blog-logo

Academia Română cere trei ore de Istorie pe săptămână în învățământul preuniversitar

Academia Română cere trei ore de Istorie pe săptămână în învățământul preuniversitar

Academia Română solicită Ministerului Educaţiei trei ore de Istorie pe săptămână în şcoli.

Academia Română atrage atenţia că fără revenirea disciplinei Istorie la statutul pe care l-a avut cel puţin în primii ani după 1989 „este compromisă păstrarea identităţii naţiunii române”.

Instituţia solicită, într-un mesaj, ca numărul de ore de istorie din învăţământul preuniversitar să fie de trei ore pe săptămână.

„Fără revenirea disciplinei Istorie la statutul pe care l-a avut cel puţin în primii ani după 1989, fără acordarea finanţării adecvate institutelor Academiei, instituţiilor de arhivă (Arhivele Naţionale, Arhivele Diplomatice şi Arhivele Militare), muzeelor şi facultăţilor de istorie, publicaţiilor de istorie etc. este compromisă păstrarea identităţii naţiunii române şi se pecetluieşte dispariţia sa treptată”, se afirmă în mesajul semnat de preşedintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, relatează Agerpres.

Instituţia solicită ca numărul de ore de Istorie să fie cel puţin egal cu media diciplinei din statele UE. Respectiv de trei ore pe săptămână.

„Solicităm Ministerului Educaţiei să înceapă în cel mai scurt timp un dialog cu reprezentanţii Academiei Române – Comitetului Naţional al Istoricilor Români, ca singură entitate reprezentativă pentru breasla istoricilor din România, în aşa fel încât viitoarea lege a învăţământului să reflecte corect statutul Istoriei şi al istoricilor„, se arată în mesajul menţionat.

Comunitatea istoricilor şi arhiviştilor „declară că se va menţine pe linia profesională şi morală instituită de marii părinţi ai istoriografiei naţionale”.

Alte articole:   Scarlatina, o boală uitată?

Te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Noutăți RAPID și pe canalul de Telegram: Abonați-vă AICI

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.