blog-logo

Ceremonii militare şi religioase de Ziua Veteranilor din Teatrele de Operații, în garnizoane din țară

Ceremonii militare şi religioase de Ziua Veteranilor din Teatrele de Operații, în garnizoane din țară

Ceremonii militare şi religioase dedicate Zilei Veteranilor din Teatrele de Operaţii sunt programate, vineri, în Bucureşti, dar şi în garnizoane din ţară.

Ministerul Apărării Naționale (MApN) organizează, cu prilejul Zilei Veteranilor, ceremonii militare şi religioase în garnizoanele în care există unităţi militare ce au executat misiuni în teatrele de operaţii.

La manifestările din Capitală şi-au anunţat prezenţa:

  • premierul Nicolae Ciucă
  • ministrul Apărării, Angel Tîlvăr
  • şeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, relatează News.ro.

Ceremonii similare se vor desfăşura şi în garnizoanele din ţară în care există unităţi militare care au executat misiuni externe, precum şi în teatrele de operaţii în care se află în prezent militari români.

Alte articole:   România trimite salvatori în Turcia. Zece români au cerut sprijin pentru repatriere

Totodată, arată MApN, a IV-a ediţie a competiţiei sportive ”Duatlonul Regal Invictus”. Aceasta se va desfăşura sâmbătă, începând cu ora 9.00, la Curtea de Argeş.

Evenimentul este organizat de către Invictus România. Asociaţia Sportivă ”Vânătorii Posadei” şi Batalionul 33 Vânători de Munte ”Posada”, cu sprijinul autorităţilor locale. Acesta se adresează iubitorilor de sport şi voie bună de toate vârstele (+7 ani), profesionişti sau amatori.

Ziua Veteranilor din Teatrele de Operații

Marcarea Zilei Veteranilor la 11 noiembrie a fost instituită pentru prima dată în România prin Legea nr.150/2014, în semn de recunoaştere a meritelor veteranilor pentru apărarea intereselor României, sărbătoarea fiind redenumită, prin Legea nr. 168 din 2020, drept Ziua veteranilor din teatrele de operaţii.

Alte articole:   Salvamont România: Aproape 100 de persoane, salvate în ultimele 24 de ore

Ziua de 11 noiembrie a fost aleasă pentru simbolistica ei – intrarea în vigoare, la 11 noiembrie 1918, ora 11.00, a Armistiţiului între Puterile Antantei şi Germania, în urma căruia se punea capăt Primului Război Mondial şi se creau condiţiile necesare realizării, în ţara noastră, a Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918.

Semnificaţia acestei zile pentru Armata României este legată şi de faptul că, în 11 noiembrie 2003, a căzut la datorie sublocotenentul p.m. Iosif Silviu Fogoraşi, primul militar român decedat în teatrul de operaţii din Afganistan.

Te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Noutăți RAPID și pe canalul de Telegram: Abonați-vă AICI

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.