blog-logo

Aperol Spritz, o băutură care merge foarte bine și iarna, chiar dacă nu ești la un after-ski, pe pârtie

Aperol Spritz, o băutură care merge foarte bine și iarna, chiar dacă nu ești la un after-ski, pe pârtie

În mod normal e așa: este o zi de vară târzie, la ora șase seara, se apropie ora magică – când nu mai este zi, dar încă nu este noapte. Este prea târziu pentru limonadă și prea devreme pentru whisky… este momentul perfect pentru un spritz: un cocktail preparat cu vin alb sec și apă minerală spumoasă sau tonică. Dar vei afla în scurt timp că Aperol Spritz nu este doar pentru vară.

Italia perfecționează de zeci de ani ora de spritz, sau aperitivo, iar acum #SpritzLife (da, există o astfel de etichetă) a bubuit peste tot în lume, în mare parte datorită unui impuls de marketing al Campari, producătorul Aperol. Cluburile, terasele, restaurantele din întreaga lume știu ce este un Aperol spritz și multe dintre ele îl au în meniul lor.

Efervescent, răcoritor, atrăgător – un aperol sprtiz place oricui

Băutura are calități cu care nu ai cum să nu fii de acord. Este efervescentă, folosește foarte bine gheața și are o notă de portocaliu care rivalizează cu un apus de soare în natură. Face parte din cea mai largă categorie de aperitive: băuturi cu conținut scăzut de alcool, care au o tendință de amar (la fel ca și sticlele în care sunt ambalate) și sunt menite să vă pregătească gustul pentru noaptea care urmează.

Alte articole:   Aparatură medicală de ultimă generație la UPU Brașov

Pentru a fi numită spritz, băutura trebuie doar să urmeze o formulă aproximativă: trei părți de vin spumant, două părți de bitter, o parte de apă minerală. Se adaugă și citrice.

Trebuie să le mulțumim soldaților austrieci pentru numele băuturii. În secolul al XIX-lea, bărbații din țara din nordul Italiei, care nu erau obișnuiți cu stilul local de vin, au început să dilueze băuturile cu un spritz – cuvântul german pentru „stropit” – de apă minerală plată. Apa minerală spumantă a înlocuit apa plată la sfârșitul anilor 1910, vinul acru sau aperitivele pe bază de lichior au fost înlocuite de vin în anii 1920 și 1930, iar prosecco a fost inclus în anii 1990.

Pentru multă lume, un spritz bine pregătit este un mod ideal de a începe o seară. Pentru a face un spritz demn de băut, primul lucru la care trebuie să acordați atenție este vinul spumant; apoi sticla de aperitiv. În formula 3:2:1, vinul spumant ar trebui să ocupe cea mai mare proporție, iar cele mai multe spritz-uri au cele mai multe bule.

Alte articole:   Localitățile din România pot forma consorții administrative

Aperol spritz sau orice alt fel de spritz

Atunci când trebuie să vă decideți asupra bulelor, un vin spumant de calitate este o opțiune bună, deși nu este în niciun caz singura. Orice ați alege, pregătiți-l sec, răciți-l și serviți-l rapid.

În continuare, alegeți sticla aperitivului dumneavoastră. Alegeți ceva ce ați bea răcit sau cu gheață. Vinurile acide funcționează, mai ales dacă vă place să păstrați nuanțele. Vermutul face ca acest cocktail să fie ușor dulce. Când adăugați vermut la aperitiv, alegeți un vin roșu dulce sau alb dulce și îl echilibrați cu apă minerală, tonică sau o combinație de ambele. Puteți să-l ornați cu o măslină verde mare.

Alte articole:   MASSIF: Abonamente la prețuri speciale pentru brașoveni

Spritz-urile, ușor de preparat acasă, fără cine știe ce ustensile

Dacă le preparați acasă, spritz-urile sunt unul dintre cele mai puțin intimidante cocktailuri: sunt ușor de preparat și chiar mai ușor de băut. Uitați de ustensilele de cocktail, cu excepția paharului de măsurat; șprițurile se fac în pahar, iar garnitura poate face amestecul pe măsură ce cade în băutură.

Iar vestea bună este că un Aperol spritz sau alt tip de cocktail tip spritz nu este exclusiv o băutură de vară. În Italia sau Argentina, de exemplu, sunt multe stațiunile care oferă la after-ski astfel de cocktail-uri, în căldura cabanelor de la poalele pârtiilor. Așa că de ce nu ar merge un spritz și la tine acasă, în iarna aceasta, pentru a contrasta cu căldura din calorifere sau din sobă?

(P)

Te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Noutăți RAPID și pe canalul de Telegram: Abonați-vă AICI

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.