blog-logo

Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică, folosit într-un scam propagat prin e-mail

Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică, folosit într-un scam propagat prin e-mail

Numele Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică este folosit într-o tentativă de fraudă, avertizează instituția.

Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) anunţă, vineri, că denumirea instituţiei este folosită într-un scam propagat prin e-mail.

Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică a fost notificat recent despre folosirea numelui instituţiei într-un scam propagat via e-mail. Această tentativă de fraudă se bazează pe credulitatea utilizatorului şi pe panicarea sa în a oferi detalii compromiţătoare sau date sensibile pe o adresă de mail ce pretind a fi din partea Poliţiei Române. În realitate, adresa nu aparţine Poliţiei, fiind una de gmail, nu politiaromana.ro”, a transmis, vineri, Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică. 

Alte articole:   Ministrul Mediului: 3 miliarde de lei pentru 150.000 de proiecte pentru panouri fotovoltaice

Echipa DNSC recomandă vigilenţă cu privire la primirea unor astfel de mesaje nesolicitate. 

”Nu daţi crezare scenariului propus de atacatori, şi, în cazul în care acestea includ link-uri sau ataşamente, evitaţi accesarea lor, trimiteţi în zona de SPAM astfel de adrese de mail şi ştergeţi aceste mesaje-capcană”, au mai transmis specialiştii, relatează News.ro.

Aceştia recomandă anunţarea Poliţiei şi a DNSC în cazul în care aţi fost victima unui atac online. 

”Verificaţi mereu sursa reală a mesajului, înainte de a efectua o acţiune ce se poate dovedi a fi maliţioasă pentru voi, pentru datele sau pentru dispozitivele voastre! Dacă aţi căzut în capcană şi aţi răspuns cu detalii sensibile, ori date cu caracter personal, date de autentificare şi mai ales detalii financiare ale conturilor sau cardurilor dvs, contactaţi imediat banca pentru a bloca acel card şi eventuale tranzacţii ilicite din cont, Poliţia pentru a deschide o investigaţie şi DNSC, pentru a informa mai departe şi alţi utilizatori despre tipul acesta de atac”, au mai precizat specialiştii. 

DNSC mai recomandă: 

Întotdeauna verificaţi adresa de e-mail a expeditorului! Când nu sunteţi sigur(ă) de faptul că ar fi trebuit să primiţi un asemenea mesaj, contactaţi pe cel care v-a transmis aceste informaţii, pe un canal de comunicare diferit. 

Alte articole:   CNAIR: Trafic închis pe mai multe drumuri naționale din cauza zăpezii viscolite

Atenţie şi la limbajul folosit! Greşelile gramaticale şi de exprimare pot fi un indiciu că în spate ar putea fi infractori ciberentici şi un semn al intenţiei mai puţin prietenoase a mesajului. 

Antrenaţi-vă pentru a detecta şi evita principalele ameninţări din online.

Te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Noutăți RAPID și pe canalul de Telegram: Abonați-vă AICI

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.