blog-logo

Bătălia pentru terase în Piața Sfatului. Lipsește o analiză la rece. Și o decizie politică. În Consiliul Local

Bătălia pentru terase în Piața Sfatului. Lipsește o analiză la rece. Și o decizie politică. În Consiliul Local

Un protest inedit, așa a fost calificat evenimentul din Piaţa Sfatului din Braşov, unde câteva zeci de persoane, patroni şi angajaţi ai restaurantelor din această zonă, s-au aşezat pe jos, pe pături şi, în semn de protest pentru desfiinţarea teraselor. Au mâncat în acest fel din produsele pe care le-au adus, relatează Agerpres.

Protestul este urmare a unei decizii a forului local deliberativ braşovean, care a stabilit ca, pe perioada Târgului de Crăciun, să nu mai funcţioneze nicio terasă în zona „zero” a oraşului.

Chiar dacă evenimentele programate cu prilejul Sărbătorilor de iarnă ar urma să se încheie pe 15 ianuarie, patroni ai unor restaurante din Piaţa Sfatului susţin că executivul Primăriei le-a transmis că terasele vor fi redeschise în această zonă abia „la primăvară”.

Ei susţin că fără terase vor avea mai puţin clienţi şi astfel vor avea pierderi şi vor fi nevoiţi să caute soluţii pentru reducerea costurilor, luând în calcul inclusiv trimiterea unor angajaţi în şomaj tehnic.

Alte articole:   Prognoza meteo pe două săptămâni. Cum va fi vremea de Sf. Andrei și 1 Decembrie

După ce anul trecut nu a existat cerere pentru închirierea căsuţelor de la Târgul de Crăciun, anul acesta, Primăria Braşov a anunţat că a decis suplimentarea numărului acestora, în urma „numărului mare de cereri”, astfel că în Piaţa Sfatului vor fi amplasate 60, la o parte din acestea urmând să se comercializeze mâncare şi băuturi.

De ce nu mai pot funcționa terasele?

Pentru că există o hotărâre a Consiliului Local Brașov din vechiul mandat, care stipulează că în perioada sărbătorilor de iarnă terasele se închid. În pandemie, Consiliul Local a dat o derogare de la această restricție.

Practic, dacă se dorește, orice HCL poate fi modificat de către emitent. Dacă se dorește…

A fost decizia bună, pe perioada pandemiei? Evident, da! Terasele erau pline. Firmele au funcționat, s-au menținut locuri de muncă… Ba, s-au încasat și taxe de ocupare a domeniului public la bugetul local (la nivel de 50%).

Alte articole:   WhatsApp lansează o nouă funcţie

Bun, există și excepții, din câte se pare. Dacă ai pile unde trebuie. La întâiul gospodar de pe Facebook.

Mai mult, trebuie spus că nici vechile căsuțe nu mai sunt pe placul administrației actuale. Dacă până acum, căsuțele veneau gata montate și doar erau amplasate în Piața Sfatului, de astăzi a început o adevărată nebunie în ceea ce ar trebuie să fie zona zero a turismului brașovean. O adevărată fabrică de confecționat cotețe, pardon, căsuțe pentru meșteri și ce vor mai fi acolo.

Oare pentru aceste cotețe o fi existând acordul Direcției de Cultură a Județului Brașov?

 „Cea a putut Sibiul, poate şi Braşovul”?

Poate vă amintiți cum un fost consilier local, Cristian Macedonschi, lansase pe piața sloganul de mai sus. Asta cu referire directă la turism. Se pare că noi, brașovenii, suntem mai deștepți, nu ca „proștii” din administrația locală din Sibiu.

Alte articole:   Experimente inedite de fizicӑ-chimie la Școala Gimnazialӑ Lisa

Ei își bat joc de turiști. Le dă voie să stea la terase, atât în Piața Mare, cât și în Piața Mică. Că doar nu vor turiștii să-și clătească ochii cum e împodobită zona centrală, să se bucure de bradul împodibit și de feeria de lumini ornamentale. Niște habarniști.

Noi suntem șmecheri. Îi băgăm la căldurică, prin beciuri amenajate pe post de restaurante, unde nu au decât să sfredelească pereții cu privirea până vine ospătarul cu comanda.

Pentru conformitate, camere live din Sibiu.

Webcam Piata Mare

Camera 6 – Piaţa Mică

Webcam Podul Minciunilor

Și cum e la Brașov, live…

Camera live Michael Weiss din Brasov

Piata Sfatului, Brasov, Live

Piata Sfatului, Nord – Live

Te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Noutăți RAPID și pe canalul de Telegram: Abonați-vă AICI

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.