blog-logo

Studiu: România este pe primul loc în Europa la consumul de antibiotice, la același nivel ca în urmă cu 10 ani

Studiu: România este pe primul loc în Europa la consumul de antibiotice, la același nivel ca în urmă cu 10 ani

România se situează pe primul loc în Europa la consumul de antibiotice, cu peste 25 de doze administrate zilnic la 1.000 de locuitori, la același nivel ca în urmă cu 10 ani, arată un studiu publicat de Centrul European pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (ECDC), cu ocazia Zilei Europene de Conștientizare a Consumului de Antibiotice, care este marcată în 18 noiembrie.

Creșterea rezistenței bacteriilor din cauza excesului de antibiotice este una dintre cele mai grave probleme de sănătate publică ale continentului. Peste 35.000 de decese sunt atribuibile infecțiilor cu bacterii rezistente la antibiotice estimate pentru anul 2020.

Potrivit datelor publicate de ECDC, în România se consumă cele mai multe antibiotice din Europa, respectiv 25,7 doze zilnice la 1.000 de locuitori pentru anul 2021, similar cu anul 2012. Practic, în 10 ani, România nu a reușit să ia măsuri care să limiteze consumul excesiv și inadecvat al antibioticelor. Poate fi remarcat un ușor progres față de anul 2015, când s-a înregistrat un vârf al acestui interval, însă în ultimii ani nu se mai înregistrează nicio evoluție pozitivă.

Alte articole:   Lidl va reduce oferta de carne din magazine și ne vrea vegetarieni

Spre comparație, Belgia, care în 2012 înregistra date similare cu România (25,6 doze zilnice la 1.000 de locuitori) a ajuns în 2021 la 17,4 doze la 1.000 de locuitori.

În Olanda se înregistrează cel mai mic consum de antibiotice, de trei ori sub nivelul României, în timp ce situația din Bulgaria este cea mai îngrijorătoare, cu o creștere semnificativă în ultimii 10 ani.

Agenția europeană notează că situația din România și Bulgaria este cu atât mai îngrijorătoare cu cât consumul de antibiotice se realizează în marea majoritate în comunitate, și nu în spital, în discrepanță majoră față de îmbunătățirea acestei situații în celelalte țări.

Alte articole:   Salvamont România: Aproape 100 de persoane, salvate în ultimele 24 de ore

 În România, cel mai des se administrează penicilina.

Sursa: g4media.ro

Te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Noutăți RAPID și pe canalul de Telegram: Abonați-vă AICI

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.