blog-logo

Autostrada A 13 Brașov-Bacău: Locuitorii din Hărman și Ilieni protestează astăzi, la Ministerul Transporturilor

Autostrada A 13 Brașov-Bacău: Locuitorii din Hărman și Ilieni protestează astăzi, la Ministerul Transporturilor

Locuitorii comunelor Hărman din județul Brașov și Ilieni din județul Covasna protestează astăzi, la Ministerul Transporturilor. Ei sunt nemulțumiți de traseul propus al Autostrăzii A 13 Brașov-Bacău.

Locuitorii celor două comune cer reproiectarea traseului autostrăzii, pe sectoarele care trec prin Brașov și Covasna.

Localnicii anunță că astăzi protestează la Ministerul Transporturilor și contra refuzului CNAIR de a participa la un dialog constructiv pe aceasta temă.

Cetățenii din Hărman și Ilieni spun că nu vor permite firmei de proiectare care va câștiga noua licitație să facă studii geotehnice de pe terenurile pe care le dețin.

Redăm comunicatul integral:

Mâine 22.11.2022, între orele 11:00 – 15:00 la sediul CNAIR S.A din B-dul Dinicu, nr. 38, București, va fi organizat un protest al locuitorilor comunei Ilieni, jud. Covasna și al locuitorilor comunei Hărman, jud. Brașov contra proiectării defectuase a autostrăzii A13 Brașov – Bacău pe tronsonul Brașov – Sfântu Gheorghe și contra refuzului CNAIR SA de a participa la un dialog constructiv pe aceasta temă.

Noi, nu suntem împotriva autostrăzii A13 – Brașov – Bacău, ci împotriva proiectării defectuoase pentru comunitățile locale și păgubitoare financiar pentru Statul Român ca beneficiar și Uniunea Europeană ca finanțator a acestui tronson.

Reamintim faptul că de la sfârșitului lunii ianuarie 2022, locuitorii acestor două comunităti au semnalat, la toate forurile naționale și internaționale, nereguli grave în proiectarea acestei autostrăzi – singura autostrada proiectată CONFINDENȚIAL în secolul XXI, anul 2022.

În acest sens:

Petiția Nr. 0399/2022 a fost înregistrată și declarată admisibilă (Cf. D 103434 11.10.2020) de Comisia pentru Petiții a Uniunii Europene și a fost solicitată Comisia Europeană să efectueze o investigație preliminară; totodată petiția a fost transmisă Comisiei pentru Mediu, Sănătate Publică și Siguranță Alimentară și Comisiei pentru Transport, Turism a Parlamentului European.

La data de 1.11.2022, Comisia pentru transporturi şi infrastructură a Camerei Deputaților, Parlamentul României a inițiat o dezbatere pe tema autostrăzii A13 Brașov – Bacău. CNAIR SA a refuzat participarea la această dezbatere. Au fost prezenți: reprezentanții locuitoriilor, primarul comunei Hărman (jud. Brașov), primarul comunei Ilieni (jud. Covasna), subprefect jud. Covasna.

Cu toții au cerut reproiectarea tronsonului Brașov – Sfântu Gheorghe al autostrăzii A13 și prezența specialiștilor în teren pentru a parcuge variantele posibile, făcute public până în decembrie 2020 (și care nu includeau „varianta optimă”, agreată confidențial – conform documente oficiale – în iunie 2021).

Deși nu a participat la dezbaterea inițiată de Comisia pentru transporturi și infrastructură a Camerei Deputaților, Parlamentul Românie, CNAIR S.A. a anunțat, într-un comunicat de presă oficial în data de 2.11.2022, că a postat pe SICAP Caietul de sarcini pentru finalizarea studiului de fezabilitate pentru autostrada A13 Brașov – Bacău. Până astăzi 21.11.2022, caietul de sarcini respectiv nu se află pe SICAP.

Așa cum am cerut și la dezbatera inițiată de Comisia pentru transporturi şi infrastructură a Camerei Deputaților, Parlamentul României precum și în memoriul adresat acesteia (înregistrat cu nr. 4C-4/299/2022/01.11.2022), NOI CEI 1770 (UNA MIE ȘAPTE SUTE ȘAPTEZECI din cca. 2000 locuitori cu drept de vot) de locuitori din comuna Ilieni (jud. Covasna) și satul Podu Oltului, com. Hărman jud. Brașov).

CEREM:

  • 1. Excluderea acestei variante de traseu pe tronsonul Brașov – Sfântu Gheorghe (jud. Covasna).
  • 2. Reanalizarea variantelor inițiale de traseu, care nu includeau această variantă (conform proiectantului au fost nouă variante de traseu pe acest tronson care nu includeau aceasta variantă declarată optimă de către proiectantul care a reziliat contractul pentru studiu de fezabilitate – activitate de proiectare care s-a validat prins însăși cererea de reziliere a contractului) și analizarea multicriteriala a acestora în scopul găsirii variantei optime.
  • 3. Retragerea caietului de sarcini de la biroul de achiziții al CNAIR S.A. sau retragerea acestuia de pe SICAP dacă, în acest moment (22. 11.2022) a fost publicat pe site-ul de achiziții publice.
  • 4. Formularea unui nou caiet de sarcini care să țină seama de realitățile din teren, de solicitările noastre și de cele cerute în mod public de autoritățile locale și județene în cadrul dezbaterii publice inițiate de de Comisia pentru transporturi şi infrastructură a Camerei Deputaților, Parlamentul României.

NOI, locuitorii din comuna Ilieni, Jud. Covasna și satul Podu Oltului, com.Hărman, jud. Brașov, NU VOM PERMITE, conform legislației actuale, imixtiunea, pe proprietățile noastre pentru măsurători și sondaje în vederea finalizării studiului de fezabilitate al A13, tronsonul Brașov – Bacău – în varianta considerată optimă. De asemenea NOI, locuitorii din comuna Ilieni, Jud. Covasna și satul Podu Oltului, com.Hărman, jud. Brașov vom lupta pe orice cale legală pentru ca autostrada A13 – Brașov – Bacău SĂ FIE REALIZATĂ IN SPIRITUL ȘI LITERA LEGII.

NOI CEI 1770 (UNA MIE ȘAPTE SUTE ȘAPTEZECI din cca. 2000 locuitori cu drept de vot) împreună cu cei 127 (una sută douăzeci și șapte) de reprezentanți ai noștrii la protestul din București, 22. 11.2022„, se arată în comunicat.

Alte articole:   Aparatură medicală de ultimă generație la UPU Brașov

Foto: economedia.ro

Te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Noutăți RAPID și pe canalul de Telegram: Abonați-vă AICI

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.