blog-logo

Masa caldă pentru elevi la Brașov. De la demagogia politică la aplicarea unei asemenea măsuri

Masa caldă pentru elevi la Brașov. De la demagogia politică la aplicarea unei asemenea măsuri

Vă aduceți aminte că primarul Allen Coliban a aruncat în spațiul public ideea reintroducerii tramvaiului în Brașov? O idee visată noaptea și postată rapid pe social media. Fără o minimă consultare publică. Efectul a fost devastator pentru edil. Un val puternic de reacții negative a venit din partea brașovenilor.

După cum s-a lansat în spațiul public la acea vreme, miza nu era reintroducerea efectivă a tramvaiului, ci să se facă… un studiu. O bagatelă de vreo 2-3 milioane de euro.

O altă idee lansată în spațiul public este cea a asigurării unei mese calde pentru elevii din municipiu. Și de această dată, se pare că miza este realizarea unui studiu. Pe care să îl facă Agenția Metropolitană pentru Dezvoltare Durabilă Brașov, în cadrul unui parteneriat cu Primăria. Evident, studiul nu îl face AMDDB, ci se va încredința direct cui trebuie. Pentru că așa funcționează administrația Coliban.

Gargară multă, fapte deloc

Acordul de parteneriat are printre obiective elaborarea unei Strategii de implementare a programului „Masă de calitate pentru elevii brașoveni”. Analiza nevoilor elevilor din municipiul Brașov. Analiza oportunitaților de creare a infrastructurii necesare de livrare a suportului alimentar.

Conform acestui parteneriat, Primăria va trebui să asigure sumele necesare pentru plata meselor, dar și să pună la dispoziție spațiul necesar desfășurării programului prin fondul existent sau prin construcții noi. Parteneriatul va fi încheiat până la data de 1 august 2025.

Din păcate pentru brașoveni, miza se pare că nu este implementare acestui proiect, ci doar realizarea unui studiu. De ce? Pentru că nu trebuie să mai arunci bani publici pe un studiu, pentru că tu, administrație, ești impotentă și nu poți să aduni informații și să colaborezi cu alte instituții publice.

Alte articole:   Restricții de circulație, în centrul Brașovului, de 1 Decembrie

Ce trebuie să știi? Câți elevi sunt în municipiu. Să soliciți consiliilor de administrație din școli, pe care tot tu administrație impotentă le-ai numit, să solicite părinților dacă sunt de acord cu o masă caldă în școli. Să întrebi Direcția de Sănătate Publică dacă trebuie condiții speciale pentru a servi masa caldă în sălile de clasă sau trebuie amenajate spații dedicate. Să întrebi Direcția Sanitar Veterinară dacă resturile de mâncare nu cumva trebui depozitate în spații speciale și ridicate zilnic, pentru că pot deveni focare de infecție?

Nu a existat o minimă dorință de a evalua costuri la nivel grosier

A fost un întreg circ timp de câteva luni pentru o cantină socială, unde să se prepare 300 de porții de mâncare. Coliban nu poate fi suspectat că ar avea vreo strategie în vreun domeniu, că de doi ani nu vedem nimic concret la Brașov. Dar chiar să nu pună nimeni pe hârtie ce ar însemna acest lucru, parcă e prea mare bătaia de joc.

Pentru construirea acestei cantine de ajutor social se alocă din bugetul local 1.635.000 de euro, plus TVA. (Într-o primă fază. Cine știe cât va consta în final). Câte cantine sunt necesare în municipiu pentru toți elevii? Dacă merge la aceeași capacitate de producție, vreo 70! Dacă toate ar costa la fel cât cantina socială, ar fi un necesar de 136,195 de milioane de euro (inlcusiv TVA). Cam un sfert de spital regional…

Vor accepta copiii masa caldă, sau vom arunca tone de mâncare zilnic la gropa de gunoi?

Problema cea mai mare este dacă elevii vor mânca preparatele de la cantină. Am fost cu toții copii, mulți avem copii și știm foarte bine ce probleme sunt acasă. Asta ar trebui să afle, printr-o simplă consultare a părinților, cei de la Primărie. Dar, repetăm, nu masa caldă e scopul în sine al acestui demers, ci realizarea unui studiu.

Alte articole:   Numărul locurilor de muncă „remote” a crescut cu 25% în acest an în România

Am solicitat date oficiale de la Inspectoratul Școlar Județean. Sunt 21.098 de elevi în ciclul primar și gimnazial în municipiul Brașov. Aveți situația pe fiecare unitate școlară în link-ul de mai jos. Am mers pe varianta în care să fie alocat fiecărui elev, zilnic, 11 lei pentru o masă. Cât dorea Coliban să le dea celor de la școlile profeisonale.

140 de zile de curs într-un an școlar x 11 lei/zi x 21.098 elevi de ciclu primar și gimnazial. Adică un total de 32.490.920 de lei pentru un an școlar. Fără liceeni. Aproximativ 6,5 milioane de euro.

Asta doar pentru hrană. Numai vesela biodegradabilă costă undeva la 1,5 lei/persoană/zi. Adică vreo 4,4 milioane de lei într-un an școlar.

Ar mai trebui personal pentru 70 de cantine sau câte vor fi. Cu salariile aferente. Iar un subiect sensibil, pentru că există o criză acută de forță de muncă în HoReCa. Va angaja Primăria nepalezi sau filipinezi? Până la urmă, de ce nu… Apoi, trebuie medici nutriționiști, magazioneri, personal tehnic pentru aprovizionare, șoferi pentru transportul mâncării. Oamenii aceștia ar trebui plătiți întreg anul, că doar nu pot fi angajați sezonier, cât este anul școlar.

Alte articole:   WhatsApp lansează o nouă funcţie

Apoi, sunt necesare autospeciale pentru transportul mâncării. Sunt necesare zilnic servicii de salubrizare, spații speciale de depozitare a gunoiului rezultat în urma servirii mesei. Plus multe alte investiții: gen camere reci unde să păstrezi produsele ușor degradabile, organizarea fluxurilor de producție conform normelor legale, că nu poți să facă cantină în orice magazie…

Nu spunem că acordarea unei mese calde elevilor nu este o idee bună. Dar, la această oră, este fantezistă.

De ce nu se face un proiect pilot?

În ședințele de Consiliu Local s-a tot vorbit de cantina de la CATTIA. De ce nu se încearcă pe o perioadă limitată de timp, 1-2-3 luni sau cât stabilește Consiliul Local, să se prepare masa caldă pentru elevii de la o școală din apropiere.

În acest mod se poate evalua concret și corect necesarul unui astfel de demers. Ce costuri sunt, ce ar mai fi nevoie și, cel mai important, care este IMPACTUL asupra elevilor. Că dacă trei sferturi din mâncare ajunge la tomberon, este evident faptul că efortul nu se justifică.

De aceea, revenim și întrebăm, retoric, dacă toată povestea aceast populistă cu masa caldă pentru elevi, în afara demagogiei politice, nu are ca scop doar realizarea unui studiu. Asta în contextul în care administrația Coliban – USR nu a fost și nu este în stare să asigure programul cornul și laptele pentru elevi…

Te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Noutăți RAPID și pe canalul de Telegram: Abonați-vă AICI

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.