blog-logo

România cumpără de la Alstom încă 17 trenuri electrice, de lung parcurs

România cumpără de la Alstom încă 17 trenuri electrice, de lung parcurs

Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF), în calitate de autoritate contractantă, şi Alstom Ferroviaria, în calitate de furnizor, au încheiat vineri un Act Adiţional pentru achiziţia a încă 17 rame electrice de lung parcurs, care se adaugă celor 20 de rame electrice inter-regionale (RE-IR) prevăzute în contractul iniţial.

„Actul Adiţional prevede suplimentarea contractului încheiat de ARF cu Alstom Ferroviaria SpA, la data de 25 martie 2022, cu încă 17 rame electrice de lung parcurs şi asigurarea perioadei de mentenanţă pentru acestea pe o perioadă de 15 de ani de la livrarea fiecărei rame electrice, la care se adaugă serviciile de instruire a personalului în ceea ce priveşte exploatarea, operarea trenurilor şi utilizarea aplicaţiilor software, care sunt asigurate de către furnizor”, se menţionează într-un comunicat al ARF.

Alte articole:   Şoferi drogați, în Braşov

Termenul de livrare – finalul anului 2024

Valoarea totală a contractului pentru achiziţia celor 37 unităţi electrice multiple şi serviciile de mentenanţă aferente acestora pentru o perioadă de 15 ani se ridică la un cost total de aproape 2,422 miliarde lei, fără TVA. Termenul de livrare a primei rame este la finalul anului 2023. Furnizarea pachetului complet de 37 de rame până la finalul anului 2024. Finanţarea proiectului este asigurată din fonduri europene nerambursabile şi din bugetul de stat.

ARF menţionează că viteza maximă de rulare a ramelor electrice este 160 km/h, acestea fiind compuse din şase vagoane (două vagoane de capăt cu cabine de conducere şi patru vagoane intermediare) şi asigură 351 locuri pe scaune.

Alte articole:   Lucian Pătrașcu, PSD Brașov: „Junii Brașovului au nevoie de un monument statuar dedicat lor”

Unităţile dispun de un sistem de semnalizare şi siguranţă ERTMS nivel 1 şi 2, sistem naţional PZB90 şi sunt prevăzute cu sisteme de climatizare, conexiune wi-fi, spaţii pentru bar/bistro şi pentru călători cu dizabilităţi, precum şi o zonă destinată distribuirii automate de bilete şi aparate de compostat.

Brașovul, pe ruta acestor trenuri electrice

Ramele electrice RE-IR vor conecta Capitala cu principalele centre urbane ale ţării, dar vor facilita şi conexiunile inter-regionale, contribuind la asigurarea mobilităţii, scăderea timpilor de călătorie şi îmbunătăţirea nivelului general al serviciilor publice prestate pentru transportul public pe calea ferată.

Rutele deservite de ramele electrice de lung parcurs sunt Bucureşti Nord – Constanţa. Bucureşti Nord – Braşov – Arad – Timişoara. Bucureşti Nord – Braşov – Cluj. Bucureşti Nord – Braşov – Deda – Cluj. Bucureşti Nord – Braşov. Bucureşti Nord – Iaşi. Bucureşti Nord – Suceava. Bucureşti Nord – Galaţi. Bucureşti Nord – Craiova – Târgu Jiu- Petroşani – Simeria. Bucureşti-Nord-Craiova-Timişoara-Arad. Cluj-Timişoara și Cluj-Suceava-Iaşi.

Alte articole:   ROBOR la trei luni, în scădere

Preşedintele ARF, Ştefan Roşeanu, şi-a exprimat încrederea că aceste 37 de trenuri electrice vor deschide o serie mai lungă de achiziţii publice de material rulant nou, necesar traficului naţional de călători, astfel încât deficitul actual de trenuri moderne să se reducă semnificativ în următorii ani.

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate