blog-logo

Horia Brenciu a împlinit astăzi 50 de ani

Horia Brenciu a împlinit astăzi 50 de ani

Muzician, actor, om de televiziune, producător de spectacole, Horia Brenciu s-a născut la 27 august 1972, la Braşov. A absolvit Colegiul Naţional „Andrei Şaguna” din oraşul natal, apoi cursurile Şcolii Populare de Artă din Braşov. În 1998 a absolvit Academia de Teatru şi Film din Bucureşti.

„Am venit în Bucureşti cu două geamantane: unul plin de haine şi unul plin de speranţe, cu ambiţie şi multe vise. Norocul m-a îndreptat spre televiziune, punându-mă în faţa voastră… cu o mascotă verde în mână. (…) Pe unii v-am disperat cu întrebările de la Robingo, pe alţii v-am făcut să zâmbiţi la emisiunile de copii (Tip Top Minitop; Kiki, Riki, Miki). Unii poate îşi amintesc şi acum de Gong Show, de Sarabanda sau de nebunia de la ‘Neaţa. Plăcerea de a juca şi de a fi actor am descoperit-o cu vreo zece ani în urmă, când am fost distribuit, ca protagonist, în serialul ‘Om sărac, om bogat’. (…) Pe toate le-am făcut cu mare drag, de fiecare dată încercând să mă apropii, într-un fel sau altul, de oameni”, mărturiseşte Horia Brenciu pe blogul său, https://horiabrenciu.ro/.

Debutul în muzică l-a avut la 18 ani, în 1990, cu formaţia Apropo, cântând la pian

În 1993, Horia Brenciu a început colaborarea cu postul public de televiziune TVR 1, unde a prezentat emisiunile ”Robingo”, ”Tip Top Minitop”, ”Kiki Riki Miki”, ”Ora 6 fix”, ”Sarabanda”. În acelaşi an, a fost distribuit în „Concurs de seducţie”. Totodată, a dublat vocile mai multor personaje de desene animate – seria ”Poveşti cu Mac-Mac”, ”Ratatouille”, ”Alladin”, ”Happy Feet 2: Mumble dansează din nou”, ”Lovelace”.

Alte articole:   Expoziția ,,CAN for BALKANS” realizată de Muzeul Județean de Istorie Brașov, a ajuns în Serbia

Din 2000, a devenit moderatorul emisiunii matinale „’Neaţa”, apoi „’Neaţa în Epoca de piatră”, „Gong Show”. În 2003 a început colaborarea cu postul Naţional TV, la emisiunea „Naţional TV Bingo Liberty”. A mai prezentat emisiunile ”Înfruntarea”, ”Asul din mânecă”, ”Dansează printre stele”, ”UniPlay Show”.

În 2002 a luat fiinţă HB orchestra, Horia Brenciu fiind solistul vocal al orchestrei din care fac parte Cristian Creţu – chitară şi voce, Alexandru Antonio – trombon, Sergiu Berindei – tobe şi voce, Harvis Cuni Padron – trompetă şi voce, Alexandru Arcuş – saxofon, Eduard Nicolae – pian, Iulian Corlăţeanu – bass, Marius Văduva – pian şi vioară, conform site-ului https://hbm.ro/.

HB orchestra are în repertoriu peste 400 de piese, creaţii proprii sau coveruri, abordând diferite genuri muzicale: soul, swing, pop, rock, gospel, jazz, R&B, cafe concert, latino sau country.

”Acum mă ocup mai mult de muzică. Iubesc ceea ce fac. Practic, m-am întors la începuturi”, spune Horia Brenciu pe blogul personal.

În 2006, Horia Brenciu este distribuit în serialul de comedie „Om sărac, om bogat”, în rolul lui Titi Prodan.

Un an mai târziu, în 2007, a lansat albumul „35”, un mix de funk şi soul, care s-a bucurat de succes imediat după lansare. Pe acest album se regăsesc melodiile ”Funky Party”, ”Cine eşti tu?”, ”La la la”, ”Lucruri simple”, ”La radio”, ”La fel”, ”Septembrie, luni”, ”It’s you” (feat. Kamara), ”Close to me”, ”Love is…” (feat. Cristi Creţu).

Alte articole:   Corul Madrigal ajunge și la Brașov, în Turneul național de Paște „Săptămâna Patimilor” 2023


În luna mai 2010, Brenciu şi HB orchestra au revenit cu un nou material discografic, intitulat „37”, inspirat de „femei, dragoste şi dorinţa de a da viaţă sentimentelor şi gândurilor”, potrivit site-ului bestmusic.ro.

Dintre single-urile lansate de Horia Brenciu mai amintim: ”Hello!”, ”A naibii dragoste!”, ”Do what You Like!”. Din discografia sa fac parte şi ”Totul e simplu!” (2003), ”E vară iar” (2005), ”Noua lună” (2008), ”Fac ce-mi spune inima” (2012), ”Inimă de piatră” (2013), ”40+plus” (2014), „Lângă tine” (2016), „O zi din viaţa ta” (2017), „Ce-ar fi” (2018), „Ochelari de soare” – feat. JO (2018), „Prizonier” – feat. Feli (2019).


Artistul a făcut parte din juriul mai multor emisiuni de televiziune: ”Vocea României” (sezoanele 1-3), ”Te cunosc de undeva” (sezonul 5), ”X Factor” (sezonul 4).

Recent, Horia Brenciu a înfiinţat o Academie de Arte care îi poartă numele – Academia de Arte Horia Brenciu – care este „un loc în care copiii, tinerii, adulţii, toţi iubitorii de muzică şi de frumos îşi pot antrena talentul artistic, oricare ar fi acesta”, este menţionat pe site-ul www.academiadeartehoriabrenciu.ro. Aici se derulează atât cursurile pentru amatori, cât şi câteva cursuri de specialitate pentru avansaţi, în următoarele domenii: canto, pian, chitară, vioară, tobe, producţie muzicală, actorie, dezvoltare personală, yoga, fotografie, comunicare, dans, precizează site-ul Academiei.

De asemenea, artistul a creat şi un cont Youtube dedicat unor podcast-uri în care are invitate persoane din diferite domenii, cu precădere artistice.

Alte articole:   Ziua de naștere ar putea deveni zi liberă prin lege

Te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Noutăți RAPID și pe canalul de Telegram: Abonați-vă AICI

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.