blog-logo

Închisoare pentru șoferii beți sau drogați care fac accidente mortale

Închisoare pentru șoferii beți sau drogați care fac accidente mortale

Șoferii care vor produce accidente mortale fiind sub influența băuturilor alcoolice sau a drogurilor vor face închisoare.

Conform unei modificări legislative care se află în dezbatere la Senat, șoferii care vor produce accident mortale fiind beți sau drogați nu vor mai putea să scape de pușcărie, dat fiindcă se elimină posibilitatea suspendării executării pedepsei cu închisoarea ceea ce înseamnă că, în astfel de cazuri, șoferii vinovați nu vor mai putea scăpa de executarea pedepsei cu închisoarea.

Codul penal va fi modificat, după cum apare în proiectul legislativ aflat în dezbaterea senatorilor, astfel încât să se mai introducă o excepție de la suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, adică de la executarea pedepsei cu închisoarea.

Mai exact, nu se va mai putea stabili suspendarea executării pedepsei cu închisoarea în cazul uciderii din culpă, într-un accident rutier, a unei persoane, dacă șoferul nu deține permis de conducere sau conduce vehiculul sub influența alcoolului ori a unor substanțe psihoactive, notează dcbusiness.ro care citează Avocatnet.

Alte articole:   ANRE: Consumatorii casnici și prosumatorii pot cumpăra echipamente de racordare la energia electrică, dacă distribuitorul nu le are

Acum, Codul penal prevede că nu se poate dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere dacă:

 • pedeapsa aplicată este numai amenda;
 • aplicarea pedepsei a fost inițial amânată, dar ulterior amânarea a fost revocată;
 • infractorul s-a sustras de la urmărire penală ori judecată sau a încercat zădărnicirea aflării adevărului ori a identificării și tragerii la răspundere penală a autorului sau a participanților.

Aplicarea sancţiunii este necesară pentru disciplinarea conduitei

Potrivit inițiatorilor, în expunerea de motive se spune că legea penală trebuie completată, astfel încât să apară următoarele efecte:

 • Să ocrotească relaţiile sociale referitoare la dreptul la viaţă prin aplicarea unor sancţiuni adecvate în raport cu gravitatea faptei de ucidere din culpă reţinută în concurs cu infracţiunea de conducere fără permis sau cu cea de conducere sub influenţa alcoolului ori a substanţelor psihoactive. Aplicarea sancţiunii este necesară pentru disciplinarea conduitei destinatarilor legii;
 • Să creeze premisele reducerii incidenţei accidentelor rutiere soldate cu ucidere din culpă în concurs cu infracţiunea de conducere fără permis sau cu cea de conducere sub influenţa alcoolului ori a substanţelor psihoactive;
 • Să determine schimbarea atitudinii destinatarilor legii penale faţă de valorile sociale prin funcţia preventiv-educativă de a forma conştiinţa specifică de respect pentru valorile sociale constituite în jurul dreptului la viaţă şi integritate ale persoanei, ocrotite de legea penală.
Alte articole:   Proprietarii de câini din Brașov, verificați de polițiști

Proiectul de lege este mai vechi. Acesta a fost readus în dezbatere, după ce în anul 2019 a fost respins de Parlament. 

Datele furnizate de Poliția Română și de Ministerul Justiției arată o realitate sumbră: 20.000 de persoane trimise în fața instanțelor de judecată în fiecare an pentru conducere fără permis, sub influența drogurilor sau băuturilor alcoolice.

România conduce topul european atunci când vine vorba despre numărul deceselor cauzate de accidente rutiere, valorile înregistrate aici depășind dublul celor înregistrate la nivelul Uniunii Europene.

Te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Noutăți RAPID și pe canalul de Telegram: Abonați-vă AICI

Distribuie dacă îți place!
 1. Neculai Ghindeal 7 decembrie 2022, 8:55 AM

  BRAVO!

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.