blog-logo

Peste 400 de mii de români vor plăti rate mai mari

Peste 400 de mii de români vor plăti rate mai mari

Sistemul bancar înregistrează 450.000 de persoane fizice care au creditele legate de IRCC şi nu de ROBOR, potrivit informaţiilor oferite de BNR, potrivit Economica.net.

Astfel, conform calendarului de modificare, nivelul indicelui care intră în calculul dobânzii percepute de băncile comerciale la creditele ipotecare se va modifica la sfârşitul săptămâni: ar trebui să crească de la 2,65% la 4,08%, la care se adaugă marja băncii cuprinsă între 2% şi 3%.

La aceștia se adaugă și cei 13.752 de români care au solicitat trecerea de la ROBOR la IRCC pentru creditele Prima Casă, din momentul în care ROBOR s-a apropiat de nivelul de 8%, conform surei amintite care citează Fondul de Garantare al IMM-urilor.

Alte articole:   Surprize la Dino Parc Râșnov, în minivacanța 1 Decembrie

Alţi 31.861 de împrumutaţi ai creditelor Prima Casă şi Noua Casă au apelat la moratoriu, suspendând plata ratelor bancare cu până la nouă luni, potrivit legislaţiei în vigoare.

Adrian Codirlaşu, vicepreşedinte CFA România, citat de Economica.net, estimează ca, din 2 octombrie, băncile să aplice un IRCC de 4,08%, iar de anul viitor de 5%-6,5%; în primă fază dobânzile vor creşte în medie cu 1,5%, la 6,73%, faţă de 5,48% în iulie.

Majorarea dobânzilor, operatională din 2 octombrie,indică o creştere semnificativă a dobânzilor totale: dobânda medie de la creditele noi de peste cinci ani pentru gospodăriile populației era, conform BNR, de 5,48% în luna iulie.

Alte articole:   Cutremur în județul Vrancea, sâmbătă dimineaţă

Sursa: economica.net

Te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Noutăți RAPID și pe canalul de Telegram: Abonați-vă AICI

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.