unei firme din Cluj,  2GMG Construct, pentru suma de 130.000 de lei plus TVA realizarea DOAR a Studiului de Fezabilitate! FĂRĂ DTAC (Documentația Tehnică pentru obținerea Autorizației de Construire), Proiect Tehnic și branșamente. Adică, nici măcar nu s-a încercat o selecție de oferte. Unde fraierii de la Brașov care câștigaseră o licitație să poată avea o șansă de a-și recupera banii cheltuiți anterior.

Miercuri a fost publicat de către Primărie anunțul pentru executarea SF în SEAP, iar joi a fost acceptată oferta clujenilor… Cu toate dosarele pe care le au pe cap, procurorii DNA poate sunt și ei curioși ce se întâmplă în această speță.

Cât despre grupul de la Cluj, povestim într-un articol viitor.

Distribuie dacă îți place!
 1. Cum ar fi sa relatam faptele asa cum s-or fi intamplat de fapt? Mie-mi da cu virgula:
  1.În data de 3 noiembrie 2021, Primăria Brașov scoate la licitație … (Coliban)
  2.După semnarea contractului nr. 385/109478/27.10.2020 … (Scripcaru)
  3. adresa înregistrată la nr. 115303/12.11.2020… (Scripcaru ignora adresa??)
  4. Primăria Brașov emite un alt Certificat de Urbanism, nr. 2921/10.12.2021 (Coliban, dupa incheierea fazei de licitatie, probabil. A mentinut contractul din 2020, sau s-a semnat altul?)

  Deci? Cum s-a semnat un contract cu un an inainte de demararea unei proceduri de licitatie publica? De ce este asta in regula???
  Hai, revizuiti un pic articolul astfel incat sa fie un pic realist/credibil.
  Altfel, poate DNA ar trebui sa il intrebe pe dl Scripcaru, ce am zis eu mai sus. N-o fi nici actuala administratie mai breaza, dar, hai sa facem jurnalism, daca tot spunem ca facem asta.

  Multumesc!

  Reply
  • cred ca v-ati incurcat in date:
   1. 27.10.2020 se semneaza contractul (Scripcaru)
   2. 28.10.2020 Coliban depune juramantul si intra in paine
   3. 12.11.2020 firma sesizeaza ca nu e Ok terenul, adresa înregistrată la nr. 115303
   4. 3 noiembrie 2021, Primăria Brașov scoate la licitație studii ptr 2 gradinite (Coliban). Ulterior, Primăria Brașov emite un alt Certificat de Urbanism, nr. 2921/10.12.2021 (Coliban)
   5. După vreo 8 luni, Primăria se răzgândește în privința construcției grădiniței (că doar e o urgență pentru useriști, nu?). Prin adresa 92411/4 august 2022, municipalitatea anunță că nu este oportună construirea grădiniței si Coliban reziliaza contractul
   6. 25 ianuarie 2023 se scoate la incredintare directa contractul, pe 26 ianuarie se adjudeca un nou contract unei firme de casa.

   Pe cale de consecinta, aveti grija cand cititi ordinea cronologica si hai sa lasam mistourile la adresa jurnalistilor.

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.