blog-logo

FOTO “Ochiul” controlorilor de trafic de la Arad a ajuns la Aeroportul Brașov

FOTO “Ochiul” controlorilor de trafic de la Arad a ajuns la Aeroportul Brașov

“Ochiul” controlorilor de trafic de la Turnul Virtual din Arad a ajuns la Aeroportul Brașov.

A sosit sistemul de camere de luat vederi pentru sistemul Remote Tower pentru Aeroportul Brașov, a anunțat președintele Consiliului Județean Brașov, Adrian Veștea.

Practic acest sistem este “ochiul” controlorilor de trafic de la Arad, cu ajutorul căruia vor putea să vadă 360 grade și înlocuiește binecunoscuta cameră a turnului clasic (vigie).

Sistemul de camere este unul performant, fiabil, de rezoluție mare, cu vedere în infraroșu, cu autocurățare și are rolul de a prelua imaginile din zona de control a aeroportului.

Cu ajutorul acestor camere, controlorii de la DSNAR Arad vor putea să gestioneze aterizările, decolările și rulajul aeronavelor pe suprafețele de mișcare ale Aeroportului Internațional Brașov-Ghimbav.

Odată cu sistemul a sosit și echipa SAAB care începând de astăzi (n.r.-joi) se va ocupa de montaj și punerea în funcțiune.

Alte articole:   WhatsApp lansează trei noi funcții

Tehnologia „remote tower”, folosită în premieră în Europa de Est

Turnul de contro al Aeroportului Brașov Ghimbav nu va fi unul clasic, ci virtual. Dirijarea traficului se va face de la o distanță de peste 450 de kilometri, tocmai de la Arad, prin tehnologia Remote tower.

Remote tower este o tehnologie nouă care va fi implementată la Aeroportul Brașov , în premieră pentru România, dar și pentru Europa de Est.

„Premiera din acest punct de vedere este că de la Germania încoace, spre Europa Centrală și de Est va fi primul aeroport operațional dirijat la distanță și, de asemenea, o altă premieră e ca vă fi, mă rog, premieră pentru România, că va fi al doilea aeroport din lume construit de la zero cu tehnologia remote tower, fără să mai treacă prin varianta clasică a turnului de control”, a declarat pentru Digi24.ro, directorul regional la Romatsa, Florin Manta.

Practic, în diverse puncte-cheie ale pistei vor fi montați mai mulți senzori și 14 camere video de înaltă definiție, a explicat Alexandru Anghel, directorul Direcției de Implementare de la Aeroportul Brașov.

Alte articole:   Peste 2.600 de cetățeni au obținut cazierul judiciar, online, în primele 6 ore

În plus față de un turn clasic, senzorii vor putea detecta animalele și păsările care vor ajunge în perimetrul aeroportului, iar camerele cu termoviziune vor face ca și în condiții meteo grele cum ar fi o ceață puternică, controlorii să aibă o imagine clară a spațiului aerian.

„Informațiile care vin din teren de la echipamentele de radionavigație, meteorologie și comunicații și partea de video, sunt preluate și transmise la Arad”, a explicat Alexandru Anghel, pentru aceeași sursă.

Întro sală a clădirii va fi instalat noul turn de control care va dirija traficul la aeroportul Brașov. Consola va conține 14 ecrane de 55 de inchi plus celelalte echipamente de urmărire a traficului care vor asigura dirijarea traficului în deplină siguranță la noul Aeroport Brașov.

Alte articole:   ANRE: Consumatorii casnici și prosumatorii pot cumpăra echipamente de racordare la energia electrică, dacă distribuitorul nu le are

Aeroportul Internațional Brașov-Ghimbav este primul aeroport din România construit de la zero în ultimii 50 de ani.

Te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Noutăți RAPID și pe canalul de Telegram: Abonați-vă AICI

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.