blog-logo

Ministrul Muncii, despre salariul minim european şi pensii: Rămân consecvent ideii “Oamenii, în primul rând”

Ministrul Muncii, despre salariul minim european şi pensii: Rămân consecvent ideii “Oamenii, în primul rând”

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a postat pe contul său de Facebook un mesaj menit să-i liniştească pe pensionarii din România.

Ministrul Muncii salută, totodată, adoptarea de către Parlamentul European a Directivei privind instituirea salariului minim la nivel european.

Marius Budăi a declarat că, atâta timp cât va fi ministru al Muncii, nu va scădea nicio pensie din România, relatează News.ro.

El a adăugat că se va lupta ca „pensiile părinţilor şi bunicilor noştri să crească”.

„Cât sunt în funcţia de ministru al Muncii nu va scădea nicio pensie în România, ba, dimpotrivă, mă voi lupta ca pensiile părinţilor şi bunicilor noştri să crească. Altfel, salut adoptarea de către Parlamentul European a Directivei privind instituirea unui salariu minim la nivel european, care va fi 50% din salariul mediu! De când a reintrat la guvernare PSD a susţinut, prin Ministerul Muncii, adoptarea acestei Directive, căreia alţii, care au guvernat înainte, i s-au opus!  Rămân consecvent ideii «Oamenii, în primul rând!»”, a scris Marius Budăi, miercuri pe Facebook.

Cât ar crește salariile angajaților

Parlamentul European a adoptat, miercuri, directiva privind salariul minim în UE. Acesta va obliga statele membre care au salariu minim pe economie, inclusiv România, să „garanteze că salariile minime pe care le stabilesc le permit lucrătorilor un trai decent”.

Alte articole:   Polițiștii din Brașov: Atenție la infractorii care folosesc ,,metoda accidentul''

Parlamentul propune și o formulă de calcul.

„Pentru evaluarea caracterului adecvat al salariilor lor minime legale existente, statele membre pot să utilizeze ca referință un coș de bunuri și servicii la prețuri reale sau pot să le fixeze la 60% din salariul median brut și 50% din salariul mediu brut”, mai spune Parlamentul de la Strasbourg.

În cazul României, câștigul salarial lunar mediu brut, utilizat în fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2022, a fost de 6.095 de lei.

Dacă ne luăm după procentajul propus de directiva europeană, salariul minim în România ar trebui să crească de la 2.550 de lei brut la 3.047 de lei brut, potrivit startupcafe.ro.

Alte articole:   Dosarul cu șină, eliminat din instituțiile publice. Buletinul, acceptat în format electronic

Aceasta ar însemna o creștere a salariului net de la 1.524 de lei la 1.800 de lei net pentru angajat, iar pentru patron ar presupune o majorare a costului salarial de la 2.607 lei la 3.116 lei, pentru salariul minim.

Salariul minim european

Salariul mediu brut în România este de 6.443 de lei, în timp ce salariul minim brut este 2.550 de lei. Aşadar, prin Directiva Europeană, salariul minim brut în România ar ajunge la 3.200 de lei brut. Deci puţin peste 2.000 de lei net.

Jumătate din statele membre UE, în special cele din Estul şi Sudul Europei, au salarii minime brute sub 1.000 de euro pe lună.

Alte articole:   Poliția Brașov recomandă elevilor/părinților/cadrelor didactice să acorde atenție comportamentelor ce pot fi asimilate fenomenului de bullying

Printre acestea:

  • Bulgaria (332 de euro)
  • România (500 de euro)
  • Grecia (774 de euro)
  • Portugalia (823 de euro).

În Slovenia şi Spania salariile minime depăşesc uşor 1.000 de euro pe lună.

Numai şase state membre UE, toate din zona de Vest, au salarii minime de peste 1.500 de euro pe lună:

  • Franţa
  • Germania
  • Belgia
  • Olanda
  • Irlanda
  • Luxemburg.

Alte şase ţări europene lasă piaţa să regleze lefurile şi nu au deloc salariu minim: Danemarca, Italia, Cipru, Austria, Finlanda şi Suedia.

Te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Noutăți RAPID și pe canalul de Telegram: Abonați-vă AICI

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate