blog-logo

Tribunalul Brașov a decis arestarea unui director din Ministerul Educației, pentru luare de mită și spălare de bani

Tribunalul Brașov a decis arestarea unui director din Ministerul Educației, pentru luare de mită și spălare de bani

Horia Palmer-Hîrtopanu, directoral Unității de Management al Proiectelor pentru Modernizarea Rețelei Școlare și Universitare, din subordinea Ministerului Educației, a fost arestat preventiv pentru fapte de corupție. Decizia a fost luată de Tribunalul Braşov.  

Bărbatul este acuzat de luare de mită şi spălare de bani, alături de el fiind cercetate alte două persoane sub control judiciar, pentru infracțiuni de dare de mită, transmitere fictivă a părților sociale sau acțiunilor deținute într-o societate comercială în scopul sustragerii de la urmărirea penală ori a îngreunării acesteia, respectiv spălare de bani.

DNA: Mită sub formă de lucrări de forare a unui puţ

În perioada 2017-2020, în calitate de director al structurii menționate, inculpatul Palmer-Hîrtopanu Horia ar fi pretins și ar fi primit sume de bani și alte foloase necuvenite în valoare totală de aproximativ 340.000 euro și 18.749 lei, de la administratorul unei firme, coinculpat, în schimbul atribuirii și pentru derularea în bune condiții a unor contracte de lucrări, legate de construirea unor grădinițe în cadrul Proiectului privind Reforma Educației Timpurii în România”, informează DNA.

Alte articole:   SNPPC: Polițiștii nu agreează o nouă lege a salarizării, dacă actuala nu se aplică integral

Potrivit procurorilor, o parte a foloaselor primite de Palmer-Hîrtopanu Horia ar fi constat în lucrări de forare a unui puț și de construire a instalației de alimentare cu apă, care ar fi fost executate în curtea locuinței sale situate într-un oraș din imediata vecinătate a Capitalei.

“De asemenea, în perioada 2016-aprilie 2021, inculpatul ar fi obținut sume de bani consistente ca urmare a săvârșirii unor infracțiuni de corupție, din care, prin diverse operațiuni bancare, ar fi inserat în circuitul financiar legal sumele de aproximativ 179.676 euro și 191.900 lei, folosite pentru a achiziționa diferite bunuri (două imobile și două autoturisme de lux), unele pe numele unor persoane apropiate. Aceasta, pentru a ascunde și disimula originea ilicită a sumelor de bani cu care au fost achiziționate, precum și a titularului dreptului de proprietate asupra acestora”, explică DNA.

Alte articole:   Ziua de naștere ar putea deveni zi liberă prin lege

Cu ce se ocupă structura

Ministerul Educaţiei descrie, pe site-ul instituţiei, Unitatea de Management al Proiectelor pentru Modernizarea Reţelei Şcoalare şi Univeersitare ca fiind structura care se ocupă de implementarea  Proiectului privind Reabilitarea Infrastructurii Şcolare (PRIS) şi Proiectuli privind Reforma Educaţiei Timpurii (PRET).

PRIS are ca scop reabilitarea, modernizarea şi mobilarea a 1.336 de şcoli din învăţământul preuniversitar și 16 cămine studențești.

PRET este un proiect naţional cofinanţat de Guvernul României şi Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE) care se ocupă de îmbunătăţi calității infrastructurii sistemului şi de a răspunde nevoilor concrete ale copiilor prin asigurarea unor spaţii de studiu adecvate, care să favorizeze atingerea potenţialului maxim al fiecărui copil, totul în conformitate cu standardele educaţionale internaţionale.

Alte articole:   SlanăFest Brașov, ediția a IV-a!

Te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Noutăți RAPID și pe canalul de Telegram: Abonați-vă AICI

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.