blog-logo

Turnul Virtual de Control de la Arad a primit componentele pentru Aeroportul Internațional Brașov-Ghimbav

Turnul Virtual de Control de la Arad a primit componentele pentru Aeroportul Internațional Brașov-Ghimbav

21 de tipuri de componente au fost livrate la Arad, către Turnul Virtual de Control. Echipamentele sunt necesare pentru dirijarea zborurilor de pe Aeroportul Internațional Brașov-Ghimbav.

În aceste zile, la Centrul de Dirijare a Zborurilor DSNAR Arad, din cadrul ROMATSA au fost livrate mai multe componente ale Turnului Virtual de Control pe care producătorul suedez Saab le-a fabricat pentru Aeroportul Internaţional Braşov-Ghimbav.

O comisie formată din reprezentanţi ai Consiliului Judeţean Braşov şi ai firmei care supervizează contractul privind „Asigurarea serviciilor de navigaţie aeriană la Aeroportul Internaţional Braşov-Ghimbav/ Realizarea infrastructurii fizice şi dotarea acesteia cu echipamente specifice”, pe care îl implementează asocierea UTI Construction and Facility Management (lider)-BOG’ART SRL, s-a deplasat luni, 24 octombrie, la Arad, pentru a realiza recepţia cantitativă a echipamentelor pentru sistemele RVT (Remote Virtual Tower) şi VREC (Voice Recorder).

4 posturi de operare pentru dirijarea traficului pe Aeroportul Braşov

Este vorba despre 21 de tipuri de componente, totalizând 72 de bucăţi. Printre acestea sunt rack-uri, console, servere, monitoare, difuzoare, decodoare, calculatoare etc.,

Acestea urmează să fie instalate de specialiştii firmei Saab în spaţiul special alocat în sala operaţională din cadrul Centrului de Dirjare Arad. Aici au fost prevăzute 4 posturi de operare pentru dirijarea la distanţă a traficului pe Aeroportul Braşov.

Alte articole:   UNSAR: România, campioană la accidentele rutiere

Comunicarea între echipamente este asigurată cu ajutorul unei infrastructuri de reţele „îngropate” în podeaua casetată a sălii operaţionale. La realizarea acesteia se lucrează de o lună.

„Printre echipamentele livrate se regăsesc monitoarele care vor reda imaginile de la Aeroportul Braşov şi serverele pentru stocarea datelor pe care le furnizează sistemele de radionavigaţie instalate pe amplasamentul de la Ghimbav – date meteorologice, comunicaţii şi imagini video -, care sunt decodificate, prelucrate şi stocate la Arad. Aparatura care urmează să fie instalată la DSNAR Arad va asigura recepţionarea datelor de la Aeroportul Braşov, decodificarea şi prelucrarea lor, precum şi comunicarea dintre controlorii de trafic şi piloţi”, a explicat Alexandru Anghel, directorul general al Regiei Autonome „Aeroportul Internaţional Braşov-Ghimbav”.

Punerea în funcţiune a acestor echipamente se va realiza odată cu funcţionalizarea întregului sistem. Acesta asigură serviciile de navigaţie aeriană la Aeroportul Braşov.

Finalizarea montării echipamentului de radionavigaţie ILS

La amplasamentul de la Ghimbav s-a terminat instalarea, pe platforme special construite, a componentelor echipamentului de radionavigaţie ILS (Instrument Landing System). Acesta este fabricat de producătorul italian Thales.

Alte articole:   Ministerul Finanţelor propune plafonarea tarifelor RCA la nivelul din februarie 2023

Sistemul de aterizare instrumentală ILS este un sistem de navigație bazat pe o serie de emițătoare radio. Sistemul furnizează avionului care vine la aterizare, direcția și panta nominală de coborâre spre pistă.

Cu ajutorul lui se realizează aterizarea în siguranță în condiții de zbor instrumental. Adică în cazul unui plafon de nori coborât sau al unei vizibilități scăzute, cauzată de ceaţă, ploi sau ninsori.

În alcătuirea sa intră două echipamente de ghidare independente:

  • un echipament de direcție (Localizer – LOC sau LLZ), format dintr-un sistem de antene situate în axul pistei, dincolo de capătul acesteia
  • un echipament de pantă (Glide Slope – GS sau Glide Path – GP), adică un sistem de antene plasat în lateralul pistei, în zona punctului de luare a contactului cu pista.

„Contractul privind serviciile de navigaţie aeriană la Aeroportul Internaţional Braşov-Ghimbav, construirea clădirii de contingenţă şi dotarea cu echipamente specifice este implementat în condiţii foarte bune. Avem echipamentul de radionavigaţie ILS deja montat, echipamentul DVOR a fost adus la Ghimbav şi este în procedură de instalare, iar echipamentul pentru măsurarea distanței DME (Distance Measuring Equipment), urmează să fie livrat la amplasament. De asemenea, clădirea de contingenţă a ajuns în fază avansată de construcţie. Mă bucur că înregistrăm progrese şi în ceea ce priveşte turnul virtual de control, ale cărui echipamente au început să fie livrate la Centrul de Dirijare a Traficului Aerian Arad. Facem toate demersurile necesare pentru a respecta graficul activităţilor privind operaţionalizarea Aeroportului”, a menţionat preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian-Ioan Veştea.

Graficul consolidat al activităţilor privind funcţionalizarea Aeroportului Internaţional Braşov-Ghimbav, convenit de Consiliul Judeţean Braşov împreună cu ROMATSA şi Autoritatea Aeronautică Civilă Română prevede ca la jumătatea lunii iunie 2023 acest obiectiv să fie operaţional.

Alte articole:   Un adolescent de 16 ani ar fi tras cu arma într-un alt șofer, după o șicanare în trafic (VIDEO)

În cazul în care pe parcursul implementării proiectului vor interveni situaţii de natură să modifice asumat, le vom comunica de îndată.

Te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Noutăți RAPID și pe canalul de Telegram: Abonați-vă AICI

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate