blog-logo

România are o putere medie de cumpărare de 8.017 euro pe cap de locuitor în acest an, cu 51% sub media europeană

România are o putere medie de cumpărare de 8.017 euro pe cap de locuitor în acest an, cu 51% sub media europeană

România are o putere medie de cumpărare de 8.017 euro pe cap de locuitor în acest an, cu 51% sub media europeană. Țara noastră se clasează pe locul 31 din cele 42 de țări incluse în cercetare. Potrivit studiului GfK Purchasing Power Europe 2022 puterea medie de cumpărare pe cap de locuitor în Europa este de 16.344 euro.

Cu toate acestea, există diferenţe mari între cele 42 de ţări: Liechtenstein, Elveţia şi Luxemburg au o putere de cumpărare semnificativ mai mare decât restul Europei, în timp ce puterea de cumpărare în Kosovo, Moldova şi Ucraina este cea mai scăzută. De exemplu, un cetățean din Liechtenstein are un buget disponibil pentru cheltuieli şi economii de 66.204 euro. Adică de patru ori mai mare decât media europeană și de peste 43 de ori mai mare decât un cetățean ucrainean.

Alte articole:   VIDEO Antonia ajunge la Ghimbav, în 4 decembrie

Diferențe substanțiale în ceea ce privește puterea de cumpărare există și între județele din țara noastră. Bucureștiul, de exemplu, care conduce în clasament, are o putere de cumpărare pe cap de locuitor de 15.482 euro, apropiată de media europeană. „Aceasta înseamnă că locuitorii Capitalei au puterea de cumpărare cu peste 93% mai mare decât media naţională şi de 3,6 ori mai mare decât locuitorii judeţului Vaslui, judeţ unde se regăseşte cea mai mică putere de cumpărare în ceea ce priveşte cheltuielile şi economisirea. Aici, venitul net disponibil este de doar 4.728 euro, ceea ce reprezintă aproximativ 53% din media naţională”, se menţionează într-un comunicat al companiei care a efectuat cercetarea. Pe locul al doilea în ceea ce privește puterea de cumpărare se situează, anul acesta Clujul, urmat de județul Timiș.

Alte articole:   Muzeul de Artă Brașov are un nou director. Bianca Bălșan, președinte al Asociației MAIE

Unele țări din Europa au salarii minime reglementate, iar altele nu (precum Danemarca, Italia, Cipru, Austria, Finlanda și Suedia). România se află undeva spre coada clasamentului în privința salariului minim din Europa în 2022. Nu este ultima, fiind alte țări după. Bulgaria are cel mai mic salariu minim din Europa, conform datelor Eurostat, cu 363 euro/lună. (De precizat că ne-am uitat mai aproape de noi – UE, mai jos fiind în Albania, de exemplu, cu 268 euro). Anul trecut, în iulie, salariul minim în Bulgaria era de 332 euro, iar în 2020 de 312 euro. Pe următoarea poziție, de la coadă, în privința salariului minim din Europa în 2022 se află Letonia cu 500 euro, urmată de Ungaria cu 503 euro.

Alte articole:   Tichetele sociale din cadrul campaniei ,,Dar din suflet pentru seniori'' pot fi ridicate din 5 decembrie

Sursa: dcnews.ro

Te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Noutăți RAPID și pe canalul de Telegram: Abonați-vă AICI

Distribuie dacă îți place!
  1. Neculai Ghindeal 21 noiembrie 2022, 8:55 PM

    Bine, bine, dar în România se fură ca-n codru! Nu se fură în tot restul Uniunii Europene cât se fură la noi! Asta nu apare în calcule?

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.