blog-logo

Plase și panouri de protecție, pe tronsoanele periculoase de pe Transfăgărășan

Plase și panouri de protecție, pe tronsoanele periculoase de pe Transfăgărășan

După tragedia din Defileul Jiului, când un șofer a murit lovit de un bolovan desprins din versant, DRDP Brașov ia măsuri pentru punerea în siguranță a zonelor periculoase de pe Transfăgărășan.

Compania de Drumuri va monta sisteme de ancorare, plase de protecție și panouri de înaltă rezistență în zonele unde cad stânci pe DN 7 C -Transfăgărășan, transmite economedia.ro.

Regionala de Drumuri și Poduri (DRDP) Brașov a lansat o licitație pentru punerea în siguranță a tronsoanelor periculoase dintre Bâlea Cascadă și Bâlea Lac. În mai multe zone fiind risc iminent de căderi de pietre și stânci de mari dimensiuni.

Astfel, drumarii vor monta plase și panouri de protecție la Bâlea Lac, pe DN 7 C Transfăgărășan.

Alte articole:   Cutremurul din Turcia nu s-a simţit în cantonamentul echipei FC Braşov

Contractul DRDP Brașov are o valoare de aprox. 17 milioane de lei și include trei loturi.

Principalele măsuri pentru siguranța rutieră sunt:

  • montarea unor plase foarte rezistente din oțel
  • ancore speciale în blocurile de piatră
  • sisteme de retenție cu panouri de înaltă rezistență care să blocheze căderea stâncilor pe carosabil sau peste mașini.

Potrivit caietului de sarcini lucrările vor dura 7 luni. Acestea se vor efectua, în general, fără întreruperea circulației.

,,În zona sectorului 3, kilometrii 132+590 – 132+890 (n.r. lângă Bâlea Lac) s-a produs un fenomen de tipul prăbușirii de material stâncos (rocă) fragmentele de stâncă desprinzându-se din taluz și căzând pe platforma drumului, afectând siguranța circulației. În urma prăbușirii acestor blocuri, profilul versantului a fost remodelat, nefavorabil pentru stabilitatea generală, întrucât pe versant au rămas numeroase alte blocuri de dimensiuni mari, în echilibru limită, gata să cadă pe platforma drumului. Lucrări propuse prin Proiectul Tehnic : sistem de ancorare cu plase din oțel de înaltă rezistență. Sisteme de retenție a blocurilor de piatră cu bariere flexibile pentru energii cinetice de impact cu 3000 kJ și 5000 kJ”, se arată în Caietul de Sarcini pentru <asigurare versanți Bâlea Lac, Transfăgărășan>.

Recent, CNAIR prin DRDP București a scos la licitație un contract pentru montarea plaselor de protecție la Vidraru, în județul Argeș o altă zonă cu probleme din cauza căderilor de stânci.

Alte articole:   Pătrașcu: „Bugetarea proiectelor propuse de către PSD, o victorie în primul rând pentru brașoveni”

În urma tragediei din Defileul Jiului, directorul general CNAIR, Cristian Pistol a cerut drumarilor să facă mai multe verificări pe tronsoanele unde frecvent sunt căderi de pietre.

Te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Noutăți RAPID și pe canalul de Telegram: Abonați-vă AICI

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.