blog-logo

Sigfried Mureșan despre Planul REPowerEU: Vrem să reducem total dependența de combustibilii fosili din Rusia

Sigfried Mureșan despre Planul REPowerEU: Vrem să reducem total dependența de combustibilii fosili din Rusia

Poziția Parlamentului European privind Planul REPowerEU de reducere a dependenței energetice față de Federația Rusă a fost adoptat cu largă majoritate în plenul Parlamentului. Rezultatul votului a fost de 471 voturi „pentru”, 90 „împotrivă” și 53 abțineri.

Planul REPowerEU este un nou pilon ce va fi adăugat planurilor naționale de redresare și reziliență (PNRR) ale statelor membre și va fi dedicat investițiilor în domeniul energetic.

„România va primi din acest nou fond 1,39 miliarde de euro pentru investiții în eficiența energetică, reducerea dependenței de importurile de gaz din Federația Rusă, îmbunătățirea infrastructurii energetice și investiții în surse de energie regenerabilă.

Aceste fonduri nerambursabile se vor adăuga celor aproximativ 30 de miliarde de euro pe care țara noastră le primește deja pentru Planul Național de Redresare și Reziliență din Mecanismul European de Redresare și Reziliență”, a declarat europarlamentarul Siegfried Mureșan, coraportor al Parlamentului European privind Mecanismul European de Redresare și Reziliență și Planul REPowerEU.

Alte articole:   Creștinii sărbătoresc azi Întâmpinarea Domnului

Parlamentul European cere, în poziția adoptată, ca toate statele membre să primească o prefinanțare de 20% la momentul aprobării de către Comisia Europeană și Consiliul UE a noilor piloni RepowerEU din planurile de redresare.

De asemenea, poziția Parlamentului prevede finanțarea cu caracter retroactiv a investițiilor din domeniul energetic începând cu februarie 2022, momentul invaziei Federației Ruse în Ucraina.

Te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Noutăți RAPID și pe canalul de Telegram: Abonați-vă AICI

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.