blog-logo

Despre infecțiile asociate actului medical, între polemică și date

Despre infecțiile asociate actului medical, între polemică și date

E ora 11 pm, în holul de la urgență este plin de lume. Se aud șoapte, dar și voci ridicate. Și printre toate se agită corpul medical.

Dintr-un colț se aude o frântură de discuție.

  • „… Eu nu mă internez, căci sigur ia copilul meu ceva din spital… știu eu, vii cu una, pleci cu alta”
  • „…mda mi-a spus și mie vecina…”

Fără să vreau am auzit frântura asta de discurs, iar câteva zile mai târziu pe toate canalele media era un comunicat legat de infecțiile legate de actul medical. Așa că… să începem cu începutul.

În momentul în care vizităm un serviciu medical oricare ar fi acesta, înseamnă că nu suntem bine. Mai mult, venim cu copiii la serviciul de urgență, pentru o afecțiune acută, adică o infecție. Prin urmare poate că ar trebui să ne gândim că, la rândul nostru, oferim bacterii și virusuri celor cu care venim în contact în momentul în care copilul nostru sau chiar noi suntem cu febră, rinoree, tuse și/sau diaree.

Dar, pentru că mereu există un dar, și mereu există cel puțin cineva care nu este de acord. Ceea ce este perfect, căci mă obligă să aduc argumente. Vă voi scrie câteva date legate de infecțiile asociate actului medical, publicate în reviste prestigioase din țări la care ne uităm ca la niște modele.

Alte articole:   DNSC avertizează: Mesaje capcană în numele Poștei Române, al unor bănci și al unor firme de curierat

Ca și părinți, ar trebui mereu, când suntem internați, să nu uităm că putem lua, dar și da germeni

Riscul infecțiilor asociate actului medical este de 3 până la 20 ori mai ridicat în țările slab dezvoltate și în curs de dezvoltare față de cele dezvoltate. Dintre germenii cei mai de temut sunt Klebsiella, Proteus, Stafilococ, Acinetobacter, Clostridium și virusuri precum virusul respirator sincițial și rotavirusul.

La nivel de spital sunt implementate reguli stricte de spălare a mâinilor, care se adresează nu numai personalului, dar și celor care însoțesc copiii, căci acum despre ei scriu. Regulile de îngrijire și mai ales de igienă sunt stricte în spital față de domiciliu, tocmai pentru a preveni transmiterea acestor patogeni importanți.

Alte articole:   Salvamont Brașov: Risc însemnat de avalanşă în Carpaţii Meridionali

Ca și părinți, ar trebui mereu, când suntem internați, să nu uităm că putem lua, dar și da germeni. Tocmai de aceea când spălăm copiii să nu uităm ca după baie să curățăm vănițele atent. Să avem grijă ca după ce schimbăm pamperșii să îi aruncăm în coșurile de gunoi semnalizate. Să nu dăm termometrele pe care le utilizăm la vecina de salon, ci la asistentă, pentru a le steriliza.

Personalul este atent la dezinfecția suprafețelor cu substanțe care distrug bacteriile, fungii, virusurile. Biberoanele se sterilizează.

Infecțiile asociate actului medical – Necesitatea îmbunătățirii performanțelor noastre ca și corp medical

De asemenea, practica curentă în cadrul personalului face apel la forme educaționale de prevenție. Care evaluează înainte și după modulul educațional, performanța în prevenție a secției. Raportarea infecțiilor asociate actului medical nu este un subiect de polemică și de etichetare nedreaptă, ci reflectă necesitatea îmbunătățirii performanțelor noastre ca și corp medical.

Toate, dar toate publicațiile medicale, punctează faptul că aglomerarea secțiilor, vizitele aparținătorilor care nu respectă regulile impuse de spital respectiv echipament și dezinfecția mâinilor, contribuie la apariția infecțiilor asociate actului medical. Putem scrie despre riscurile de infecții ale copiilor cu catetere și supuși manevrelor invazive de tratament în secțiile de terapie și anestezie, la care regulile sunt și mai drastice tocmai pentru a le preveni. Este important să înțelegem și să acceptăm regulile impuse de către spital și particularitățile secțiilor.

Alte articole:   CNAIR: Trafic închis pe mai multe drumuri naționale din cauza zăpezii viscolite

Așa că înainte de a ponegri, vă rog să vă gândiți și să vă răspundeți cu onestitate. Dvs. înșivă când intrați într-un spital primul gest este să vă dezinfectați mâinile?

Mereu am scris și am spus, germenii sunt democrați și nicidecum ipocriți. Ne sancționează egal pe noi, ca personal, și pe Dvs., ca și pacienți.

Vă doresc o săptămână fără infecții, dacă se poate.

  • Prof. Univ. Dr. Oana Falup
  • medic sef Pediatrie 1,spitalul Clinic pentru Copii Brașov

Te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Noutăți RAPID și pe canalul de Telegram: Abonați-vă AICI

Distribuie dacă îți place!
  1. Foarte bun articol. Ce se intampla insa cand recipientele de gel dezinfectant sau sapun sunt goale?

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.