blog-logo

„Pădurile Brașovului – Descoperă locul tău în natură!”

„Pădurile Brașovului – Descoperă locul tău în natură!”

„Pădurile Brașovului – Descoperă locul tău în natură!” este titlul workshopul-ui desfășurat pe 20 octombrie 2022, inițiat și moderat de brașoveanul Ionuț Sorin Banciu, secretar de stat la Ministerul Mediului.

Evebnimentul a reunit reprezentanți ai Institutului Național de Cercetare și Dezvoltare în Silvicultură, Facultății de Silvicultură și Exploatări Forestiere din Brașov, Gărzii Forestiere Brașov, Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate, Agenției pentru Protecția Mediului, Regiei Publice Locale a Padurilor (RPLP) Kronstadt, ONG-urilor, precum și experți în conservarea naturii, consilieri locali și cetățeni ai municipiului Brașov.

Întâlnirea a debutat cu prezentarea rezultatelor preliminare ale proiectului „Monitorizarea stării ecosistemelor forestiere și valorificarea potențialului recreativ, cultural și istoric al pădurilor urbane și periurbane administrate de RPLP Kronstadt”, implementat de INCDS „Marin Drăcea”, realizată de dr. ing. Șerban Davidescu, directorul general al INCDS.

Conform rezultatelor proiectului:

  • – suprafața padurilor Brașovului totalizează 6.700 de hectare, în care funcția prioritară este cea de protecție.
  • – 20% din aceste păduri se află în zone strict protejate (tipul funcțional TI)
  • – 36% dintre păduri intervențiile sunt extrem de redus (tipul funcțional TII)
  • – 40% din păduri se aplică intervenții silvice aproape de natură (Tipul funcțional III)
  • – 96% din pădurile urbane și periurbane studiate sunt deja protejate pe termen lung, extragerile de lemn fiind foarte reduse ca intensitate..

Alte rezultate ale studiului INCDS au relevat ca 54% din populația Brasovului merge o dată pe săptămână în pădurile Brașovului si ca Tâmpa și Postăvaru sunt cele mai atractive zone pentru brașoveni, ambele zone fiind în zone de protecție. Totodată, conform rezultatelor, principalele activități ale celor intervievați sunt turismul, agrementul, sportul.

Nevoia de lemn de foc a locuitorilor din Brașov a fost amintită de Mihai Zup de la Regia Publică Locală a Pădurilor Kronstadt, care administrează pădurile Brașovului. „Azi, avem la RPLP Kronstadt 1.141 de cereri de lemn de foc, care însumează 12.112 metri steri”, a spus Zup. Nevoia de lemn de foc a fost semnalată inclusiv de localnicii din Stupini.

„Brașovenii au la îndemână ceva ce mulți români și-ar dori: păduri. Acestea înseamnă peisaje naturale minunate, locuri pentru drumeții, aer curat, posibilitatea de a petrece timp liber în natură. Bucurie, sănătate, stare de bine și oportunitatea de a se conecta cu natura – toate acestea pot fi descoperite în pădurile Brașovului. Încurajez copiii și tinerii ca în vacanțe și în weekenduri să lase electronicele din mână și să aleagă activități în aer liber, prin păduri, pentru a descoperi că fac parte din natură. Mulți români pierd ore întregi în trafic să se bucure de frumusețile Brașovului. Îi îndemn pe brașoveni să aprecieze mai mult ceea ce au: posibilitatea de a evada din oraș, în mijlocul naturii” – Ionuț Sorin Banciu

Acesta spune că este simplu să protejăm pădurile din jurul Brașovului și putem face acest lucru fără ca Primăria să angajeze costuri mari și inutile.

Alte articole:   Adrian Veștea: Încă 3 proiecte PNRR aprobate pentru judeţul Braşov

„Progresul unei societăți nu este generat de modificarea sistemelor funcționale. Pădurile Brașovului reprezintă un acord social funcțional, unde doar mici reglaje fine merită a fi realizate, cu scopul de a asigura integrat funcțiuni precum sănătate, biodiversitate, rolul economic, cât și resursele necesare pentru generațiile viitoare”, spune reprezentantul Ministerului Mediului.

Așa cum propune primarul Brașovului, desemnarea unei arii naturale protejate de interes local:

➡️​Nu va aduce niciun beneficiu imediat brașovenilor,
➡️​Poate fi contra-productiv din perspectiva asigurării nevoilor de recreere, turism, activități sportive în natură,
➡️Va genera costuri suplimentare semnificative din perspectiva desemnării și managementului,
➡️Nu este necesară având în vedere faptul că obiectivele declarate ale acesteia pot fi realizate cu actualul sistem de management (inclusiv Certificarea forestieră în sistem FSC).

Alte articole:   Lidl va reduce oferta de carne din magazine și ne vrea vegetarieni

Ce spun liberalii

➡️Echipa de consilieri locali a PNL Brașov va depune un proiect de hotărâre de Consiliu Municipal, care să integreze cât mai bine concluziile workshopului și diferitele nevoi ale brașovenilor.
➡️Această propunere va fi dezbătută public cu toți cei interesați sau potențial afectați de managementul pădurilor din jurul Brașovului și se va finaliza cu o propunere de plan de management actualizat, care va parcurge procedurile legale de aprobare, inclusiv evaluarea impactului asupra mediului precum și asupra habitatelor și speciilor adăpostite de pădurile brașovenilor.

➡️Rezultatul așteptat este un nou plan de management al pădurilor Brașovului, care să integreze toate nevoile comunității, să fie ușor de implementat și să nu genereze costuri suplimentare inutile.

Un procent semnificativ din pădurile Brașovului sunt deja incluse în arii naturale protejate sau cu intervenții limitate de extragere a lemnului

Pădurile Brașovului asigură deja în mare parte toate nevoile comunității fie că vorbim de recreere, spațiu pentru desfășurare de activități sportive, protejarea biodiversității, purificarea aerului, apă curată, lemn pentru încălzire sau pentru activități economice de prelucrare a lemnului.

Brașovenii petrec timp în pădurile din jurul orașului și folosesc toate căile de acces în pădure, inclusiv drumuri forestiere pentru petrecerea timpului liber în natură. – Aproximativ 3000 de hectare de pădure au potențial de recreere, petrecere a timpului liber, educație în natură, dar doar 400 de hectare de pădure sunt desemnate ca păduri parc.

Este nevoie de investiții în accesibilizarea pădurilor cu rol recreativ – noi trasee de mers pe jos, proiectarea și execuția de trasee de biciclete dedicate și standardizate, poteci și drumuri noi, construcții de spații de joacă, educație în natură, noi zone de aventura parc etc.

Cu puține modificări viitorul plan de management al pădurilor Brașovului poate include și alte obiective și astfel să acopere o gamă și mai largă de servicii pe care să le ofere brașovenilor. – Obiectivele de dezvoltare a turismului montan, cele legate de recreere pot fi în conflict cu obiectivele de conservare a habitatelor și speciilor și este necesară clarificarea viitoarelor obiective în acord cu nevoile tuturor categoriilor de factori interesați și potențial afectați.

Nevoile comunității legate de lemnul de foc și lemnul pentru construcții sau alte utilizări trebuie să fie luate în considerare când se stabilesc obiectivele de management ale pădurilor din jurul Brașovului.

Procesul de actualizare, evaluare a impactului asupra mediului și aprobare a viitorul plan de management al pădurilor care începe în 2023 trebuie să fie unul transparent, cu participarea proactivă a celor interesați de păduri și trebuie să integreze diversele nevoi ale brașovenilor.

Desemnarea unei arii naturale protejate de interes local o nu va aduce niciun beneficiu imediat brașovenilor, o poate fi contra-productiv din perspectiva asigurării nevoilor de recreere, turism, activități sportive în natură, o va genera costuri suplimentare semnificative din perspectiva desemnării și managementului, o nu este necesară având în vedere faptul că obiectivele declarate ale acesteia pot fi realizate cu actualul sistem de management (inclusiv Certificarea forestieră în sistem FSC)

Datele de monitorizare a biodiversității, în special cele cu privire la populațiile de păsări de pădure, care sunt un indicator al stării de sănătate a acestora, indică faptul că pădurile gospodărite pot asigura cele mai bune condiții pentru protejarea biodiversității. – Ionuț Sorin Banciu

Te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Alte articole:   Moș Martin, divinitate preistorică, este venerat ca o zeitate în satele de munte din România

Noutăți RAPID și pe canalul de Telegram: Abonați-vă AICI

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.