
Din păcate, administrația USR – Allen Coliban își demonstrează impotența administrativă de la o zi la alta. Reușește să rămână repetentă la capitole pe care le invocă cu surle și trâmbițe la diverse mese tovărășești sau în campania electorală. Însă, vorba ceea, practica ne omoară.

De voie, de nevoie, în 2018, fostul Consiliu Local al Brașovului a aprobat Planul Integrat de Calitate a Aerului (PICA) în municipiul reședință de județ. Un document laborios, realizat de o firmă de specialitate, nu de un ONG de casă al salvatorilor României, care avea termene și obiective clare de îndeplinit până în 2022.
Bun/rău, acel document este o lege locală care ar fi trebuit pus în operă de primar, oricare ar fi el, și de aparatul de specialitate din Primărie. Parțial, lucrurile au început să se miște încă din 2018. Schimbarea puterii în 2020 a „gripat” mecanismul funcționăresc îmbunătățit de Coliban & Co.
Ce cuprindea PICA aprobat pe vremea lui George Scripcaru?
Facem un mic rezumat. Documentul poate fi consultat integral AICI.
Planul Integrat de Calitate a Aerului în Municipiul Brașov 2018-2022 cuprinde o serie de 20 de măsuri principale, dintre care șase se referă la surse staționare de poluare (de exemplu, centralele de apartament, agenți economici sau șantiere) și 14 la surse mobile, în special cele referitoare la trafic.
Printre măsurile care au fost prevăzute sau sunt în curs de implementare se află sistematizări ale traficului și scoaterea traficului greu din oraș, achiziția de mijloace de transport în comun electrice sau cu impact minim asupra mediului, amplasarea de stații de încărcare pentru autobuze electrice, parcări de tip park&ride la terminalele capăt de linii RATBV, care să încurajeze cetățeni să renunțe la mașini pentru a folosi sistemul de transport în comun.
De asemenea, se vorbea despre construirea de noi căi de acces care să descongestioneze traficul (de exemplu, str. Cucului ca alternativă la DN 73, proiect la care se va demara în scurt timp licitația de proiectare și execuție, legătura Cărămidăriei – Poiana Brașov, care se afla în faza de elaborare a studiului de fezabilitate sau pasajul hobanat de la Gară, care era în faza de avizare în 2020, și pentru care s-a obținut cel mai important aviz, cel de la SNCFR). Nu în ultimul rând, asfaltarea străzilor principale din zona nouă a cartierului Tractorul, de natură să reducă degajarea prafului.
Ce s-a făcut din cele propuse?
Păi, în afară de achiziția de mijloace de transport în comun electrice și de stații de încărcare pentru acestea, demarate și achiziționate în mare parte încă de pe vremea lui Scripcaru, mai nimic.
După doi ani de mandat, Coliban a catadicsit să scoată la licitația realizarea unui park&ride, deși documentația era făcut, finanțarea asigurată din fonduri europene de către Scripcaru.
Pistele de biciclete, pentru care exista un proiect de pe vremea lui Scripcaru, a fost blocat pe motiv că nu era bun. Și pentru treaba asta au trecut doi ani ca să deseneze cineva traseele pentru biciclete. Vom vedea când se va licita, dacă se va licita, sau vom asista din nou la o încredințare directă a contractului către o firmă care „trebuie”.
Drumul Cărămidărie – Poiana Brașov a fost blocat. Pe motiv că se taie copaci. Pasajul hobanat de la Gară, la fel. A fost blocat, pe motiv că nu îl doresc 20 de useriști convocați la o ședință pe zoom de șeful Coliban.
Dosarul pentru care Scripcaru a obținut finanțare europeană pentru realizarea benzilor dedicate pentru mijloacele de transport în comun stă la sertar de doi ani. Pentru că degeaba avem autobuze electrice care stau blocate în trafic, motiv pentru brașovenii preferă mașina personală.
Cei care sunt cu adevărat curioși și preocupați de problemele de mediu din Brașov, sunt convins că vor lectura Planul Integrat de Calitate a Aerului în Municipiul Brașov 2018-2022.
Asta ca să nu mai amintim că Brașovul nu are șanse să se încadreze în termenul limită de 31 decembrie 2023, privitor la închiderea depozitelor de deșeuri neconforme.
Acum, nu îi mai pute nimic nici lui Coliban, nici USR-ului
Problema cea mai mare este nu că PICA a expirat și că multe dintre obligațiile asumate în această lege locală nu au fost îndeplinite. Ci faptul că un invidid ajuns primar fluturând problemele de mediu ale Brașovului, nu a făcut nimic pentru rezolvarea lor. Coliban de doi ani subminează dreptul brașovenilor la un mediu sănătos și exhilibrat ecologic.
Evident, postacii de partid fie vor înjura, fie ne vor jigni. Pentru că ei doar asta știu: cyberbullying.
