blog-logo

La 37 de ani, un brașovean lucrează pentru Misiunea Artemis 1 

La 37 de ani, un brașovean lucrează pentru Misiunea Artemis 1 

Un brașovean, inginer la Ariane Group GmbH, a fost implicat în cadrul unei numeroase echipe în dezvoltarea acestor echipamente și sisteme pentru racheta ce va fi lansată pe Lună, în noiembrie, în Misiunea Artemis 1, relatează Agenția de presă Rador.

Dragoș Păun are 37 de ani, iar în ultimii șapte a lucrat pentru Modulul European de Serviciu (ESM). Acesta are 33 de motoare, 1 principal, 8 auxiliare și 24 de motoare pentru controlul atitudinii. Racheta va zbura, spre Lună, în noiembrie, cu un echipaj uman.

Cel mai important punct pentru mine a fost responsabilitatea de a integra cele 8 motoare auxiliare a căror funcție principală este de a asigura redundanța în misiune, în cazul defectării motorului principal sau a motoarelor de reglaj al altitudinii, dar și ale suplinii, uneori. Pe lângă aspectele tehnice, cred că cea mai mare provocare a fost să învăț să lucrez cu NASA, cu companiile partenere americane, pentru că ei de multe ori au puncte de vedere foarte diferite și metode de lucru foarte diferite”, spune Dragoș Păun.

Alte articole:   FOTO&VIDEO FRF a lansat noul tricou al echipei naţionale. Cum arată #PutereaBrâului

Dragoș a fost pasionat de zbor și de tainele universului încă de copil

Peste ani a studiat în Italia, acolo unde i-a fost alături și mama sa, Diana Păun.

„Am lucrat ca asistent medical la Milano, 13 ani în care l-am susținut cu bănuții ăia, câți erau, din dorința de a-i sta aproape, că era averea mea, singura mea bogăție era el. Și cred că și asta l-a ajutat, i-a dat încredere. După aceea, el a vrut să aplice pentru Germania. A aplicat, l-au luat. Probabil ăsta a și fost drumul lui”, a precizat Diana Păun.

La rândul său, tatăl lui Dragoș spune că nu poate descrie în cuvinte ce simte pentru fiul său:

Alte articole:   Nou serviciu de programări online pentru paşapoarte

„Într-o zi mi-a spus că vine foarte obosit de la serviciu, că este epuizat, că are foarte multe planuri de făcut, că are foarte multe proiecte de îndeplinit și am spus: retrage-te. Mai sunt alte meserii unde poți să lucrezi. Mi-a răspuns: Ce? ai înnebunit? Ăsta e visul meu de când eram copil. (…) Așa îmi bate inima. Îmi bate inima tare. Și la serviciu toți colegii mă felicită și îi urează să fie din ce în ce mai bun. Și va fi!”.

Tot ce-și mai dorește acum inginerul Dragoș Păun este ca misiunea Artemis 1 să fie un real succes.

Distribuie dacă îți place!
  1. […] Un brașovean, inginer la NASA, a construit mai multe piese pentru racheta ce va fi lansată pe Lună, în noiembrie, în Misiunea Artemis 1, relatează Agenția de presă Rador, citată de newsbv.ro. […]

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate