blog-logo

Cum este viața de meteorolog la stația Vârful Omu? Vă răspunde Sergiu Olteanu un pasionat de munte și de fotografie

Cum este viața de meteorolog la stația Vârful Omu? Vă răspunde Sergiu Olteanu un pasionat de munte și de fotografie

Cum este viața de meteorolog la stația Vârful Omu? Două fotografii realizate de brașoveanul Sergiu Olteanu, meteorolog la stația meteo Vârful Omu din Bucegi, au fost selectate pentru finala unui concurs organizat de World Meteorological Organisation.

In finala au intrat 80 de fotografii din 1500 de fotografii inscrise in concurs.

Din aceste 80 de fotografii doar 13 urmează să fie premiate.

Fotografiile câștigătoare vor fi prezentate în calendarul WMO 2023 și vor fi prezentate pe canalele de social media și site-ul web ale WMO, prezentate în mod vizibil în festivitățile de Ziua Meteorologică 2023, precum și în alte materiale de informare.

Organizația Națiunilor Unite prezintă în mod regulat aceste fotografii în produsele lor de comunicare, online și pe rețelele sociale.

Se poate vota pe pagina 

Avem brașoveni talentați. Cum ajungem la ei? Vă spun povestea.

Cu ceva timp în urmă, cam doi ani cred, am primit pe telefon un mesaj care cuprindea câteva poze spectaculoase. Am aflat și numele fotografului, l-am căutat și l-am urmărit în mediul online. M-au bucurat pozele lui formidabile, se vedea clar că erau poze gândite, muncite, ce aveau în spate ore și ore de pregătire și de așezare în cadru a camerei foto.

Iubitoare de animale cum sunt, nu puteam să nu remarc și prezența Rodicăi o pisică, și mai erau pe acolo și două vulpi. Povestea din spatele acestor fotografii? Este mult mai frumoasă decât puteam eu să prevăd.

Am avut bucuria să cunosc omul din spatele acestei munci frumoase pe care o privim în mediul online, de multe ori uitând să căutăm esența. Derulăm, privim, mergem mai departe. Lumea noastră a ajuns să fie construită din imagini. Dar povestea?

Aveam să cunosc un om cald, blând, modest, care încet încet a reușit să își învingă emoțiile și să îmi povestească despre pasiunea lui, fotografia, și despre viața lui în vârf de munte.

Este meteorolog la stația meteo din Bucegi, pasionat de munte, de călătorii pe munte, excursii. Petrece două săptămâni la stație, după care două săptămâni este acasă, iar gândul îi este mereu la stație sus pe munte. Îmi spune cu modestie că viața lui este acolo, pe munte, că mereu și-a dorit să fie în Bucegi, că iubește Vârful Omu, că este casa lui și nu se vede făcând altceva în viață decât să fie meteorolog.

Vă invit să cunoașteți povestea lui Sergiu Olteanu, un brașovean pentru care muntele este acasă.

Bună, te rog să te prezinți

Sergiu: Sunt Olteanu Sergiu. De meserie ghid montan am fost la bază, instructor de snowbord, mi-a plăcut foarte mult, am făcut de mic copil am schiat, am fost arbitru de schi. De 20 de ani sunt instructor de snowbord. Mi-a plăcut mereu pe munte și e o pasiune, mi-am dorit să mă fac ghid montan, dar pentru asta a trebuit să mă fac și ghid local și ghid național. Am practicat și ca și ghid local și național, dar nu e ceva ce îmi place, este mai mult în orașe, mie îmi place mai mult pe munte. Mă încânta când duc oamenii, și se bucură de ce văd.

Este important să mergi pe munte cu un ghid?

Sergiu: Da, este important, chiar acum de curând s-au întâmplat accidente. Au fost foarte multe accidente. 

Care sunt cauzele deselor accidente pe munte?

Sergiu: Nu cunosc traseul, nu sunt echipați corespunzător, chiar foarte prost, pleacă pentru o scurtă drumeție și îi prinde noaptea, mai lungesc, hai că mergem până pe vârf, hai că mai mergem până acolo. Eu văd la Omu, pleacă de la Babele. Vremea se poate schimba de la o jumătate de oră la altă și poate să devină periculos dacă nu cunoști traseul și nu ești echipat. Și nici nu se informează, că doar prognoza spune când e ninsoare, când e frumos. Prima ninsoare de exemplu anul asta a fost pe 1 septembrie, a mai nins și în iulie și în august, dar ei nu se informează.

Mai sunt și teribiliști. Mai sunt și mulți ghizi care au apărut peste noapte, nu au experiență. Mai sunt unii caree mă sună să se informeze cum e vremea, dar dacă eu nu sunt la stație nu îi pot ajuta. Ei trebuie să se informeze.

Alte articole:   Moș Martin, divinitate preistorică, este venerat ca o zeitate în satele de munte din România

Ce înseamnă să fii meteorolog la stația Vf. Omu din Bucegi? Ce face un meteorolog?

Sergiu: Ce face un meteorolog? La Omu ce facem noi? Citim datele și le transmitem mai departe. La București se colectează toate datele și acolo se face prognoza. Numai că la anumite stații cum e Omu, contează foarte mult vizual, ochiul observatorului, ce vezi. Avem termometru, barometru, senzori de temperatura umezeală dar contează foarte mult și ochiul observatorului, vezi norii. Nu sunt încă aparate sau camere video să vadă norii să filmeze și să transmită oră de ora în același timp. Toamna, iarna, primăvara, cam 8 luni pe an, când sunt depuneri de chiciură, se depune chiciură pe camera, pe lentilă.

Cum este izolat în vârf de munte?

Sergiu: Noi suntem în ture de 2 săptămâni, vara e plăcut, iarna e foarte frumos, dar izolarea câte odată, din cauză nu a zăpezii, a viscolului și a ceții. S-a întâmplat să avem ture de două săptămâni în care să nu vedem la 10 metri, stai o zi două, dar trebuie să ai totuși o ocupație.

Când sunt de serviciu transmit datele, dar când sunt liber încerc să îmi găsesc o ocupație, să am un hobby, pentru că altfel este greu. Am un coleg care citește foarte mult, eu mai mult sunt cu fotografia. Fac poze și la fulgii de zăpadă iarna câte odată, fac macro. De asta mă întreabă lumea dacă nu m-am săturat, păi nu m-am săturat, pentru că oră de ora se schimbă peisajul. Oră de ora e alt peisaj.

Recunosc că urmăresc de ceva timp pozele realizate de tine, și mereu te-am imaginat undeva sus deasupra norilor făcând poze.

Sergiu: Da, când este mare de nori, mai ales acum toamna și iarna este foarte frumos, pe depresiunea Brașovului se așează marea de nori. Chiar am văzut înspre Covasna Harghita și câte două săptămâni a fost ceață, nu s-a ridicat pătura de nori și la peste 2000 de metri era senin.

Care îți sunt gândurile tale când ești așa aproape de nori?

Sergiu: Mă gândesc așa mai mult la Univers, ca să zic așa, că ești mai aproape de stele, de toate cele ce îmi plac. 

Ești un privilegiat, vezi primul ce noi vedem după ore bune prin pozele tale, noi nu putem ajunge acolo.

Sergiu: Nu este chiar așa, de asta postez pe pagina mea ca să vădă cât mai multă lume. Am văzut că totuși merg tot mai mulți pe munte de câțiva ani încoace. Fac drumeții ușoare, și ture, dar drumeții ușoare foarte mulți.

Mai ții minte care a fost prima ta fotografie?

Sergiu: Da. Aveam și aparat cu film. Eram cu mașina undeva, era prin ’99, drumul de Pârâul Rece, și acum văd prietenii că am mai postat-o. „Băi tu ești primul care și-a făcut selfie cu ursul”. Aveam un aparat cu film. Ieșise ursul, un ursuleț, in drumul de Pârâul Rece-Predeal. Am întors camera și am făcut o poză cu mine și cu ursul. Ursul era pașnic, eu eram pe acolo pe lângă, nu era un urs mare, era un ursuleț. Mai am poza.

Cine este Rodica?

Sergiu: Rodica este fiara, că să zic așa, care ne scapă de șoareci. Este o pisică. Este de 10 ani la stația meteo. Nu îi este frig. Iarna iese afară dacă este viscol, ceață, nu iese. Dar dacă este soare iarna îi place să iasă să stea la soare, pe zăpadă. Se plimbă, se mai așează pe un lemn că poate îi îngheață lăbuțele, dar se plimbă foarte mult pe afară și iarna. Față de vară pot să zic că blană aproape își dublează volumul, s-a adaptat. 

Alte articole:   DRDP Braşov: Intervenţiile utilajelor de deszăpezire pe DN 1, îngreunate de valorile ridicate de trafic (VIDEO)

Cum a ajuns Rodica în vârf de munte?

Sergiu: A fost abandonată acolo și s-a adaptat la noi. Nu are prieteni blanosi la stație, colegul mai aduce cățelul, se înțelege cu el, este foarte inteligentă.

Cine este Foxy?

Sergiu: Vulpea, sunt două vulpi la stație Foxy și Lili, așa le spunem noi. Una e mai mare alta e mai mică. Ne rămâne multă mâncare, oricum o aruncăm la corbi, și iarna când vine vulpea îi dăm, deja vine și vara și foarte mulți turiști își fac poze cu vulpile. Vulpea este totuși un animal sălbatic, poate să fie bolnav, să aibă rabie, nu le atingem. Nu le-am mângâiat niciodată, păstrăm distanța, și ele la fel. Și Rodica iese pe afară dar dacă simte vulpea vine înapoi sau se suie pe acoperiș undeva dar niciodată nu se repede la vulpe.

În schimb ce a făcut Rodica într-o noapte, îmi aduc aminte acum. Noi acolo unde mai aruncăm afară resturile pe care le mănâncă corbii mai miroase a mâncare și era ceață. Cam la 10- 15 metri era un urs. Mai vine ursul la noi și era ceață se auzea ceva foșnind. Eu am mers încolo să văd ce e, cu lanterna, și Rodica a auzit zgomot și a fugit spre zgomot, ursul nu a văzut ce este, s-a speriat de Rodica și a fugit ursul de pisică.

Asta nu am văzut-o niciodată.

Fiind și ceață foarte densă, el scormonea acolo și s-a speriat. Pisica a pus ursul pe fugă. Rodica pune și câinii ciobănești pe fugă. Dacă este înafara perimetrului stației nu are treabă. Când intră în perimetru stației îi pune pe fugă. Mai trec oile dintr-o vale în cealaltă cu ciobanii, pisica e cam teritorială și câinele știe și sta deoparte, pentru că pisica se repede la el.

Câte persoane lucrează la stația meteo?

Sergiu: 5 persoane, și câte 2 persoane pe tură.

De curând ai avut o expoziție în Piața Sfatului. Despre ce este vorba?

Sergiu: E prima mea expoziție de fotografie. Mi-a organizat-o o prietenă, eu eram la Omu. Am trimis pozele. Fiind acolo sus nu prea aveam ce să fac, dar am înțeles că a ieșit destul de bine. Poate pe viitor voi mai avea expoziții. Mi-ar plăcea ca foarte multă lume să vadă fotografii din natură, de pe munte.

Mai postez pe pagina de facebook și pe canal de youtube

Ai o fotografie dragă?

Sergiu: Am, dar parcă toate îmi sunt dragi. Dar am una cu crucea Caraiman. Acum câțiva ani am fost și am vrut să prind neapărat răsăritul de la cruce. Stiu că asta era prin 2005. Atunci nu aveam echipament așa profi ca acum, am avut un sac de dormit, am stat undeva în zăpadă sus pe vârful Caraiman, am calculat cam cum o să răsară soarele, că am vrut să prind soarele când răsare chiar în mijlocul monumentului, și am reușit să îl prind, era noiembrie.

A fost ceva fantastic.

De atunci nu am mai reușit să prind fotografia aia. Și razele soarelui și tot. aia mi-a rămas în minte, dar și cât am îndurat, până dimineața, frig, vânt. Multe fotografii, mai ales cele de iarnă, de pe munte, implică muncă, dar rezultatul este wow.

Cele mai mult lucrate sunt timelaps-urile.

Ce înseamnă un timelaps?

Sergiu: Este un video, înregistrez cam două ore și el este redat în 2 minute. Cum curg norii, cascadele de nori, stelele, cum se rotește pământul. Trebuie să stea aparatul, camera fixă pe un trepied, nemișcată, pornesc și setez viteza la nori și la stele și rezultatul este fantastic. Iarna cam trebuie să stai acolo lângă camera, e foarte frig și se consumă bateriile foarte repede și dacă mai e și viscol și se depune pe lentilă. Dacă ai vânt îți mișcă trepiedul. Trebuie să stai acolo. Dar merită. Când vezi rezultatul parcă uiți și că ai mâinile înghețate și tot greul.

Ai o viață sănătoasă

Sergiu: Da, la Omu mâncăm sănătos, că trebuie să ne facem noi de mâncare, ne gătim, nu avem fast food, se simte, este un regim și o dietă. Când avem viscol și ceață bem o cafea dimineața cu un biscuite, mâncăm la ora 4-5, și cam asta este. Dacă nu ai activitate. Să zicem că în ziua aia ai numai viscol stai în stație și transmiți numai date.

Alte articole:   România trimite salvatori în Turcia. Zece români au cerut sprijin pentru repatriere

Această meserie de meteorolog este alegerea ta pentru viață?

Sergiu: Da, îmi place mult, îmi place să urmăresc cum se schimbă vremea, starea vremii, norii foarte mult. Să observ norii, chiar fără să mă uit pe prognoză, mă uit dimineață la nori și îmi dau seama cum va fi răsăritul, apusul, cum va fi vremea, dacă va ploua sau nu. Sunt și nori specifici, anumiți nori, dacă știi să îi identifici, îți arată că la amiază e posibil să plouă, sau chiar furtună.

Te-ai pregătit ca meteorolog?

Sergiu: Da, am făcut tot felul de cursuri, că formare eu sunt tehnician silvic, iar acum fac și facultatea de geografie la București. Sunt anul 2. Ce am terminat eu nu m-a ajutat chiar așa de mult, dar practica, pot să zic că practică m-a ajutat mult, experiența pe munte m-a ajutat.

Stația meteo se poate vizita de către copii?

Sergiu: Da, se poate vizita, chiar acum câteva zile au fost de la Educație la Înălțime și au filmat acolo o emisiune și au transmis-o în toată țara în sute de școli. Le-am prezentat instrumentele, cum facem măsurătorile, cum transmitem. Instrumentele la noi sunt: stâlpul stației, e stație automată la Vârful Omu, dar anumite instrumente le folosim și clasic, termometru, barometru avem în birou, senzori de temperatură umezeală, senzori de vânt, giruetă. Au fost foarte încântați de globul de sticlă, heliograful, acesta arată durata de strălucire a soarelui pe zi. El e un glob de cristal, se pune dedesub o diagramă, scurtă, medie, depinde de anotim și funcționează ca o lupa care focalizează și arde o hârtie, și cât timp a strălucit soarele în acea zi. Durata zilei este hârtia, iar cât timp este arsă, măsurăm și aceea este durata de strălucire a soarelui în acea zi.

Cum se transmiteau pe vremuri datele?

Sergiu: Se colectau și se transmiteau prin stație radio, știu de la meteorologii vechi. Avem un coleg care are 30 și ceva de ani de meteorologie, George Porancea, el este veteranul meteorologiei în zonă. Transmiteau alte stații datele prin radio la Vârful Omu, se colectau și se trimiteau mai departe tot prin radio, era muncă. 

Să te întreb ce planuri de viitor ai?

Sergiu: Eu dinainte să lucrez aici, de prin 2000 m-a atras foarte mult acest munte, are o suprafata restrânsă dar întâlnești orice. Mi-a plăcut tot, și relief și văi și brane, am cochetat și cu cățărare, am mers mult pe vai, și acum merg, îmi plac văile de abrupt. Pe George și pe alți colegi i-am cunoscut înainte, trecând pe acolo. Stația meteo e cumva casă, dar și când ajungi acolo, după câteva zile te gândești acasă, și când ești acasă te gândești acolo.

Dacă s-ar întâmplă ceva să nu mai existe stații meteo sau să mă transfer la altă stație eu m-aș vedea numai pe munte la Omu, nu mi-ar plăcea un job de birou. Mie muntele îmi place. Am avut și job de birou, dar am ales ca să pot să fac teren, nu să stau în birou, nu îmi place. Îmi place și marea, merg la mare, dar restul vieții l-aș petrece doar la munte lângă un lac.

Ai vreun regret?

Sergiu: Nu. Nu am.

Sergiu, îți mulțumesc mult!

Vă mulțumesc!

Fotografiile le puteti vedea pe pagina de facebook

Te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Noutăți RAPID și pe canalul de Telegram: Abonați-vă AICI

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.