blog-logo

NASA lansează către Lună cea mai puternică rachetă construită vreodată (Video)

NASA lansează către Lună cea mai puternică rachetă construită vreodată (Video)

NASA lansează astăzi misiunea Artemis 1. Orion, cea mai puternică rachetă construită vreodată, pleacă spre Lună.

Ziua de 29 august 2022 va rămâne pentru totdeauna în istorie, deoarece este ziua în care NASA lansează nava spațială Orion spre Lună.

În doar câteva ore va avea loc lansarea misiunii Artemis 1. NASA va trimite nava spațială Orion fără echipaj, spre Lună, cu ajutorul unei rachete de ultimă generație, cea mai puternică construită vreodată.

NASA lansează prima rachetă din programul Artemis care în câțiva ani va readuce astronauți pe suprafața Lunii, după 50 de ani de pauză.

Capsula Orion, fără oameni la bord, va ajunge în câteva zile în apropierea Lunii. Misiunea va dura 42 de zile.

Alte articole:   Ninsorile și viscolul paralizează traficul în România: 9 drumuri naționale ÎNCHISE

Artemis este un program ce ar putrea ajunge să coste aproape 100 miliarde dolari. Iar primul mare pas se face în orele următoare, relatează Hotnews.ro.

După lansarea care va avea loc la Centrul Spațial Kennedy al NASA, Orion va intra pe orbita Terrei. Apoi va folosi sistemul de propulsie pentru a-și continua drumul către Lună.

Orion se va înscrie pe orbita lunară, va face un tur și apoi se va folosi de gravitația satelitului nostru natural pentru a reporni spre casă.

Va accelera până la o viteză de 36 de mii de kilometri pe oră. Orion va călători mii de km „în spatele” astrului nopții, mai departe decât a zburat vreodată o navă spațială construită pentru oameni.

Alte articole:   Răspunsul unui sistem de Inteligență Artificială la întrebarea dacă, geo-strategic, se justifică un Aeroport la Brașov

Orion va atinge cel mai îndepărtat punct în care a ajuns o navetă spațială construită

Pe 3 septembrie Orion va atinge cel mai apropiat punct față de suprafața lunară (100 km altitudine). Pe 8 septembrie va atinge cel mai îndepărtat punct în care a ajuns o navetă spațială construită pentru a transporta și oameni. (Peste 450.000 km de Terra, depășind un record stabilit de Apollo 13 în aprilie 1970.

Luna se găsește la 384.000 km de Terra, iar Orion va atinge un punct maxim aflat la 64.000 km depărtare de Lună.

Din treapta superioară a SLS vor fi lansați și 10 sateliți de mici dimensiuni. Așa-numiți „cubesats”, vor studia Luna și împrejurimile.

Alte articole:   Brașovul, locul 4 la exporturi și locul 5 la importuri din China

Orion nu poate aseleniza, dar va fi folosită și în misiunea Artemis III. Aceasta va readuce oamenii pe suprafața Lunii, în 2025 sau mai târziu.

Foto: Getty images

Te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Noutăți RAPID și pe canalul de Telegram: Abonați-vă AICI

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.