blog-logo

Consilierii județeni au aprobat cofinanțarea pentru SMID

Consilierii județeni au aprobat cofinanțarea pentru SMID

Consilierii județeni au aprobat, în ședinţa de plen extraordinară de astăzi, cu unanimitate de voturi, cofinanţarea necesară în vederea obținerii finanțării nerambursabile prin POIM (Programul Operațional Infrastructură Mare) pentru consultanță, documentații etc. necesare pentru realizarea SMID.

Pentru finanțarea nerambursabilă SMID, adică a proiectului propriu zis, Consiliul Județean va depune depune cerere de finanțare pe Programul Operațional Dezvoltare Durabilă (PODD), după ce va fi aprobat.

„În data de 24 octombrie am depus o cerere pentru finanțarea prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) a contractului «Sprijin pentru pregătirea aplicației de finanțare și implementare a proiectului Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor în județul Brașov». Continuăm să facem toți pașii necesari pentru realizarea acestui proiect util tuturor brașovenilor”, a punctat pe pagina personală de Facebook Szenner Zoltan, vicepreședintele Consiliului Județean Brașov.

Bugetul total al proiectului propus spre finanţare este 3.772.662 lei, din care finanțarea nerambursabilă este 3.697.209 lei (aproximativ 98%), iar contribuţia Consiliului Județean Brașov este de numai 75.453 lei.

Ce înseamnă SMID?

În cadrul proiectului sunt prevăzute toate facilitățile necesare pentru colectarea, sortarea și reciclarea deșeurilor, astfel încât să ne putem atinge țintele de reciclare asumate la aderarea în Uniunea Europeană.

Este un proiect absolut necesar. Cu toții știm de gestionarea defectuoasă a deșeurilor. Am văzut gunoaiele aruncate pe câmp, deversate în ape sau îngropate în păduri. Ce nu se vede dar se simte, este povara financiară. Suma plătită de localitățile din Brașov către Autoritatea Fondului de Mediu, drept compensație pentru neatingerea țintelor de reciclare impuse de UE, a fost de peste 3,5 milioane de lei pentru anul 2020 .

Alte articole:   Muzeul de Artă Brașov are un nou director. Bianca Bălșan, președinte al Asociației MAIE

Potrivit Asociație de Dezvoltare Intercomunitară ISO Mediu Brașov, în proiectul SMID vor fi incluse de la pubele pana la obiective majore care au ca scop: colectarea, sortarea, tratarea și reciclarea sau valorificarea deșeurilor astfel încât toate localitățile din județul nostru să își poată atinge țintele de reciclare.

Cea mai mare investiție din cadrul SMID este un Centru de Management Integrat al Deseurilor, prescurtat CMID, sau altfel spus un centru de reciclare mai complex. Acesta este obligatoriu sa fie amplasat pe o rază de maximum 30 km în jurul municipiului. Brașov, care este cel mai mare generator de deșeuri al județului .

Ce înseamnă CMID?

CMID cuprinde tratarea mecano-biologică, sortarea şi compostarea deşeurilor, şi reprezintă investiția cea mai importantă în cadrul proiectului SMID în județul Brașov este o fabrica unde se sortează, trateaza, prelucreaza deseurile în vederea reciclarii si valorificarii.

Aici deșeurile reciclabile vor fi sortate pe mult mai multe categorii astfel incat sa poată fi valorificate, deșeurile biodegradabile vor fi compostate, iar deșeurile care pot fi valorificate energetic vor fi transportate la fabricile de ciment unde vor fi folosite ca și combustibil.

Doar deșeurile care nu pot fi valorificate în nici un fel vor fi transportate la depozitul de deșeuri de la Sacele. Tinta este ca doar 10% din deșeuri sa ajungă la depozitare, restul sa fie reciclat sau valorificat.

Alte articole:   INFORMARE

CMID este o investitie industriala ca oricare alta, care va crea 80-100 de locuri de munca. Va aduce venituri semnificative la bugetul local sub forma de taxe și impozite. Aici vor fi amplasate stații de sortare pentru deșeurile colectate separat. Stații de tratare mecano-biologică și digestive anaerobă pentru deșeurile colectate în amestec sau stații de compostare pentru deșeurile compostabile.

Toate procesele se vor desfășura în hale închise, echipate cu sisteme de ventilație cu filtrarea aerului evacuat. Inclusiv compostarea se va face în tunele de compostare. În afară de aceste facilități de tratare, la CMID, va fi și o stație de epurare cu osmoză inversă pentru tratarea apei rezultate.

Stații de transfer pentru deșeuri

Un alt tip de unitate este stația de transfer la Rupea. Deșeurile colectate din zonă vor fi compactate și transferate în containere de capacitate mare. Vor fi transportate cu mașini transcontainer la CMID pentru mai mult eficiență. Dar și pentru a putea scădea costurile legate de serviciile de salubrizare.

In zona Fagaras, a fost prevăzută o stație de sortare și tratare. Astfel încât să nu fie necesar transportul întregii cantități de deșeuri colectată din Țara Făgărașului până la CMID . Deșeurile să fie sortate și tratate local. Doar deșeurile finale, circa 10-20% din totalul cantității de deșeuri colectate, vor fi transportate direct la depozitul de deșeuri. Acest amplasament este necesar tocmai pentru a putea scădea costurile legate de salubrizare. Prin micșorarea cheltuielilor legate de transportul inutil al deșeurilor.

Alte articole:   Tichetele sociale din cadrul campaniei ,,Dar din suflet pentru seniori'' pot fi ridicate din 5 decembrie

Centre de aport voluntar

Cele mai mici unități proiectate în cadrul Sistemului de management Integrat al Deșeurilor sunt Centrele de aport voluntar. Crearea acestor centre oferă posibilitatea cetățenilor de a depune în mod gratuit diferite categorii de deșeuri. (Printre care și deșeuri voluminoase, ca mobilă, aparatele electrocasnice mari etc.). Care altfel de multe ori ajung langa pubele sau mai rău pe camp. Acestea se vor construi în fiecare localitate urbană sau acolo unde numărul de locuitori o impune.

Și acum sa vedem ce NU este CMID – Centrul de Management Integrat al Deșeurilor- CMID Brașov. NU va fi sau un depozit de deșeuri sau o groapă de gunoi, nici măcar unul temporar. Deșeurile aduse cu autogunoierele vor fi descarcate direct în hală pentru a fi introduse pe fluxul tehnologic. Deșeurile finale, care nu se vor putea recicla sau valorifica, se vor transporta la depozitul de deșeuri existent de la Sacele.

Te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Noutăți RAPID și pe canalul de Telegram: Abonați-vă AICI

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.