blog-logo

Hidroelectrica vrea o fabrică de hidrogen verde şi un parc fotovoltaic pe Olt, în zona Mândra

Hidroelectrica vrea o fabrică de hidrogen verde şi un parc fotovoltaic pe Olt, în zona Mândra

Hidroelectrica vrea să construiască două parcuri fotovoltaice și două fabrici de hidrogen verde pe Olt și Dunăre, pentru care a lansat licitații pentru studiu de fezabilitate și caiete de sarcini în valoare totală de aproape 20 milioane lei, relatează economedia.ro.

Compania energetică de stat Hidroelectrica, care a devenit jucător important pe piața de furnizare de energie electrică în acest an, a lansat două licitații în sistemul electronic de achiziții publice SEAP pentru studii de fezabilitate și caiete de sarcini pentru proiectarea și execuția la cheie în privința dezvoltării a două parcuri fotovoltaice și a două centrale de producție a hidrogenului verde.

Este vorba despre „Amenajarea Energetică Ostrovu Mare” și „Amenajarea Energetică Mândra”.

Licitațiile pentru studii de fezabilitate și caiete de sarcini sunt în valoare de 7,3 miliarde de lei, respectiv 12,3 milioane de lei.

Amenajarea Enegetică Ostrovu Mare va fi dezvoltată pe Dunăre, mai în amonte de Porţile de Fier II, având o capacitate cumulată a parcului fotovoltaic de 100 MWp, respectiv a electrolizorului de 50 MW.

Alte articole:   Zeci de profesori din Brașov vor fi formaţi să recunoască elevii care consumă droguri

În timp ce a doua va fi pe Olt, aproape de orașul Făgăraș, parcul fotovoltaic având o capacitate de 300 MWp, respectiv a electrolizorului de 100 MW.

Durata celor două studii de fezabilitate este de 24 de luni fiecare, iar data de deschidere a ofertelor începe de la 1 martie 2023. Entitatea Contractantă va răspunde în mod clar și complet tuturor solicitărilor de clarificări – în a 11-a zi înainte de termenul limită stabilit prin Anunțul de participare pentru depunerea ofertelor.

Capacitate de producție de 15.000 de tone de hidrogen pe an

Potrivit economica.net, Hidroelectrica vrea să folosească un vechi amplasament pe care, în timpul perioadei comuniste, statul ar fi dorit să construiască un ansamblu hidrotehnic, amenajarea Făgăraș-Hoghiz, pe Olt.

Alte articole:   Salariile nete au scăzut în majoritatea domeniilor, în primele trei luni ale anului

Proiectul a fost aprobat în 1989, dar a fot abandonat oficial 30 de ani mai târziu, în 2019, pe motiv că nu s-a fi justificat economic centrala de doar 27 MW, majoritatea lucrărilor având alte scopuri, respectiv protecția împotriva inundațiilor și asigurarea de apă pentru irigații.

Hidroelectrica este proprietar pe mare parte din teren (aproximativ 400 ha).

Compania ar dori să construiască acolo mai întâi un parc fotovoltaic cu o capacitate de 300 MW, amplasat în fosta cuvetă a lacului de acumulare Făgăraș-Hoghiz, cu racordare la sistemul energetic național.

Energia produsă ar urma fie să alimenteze consumatorii, fie – și aici este a doua fază a proiectului – să fie folosită pentru electroliza apei într-o viitoare centrală de producție a hidrogenului verde.

Aceasta din urmă ar trebui să aibă o capacitate de producție de 15.000 de tone de hidrogen pe an, cu un electrolizor cu o capacitate instalată de 100 MW și să utilizeze apa din Olt și energia verde produsă de parc.

Alte articole:   De ce merită să joci cu LottoPark România?

Randamentul centralei de producție a hidrogenului ar trebui să fie de maximum 75%, iar aceasta ar putea să fie legată, ca variantă de back-up, la o hidrocentală existentă, CHE Voila.

Hidroelectrica vrea să vadă scenariile de fezabilitate economică la un preț al hidrogenului cuprins între 3 și 4 euro/kg, estimat pentru anul 2027.

Hidroelectrica arată că “prestatorul va prezenta dovada finalizării cu succes a cel puțin două proiecte similare, cu o capacitate cumulată a parcului fotovoltaic de 300 MWp, respectiv a electrolizorului de 100 MW”.

Te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Noutăți RAPID și pe canalul de Telegram: Abonați-vă AICI

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.