blog-logo

Ministrul Sănătății: Copiii cu simptome ușoare nu trebuie duși la spital. Există riscul contractării altor virusuri

Ministrul Sănătății: Copiii cu simptome ușoare nu trebuie duși la spital. Există riscul contractării altor virusuri

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, le recomandă părinţilor ai căror copii au simptomele unor viroze să încerce să evite deplasările la camerele de gardă dacă copilul nu este deshidratat.

Rafila a subliniat că, în cazul copiilor care au simptome „relativ uşoare”, trebuie avut în vedere raportul dintre beneficiile prezentării la camera de gardă a unui spital şi riscul contractării altor virusuri, relatează News.ro.

Ministrul Sănătății cataloghează drept „preocupantă” situaţia privind virozele respiratorii, el recomandând părinţilor ai căror copii au simptomele unor viroze respiratorii să încerce să se adreseze mai întâi medicului de familie sau, dacă merg la spital, să caute să evite să facă acest lucru în zilele de weekend.

„E o situaţie preocupantă, nu putem nega evidenţa şi nici nu avem de ce să facem acest lucru. În general, atunci când este un sezon gripal – la fel a fost şi în 2018-2019 –  există o perioadă critică în ceea ce priveşte acordarea asistenţei medicale. Rugămintea şi sfatul meu este ca dacă infecţia durează de câteva zile sau evoluează necorespunzător din punctul de vedere al părinţilor, după ce s-au adresat la medicul de familie, să încerce să acceseze serviciile medicale mai degrabă în timpul săptămânii decât în weekend pentru că, într-adevăr, în weekend sunt mai limitate din punct de vedere al accesabilităţii”, a afirmat duminică Alexandru Rafila, într-o intervenţie telefonică la Antena 3.

Rafila: O simptomatologie relativ uşoară nu impune deplasarea la spital

Acesta a subliniat că o simptomatologie relativ uşoară nu impune deplasarea la camerele de gardă şi la unităţile de primiri urgenţe, pentru că „beneficiul real este foarte limitat şi, pe de altă parte, există şi riscul contractării altor viroze”.

„O simptomatologie relativ uşoară, chiar dacă copilul face febră 38 dar are o stare generală bună, nu e deshidratat, nu impune în niciun fel deplasarea la unităţile de primiri urgenţe, la camerele de gardă ale spitalelor, nu numai pentru că aşteaptă foarte mult acolo, dar beneficiul real este foarte limitat şi, pe de altă parte, există şi riscul contractării altor viroze, pentru că ştiţi bine că acum circulă mai multe în paralel, circulă infecţia cu noul coronavirus, cu virusul gripal sau alte viroze sezoniere. Eu nu mă refer la situaţiile care impun deplasarea la camera de gardă pentru că evoluţia copilului e necorespunzătoare şi îngrijorează părinţii. Dar, acolo unde este posibil, să facă acest lucru la medicul de familie. Marea majoritate a cazurilor de viroză la copii evoluează banal, nu e vorba de infecţii care să necesite spitalizarea”, a adăugat medicul.

Alexandru Rafila a mai explicat că viroza evoluează în timp, că nu există „o reţetă minune” şi că la unii pacienţi tratamentul are eficacitate mai bună, în timp ce la alţii eficacitatea este limitată.

Alte articole:   Cutremur în zona seismică Vrancea, la miezul nopții

Ministrul Sănătății a anunțat că va solicita CNAS să deconteze mai mult de 28 de consultații zilnic pentru medicii de familie în această perioadă, în care numărul pacienţilor este foarte mare.

Rafila a anunțat și că din sezonul următor se schimbă modul în care populaţia va avea acces la vaccinul antigripal gratuit.

Te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Noutăți RAPID și pe canalul de Telegram: Abonați-vă AICI

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate