blog-logo

Guvernul introduce ”taxa pe soare”. Sunt vizaţi cetățenii şi firmele care și-au montat panouri fotovoltaice

Guvernul introduce ”taxa pe soare”. Sunt vizaţi cetățenii şi firmele care și-au montat panouri fotovoltaice

Guvernul introduce o nouă taxă prin OUG, ”taxa pe soare”. Românii cu fotovoltaice vor fi obligați să plătească pentru ce produc și consumă.

Reprezentanții USR semnalează că Guvernul PSD-PNL a introdus o nouă taxă prin OUG, în plină criză energetică,„taxa pe soare”. Ordonanța a fost emisă chiar înaintea vacanței de Ziua Națională, „noaptea ca hoții”, transmite USR, potrivit G4media.

Taxa pe soare vizează cetățenii și firmele care au investit în panouri fotovoltaice, produc curent și îl consumă în propria gospodărie sau firmă, potrivit USR.

Conform noii Ordonanțe, Cetățenii și firmele vor fi obligați de stat să monteze contoare speciale, diferite de contoarele legate la rețelele naționale de energie, doar pentru a putea fi taxați pentru energia produsă de ei, consumată tot de ei.

„România este un stat european care dorește să treacă pe energie verde cât mai mult posibil. Primim și o grămadă de bani europeni pentru asta, pe care PSD și PNL nu sunt în stare să îi investească. Acum, inventează o nouă taxă, pentru a opri românii să devină prosumatori. De ce? Pentru că monopolul și piața captivă a companiilor energetice de stat trebuie protejate. Chiar cu prețul sacrificării producției de energie în plină criză energetică. Guvernul de securiști socialiști atinge noi culmi ale proastei guvernări”, a transmis Cristian Ghinea, coordonatorul Departamentului de Politici Publice al USR.

Prin intermediul unui comunicat oficial, USR solicită stoparea publicării în Monitorul Oficial a acestei ordonanțe de urgență „care pune în pericol toate țintele de investiții în energie regenerabilă”.

Alte articole:   Încep înscrierile la Evaluarea Națională 2023. Calendarul probelor ar putea fi afectat de greva din Educație

Statul ar trebui să încurajeze cetățenii și firmele să devină prosumatori și să elimine birocrația în domeniu, mai arată reprezentanții USR.

„Cumulând puterea mică a celor mulți, vom putea asigura mai repede independența energetică a țării și vom crește potențialul de export de energie. În ultimii ani, 23.785 de prosumatorii au ridicat instalații cu o putere de peste 213 MW. Este cea mai mare investiție în energie din România din ultimii ani și a fost făcută de mulți cetățeni și companii, din banii lor: peste 200 de milioane de euro (estimare)”, transmite USR, care mai arată că  Ministerul Energiei nu este în stare să folosească banii europeni din două surse de finanțare importante:

500 de milioane de euro din PNRR (negociate de USR) pentru panouri fotovoltaice

1,4 miliarde de euro are România din Fondul de Modernizare al UE, “ se mai arată în comunicat.

Ministerul Energiei: Taxa va intra în vigoare în 2026

Ministerul Energiei a răspuns duminică la acuzațiile aduse de USR și PSD, care au criticat introducerea printr-o ordonață de urgență a unei noi taxe pentru producția de energie verde.

Ministerul Energiei, condus de Virgil Popescu, arată într-un comunicat că taxa va intra în vigoare în 2026 și că ar fi prevăzută într-o nouă directivă europeană.

Alte articole:   Incendiu devastator la un autoturism hibrid. O peroană a murit carbonizată

Condiții pentru taxă

Ministerul Energiei face o serie de precizări în ceea ce privește introducerea unei taxări a prosumatorilor.

“Ca regulă generală, prosumatorii nu plătesc nici o taxa, insa Directiva 2018/2001 vorbește de introducerea unei taxe pentru prosumatori in anumite conditii, acestea regasindu-se la art 21 din Ordonanta”, explică Ministerul Energiei.

Autoritățile administrației publice centrale și ANRE aplică taxe și tarife nediscriminatorii și proporționale prosumatorilor de energie din surse regenerabile, în legătură cu energia electrică din surse regenerabile autoprodusă de aceștia care rămâne în spațiile lor într-unul sau mai multe din următoarele cazuri:

a) dacă energia electrică din surse regenerabile autoprodusă este sprijinită efectiv prin intermediul unor scheme de sprijin, numai în măsura în care nu sunt subminate viabilitatea economică a proiectului și efectul de stimulare a unui astfel de sprijin;

Dacă puterea instalată în centralele electrice ale prosumatorilor depășește 8% din puterea totală instalată

b) de la data de 1 decembrie 2026, dacă puterea instalată în centralele electrice ale prosumatorilor depășește 8% din puterea totală instalată în capacitățile de producție de energie electrică la nivel national și dacă se demonstrează, prin intermediul unei analize cost-beneficiu, efectuată de ANRE printr-un proces deschis, transparent și participativ, că dispoziția prevăzută la alin. (3) lit. (b) fie a avut drept rezultat o sarcină disproporționată semnificativă pentru sustenabilitatea financiară pe termen lung a sistemului electric, fie creează un stimulent care depășește ceea ce este necesar în mod obiectiv pentru a obține o utilizare rentabilă a energiei din surse regenerabile, precum și că o astfel de sarcină sau un astfel de stimulent nu ar putea fi minimizat prin întreprinderea altor acțiuni rezonabile; sau

Alte articole:   Aplicaţia InfoCons facilitează reciclarea produselor electronice şi electrocasnice

c) dacă energia electrică din surse regenerabilă autoprodusă este produsă în instalații cu o putere totală instalată de energie electrică de peste 30 kW.

“Posibilitatea introducerii unei taxe este îndepărtată, în orizontul de timp al finalului anului 2026 și ea presupune îndeplinirea mai multor condiții. Mai mult, la nivelul Comisiei Europene si a Parlamentului European, se discutaă despre revizuirea acestei directive prin pachetul Fit for 55, directivă ce va aduce alte modificări în sensul accelerării implementării energiei regenerabile și a promovării acesteia”, transmite Ministerul.

Reprezentanții instituției mai precizează că OUG a fost adoptată după ce a fost avizată de către Secretariatul General al Guvernului, Ministerul Economiei, Ministerul Mediului Apelor și Pădurilor, Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei, Ministerul Justiției, Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Ministerul Afacerilor Externe și Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării.

Amintim că OUG poate fi modificată în Parlamentul României, prin respectarea procedurilor parlamentare.

Te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Noutăți RAPID și pe canalul de Telegram: Abonați-vă AICI

Distribuie dacă îți place!

Anunţuri mică publicitate