blog-logo

Cantina socială din Brașov, un subiect umflat artificial, pe care politicienii și-au încordat mușchii

Cantina socială din Brașov, un subiect umflat artificial, pe care politicienii și-au încordat mușchii

USR a reușit să dezbine colaborarea din PNL și PSD cu un subiect care nici pe departe nu are implicații sociale atât de mari la câtă „cerneală” a curs în presă și la cât timp s-a pierdut în ședințele de Consiliu Local.

După ce inițial s-a opus proiectului inițiat de USR pe tema cantinei sociale, PSD brusc s-a răzgândit și a votat „pentru”. Așa-zisele argumente ulterioare nu există. Nu au modificat cei de la PSD nici măcat cu o virgulă acest proiect. Declarațiile celor de la PSD, AICI!

Luptă pentru… 300 de porții de mâncare preparate zilnic

Mariana Topoliceanu, directorul Direcţiei de Asistenţă Socială (DAS) Braşov din cardul Primăriei, a precizat că „amenajarea unei cantine sociale la Braşov este un subiect despre care se discută din anul 2018. Capacitatea acestei cantine va fi de aproximativ 300 de persoane, pentru a respecta toate reglementările legale în vigoare. Ea a fost gândită pentru a deservi beneficiarii serviciilor DAS sau persoanele care nu îşi pot prepara acasă hrana şi nu ar putea deservi alte categorii sociale. Nu au fost luaţi în calcul preşcolarii sau elevii. Dacă se doreşte un «catering pentru elevi» ar trebui regândită schema de funcţionare”, a declarat Topoliceanu.

Din cele spuse de cei din Primărie, cantina ar avea o suprafață utilă de 500 de metri pătrați. Spitalele din Brașov sunt deservite de o cantină care are o suprafață de circa 600 mp. Pentru spitalele din Brașov se prepara 10.000 de porții zilnic, pentru cele trei mese. Prezentăm aceste cifre pentru a înțelege și eficiența unei investiții în domeniu.

După ce mănâncă omul, să aibă loc de socializare

Pentru construirea acestei cantine de ajutor social se alocă din bugetul local 1.635.000 de euro, plus TVA. (Într-o primă fază. Cine știe cât va consta în final). În plus, tot în schițele aferente proiectului găsim că la etajul 1 al clădirii va exista o terasă de 70 de mp, o zonă de socializare de aproape de 50 de mp, o sală de proiecții de aproximativ 50 de mp și o blibliotecă de 12 mp, plus alte birouri.

Alte articole:   VIDEO Antonia ajunge la Ghimbav, în 4 decembrie

Nu este deloc rea ideea de a socializa cei care au nevoie de ajutor social. Cel mai probabil, mulți vor primi mâncarea la domiciliu. Sunt persoane netransportabile. Va trebui asigurat un serviciu de livrare. Apoi, ca să ajungă persoanele care au nevoie de ajutor social la cantina fostului Liceu Astra, probabil municipalitatea are în plan și asigurarea gratuității pe transportul în comun. Că doar nu vor veni cu taxiul din toate colțurile orașului…

Liberalii vor cantină ca la Cluj

Consilierii locali liberali brașoveni spun că nu se opun amenajării unei cantine sociale, „dezinformărilor lansate în spațiul public, ca de obicei, de primarul Coliban, de oamenii cu care încă mai lucrează și de USR Brașov”.

EI spun că, dacă tot se investesc atâția bani, măcar să se facă un lucru cum trebuie de la bun început. Și au dat exemplul Clujului. Unde s-a început tot cu o cantină socială, dar ulterior s-a extins activitatea și s-a făcut o cantină unde să aibă acces totți louitorii, ba chiar și o sală de evenimente (pentru nunți, botezuri etc.).

„În clădirea de pe strada Panselelor de la nr 23, care are suprafață desfășurată construită de 2000 de mp și utilă de 1500 de mp și care a fost construită între anii 1982-1985 a funcționat cantina școlară a liceului industrial, fostului grup școlar Astra ( Steagul Roșu). În prezent, această clădire nu este utilizabilă, aflându-se într-o stare destul de precară, clădirea fiind abandonată încă din anul 2004. În această clădire a municipalității, care a fost preluată în administrare de către Direcția de Asistență Socială, administrația USR prin vocea doamnei viceprimar impune brașovenilor să accepte înființarea unei cantine destinate exclusiv persoanelor care beneficiază de ajutoare sociale. (…)

„Acea clădire trebuia reabilitată și amenajată ca spațiu de studiu pentru copii”

Ținând cont de lipsa spațiilor din școli, și aici mă refer chiar la dificultățile întâmpinate de către scoala general nr. 1 care este nevoită să împartă spațiul deja insuficient cu elevii de la Colegiul Maria Baiulescu dar și în contextul dezvoltării urbane de pe strada Carpaților unde s-au construit și se vor mai construi ansambluri rezidentiale cu zeci de apartamente, noi liberalii am considerat că acea clădire ar fi trebuit reabilitată și eventual să fie avută în vedere pentru a rezolva situația legată de lipsa spațiilor la școlile din zonă.

Dacă totuși, în urma unei analize pertinente, s-ar fi considerat că această clădire ar fi mai potrivită pentru a funcționa drept cantina și nu ca spațiu de învățământ, apreciem că aceasta ar fi trebuit să funcționeze atât ca o cantintă socială cât și în regim de pensiune pe modelul celei care funcționează la Cluj. Amintesc că, la Cluj, cantina municipalității asigură masa atât pentru persoanele aflate în situații economice-sociale sau medicale deosebite dar și oricăror categorii de persoane care achită integral contravaloarea serviciilor. În plus, această cantină este folosită și pentru masa caldă a elevilor din municipiul Cluj, primaria Cluj alocând peste 300.000 de euro pentru acest program pentru elevii din municipiul Cluj.

Din pacate, domnul primar și doamna viceprimar nu au vrut să ia în calcul această variantă, deși în mod evident proiectul dacă ar fi fost îmbunătățit în sensul solicitat de noi, ar fi venit în întâmpinarea nevoilor tuturor brașovenilor nu doar a celor asistați social. În plus o astfel de cantină ar fi putut genera profit pentru municipalitate pentru că spațiul ar fi putut fi folosit pentru diverse evenimente, mese festive la solicitarea clienților care ar fi plătit integral serviciile de alimentație publică.

Liberalii spun că este un proiect care nu are niciun fundament financiar

În plus, arătăm că doamna viceprimar nu ne-a prezentat până la această dată o organigramă cu privire la personalul necesar pentru a face funcțională cantina socială și nici nu ne-a fost prezentată măcar o proiecție a investițiilor necesare în vederea dotării bucătăriei și a spațiilor respective și a mijloacelor de transport care ar trebui utilizate pentru a transporta la domiciliu porțiile care s-ar realiza acolo.

Toate aceste costuri vor fi adăugate desigur la valoarea trecută în proiect pentru consolidarea clădirii, însă cuantumul final al sumei din bugetul local necesare pentru funcționarea acestei cantine nu-l cunoaște nimeni la acest moment și cu toate acestea doamna viceprimar a insistat să-l acceptăm, nu o singură data ci în repetate rânduri.

Un lucru este cert costurile pentru întreținerea acestei clădiri și funcționarea acestei cantine cu o singură utilitate vor fi foarte mari. În contextul crizelor de tot felul, pe care le traversam, apreciem că, cu atât mai mult sunt necesare investiții chibzuite și nicidecum eliminate investițiile care pot fi generatoare de profit, or repet, în varianta propusă de liberali, cantina ar fi putut reprezenta o astfel de investiție.

Fundația Bucuria Darului, exemplu de analiză

Totodată trebuie să amintesc că deși doamna viceprimar acredita cumva idea că persoanele din această pătură socială ar fi fost ignorate total și că din această cauză ar fi nevoie de o cantină socială, vreau să le arăt brașovenilor că de ani de zile, municipalitatea se preocupă de masa pentru persoanele aflate în dificultate economică.

Chiar dacă acest lucru nu se întâmpla într-un spațiu al municipalității, grija se manifestă prin alocarea din bugetul local a unor subvenții ONG-urilor care se ocupă de activități de asistență socială. În acest sens arăt că Fundației Bucuria Darului, municipalitatea a acordat și acordă subvenții importante pentru cantina socială a acestei fundații, respectiv de aproximativ 454.000 de lei pe lună, bani din care se asigură masa pentru 350 de beneficiari. ( în acest sens a se vedea HCL 157/29.03.2022)

În pofida acestor argumente importante, din pacate soluțiile noastre au fost respinse pe bandă rulantă, fără argumente, proiectul unei cantine exclusiv sociale fiind votat de către consilierii locali USR și ai PSD-ului, doar pentru a satisface niste orgolii personale și absurde ale administrației useriste și în special ale doamnei viceprimar”, a declarat zilele trecute cosnilierul local PNL Pamela Diaconu.

Foto: Așa arată acum cantina de la Liceul Astra

Te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Alte articole:   Bază de date cu persoanele care intră la jocuri de noroc. Legea, promulgată

Noutăți RAPID și pe canalul de Telegram: Abonați-vă AICI

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.