blog-logo

Cine, unde și când a inventat păcănelele?

Păcănelele sunt, în prezent, cele mai căutate jocuri de noroc. Tehnologia a avansat de o asemenea manieră încât sloturile online sunt ca și desenele animate, cu personaje care prind viață atunci când obții un câștig sau care stau într-o parte a ecranului și urmăresc cu atenție ce se întâmplă pe role, încruntându-se, aplaudând, dându-se peste cap.

Până la un punct, experiența este aceeași și dacă joci pe bani, și dacă optezi pentru jocuri sloturi casino gratis.

În prezent, există jocuri cu 6 role și 8 rânduri, la care se pot adăuga role suplimentare, orientate pe orizontală. Totul a devenit foarte complex ca și mecanism de câștig. În timp ce se distra, un cunoscut a exclamat: „Să îi dea Dumnezeu sănătate cui a inventat păcănelele!”. Chiar, cine a inventat păcănelele și cum arăta primul aparat? Te-ai întrebat vreodată?

De la unelte agricole la echipamente de interfon

Primele aparate prin care erau aliniate niște simboluri după acționarea unei manete au fost inventate în 1891, de Sittman și Pitt în Brooklyn, dar erau destinate jucătorilor de poker, pentru că simbolurile erau cărțile de joc. Cel dintâi aparat de păcănele, conform definiției, îi este atribuit lui Charles Fey, un neamț stabilit în SUA.

Pentru a înțelege cum a ajuns Fey să inventeze „slot machine”, trebuie să facem o incursiune în biografia acestui personaj. S-a născut în 1862 și a primit prenumele August, pe care l-a schimbat mai târziu în Charles. În tinerețe nu i-a plăcut să stea într-un loc, călătorind și muncind în mai multe țări. Specialitatea sa erau dispozitivele electrice, telegrafice și telefonice, o profesie „de viitor” pentru acele timpuri.

În Bavaria, regiunea natală, a lucrat pentru un producător de unelte agricole. Simțea că nu i se potrivește acea meserie, așa că a plecat în Franța la numai 15 ani, unde s-a angajat la o companie care producea echipamente de interfon. De acolo, a „avansat” în Regatul Unit, găsind de lucru la un producător de echipamente nautice. Nu a stat nici acolo o perioadă îndelungată.

A dat lovitura în San Francisco

Marea mutare în Statele Unite ale Americii s-a petrecut la vârsta de 23 de ani. Prima dată a locuit în New Jersey, însă nu și-a găsit locul și s-a stabilit în San Francisco, un oraș mai pe gustul său. Acolo, a fost acceptat la o companie de producție electrică, Electric Works. Se înțelegea foarte bine cu un coleg. Theodore Holtz, cu care a plecat de la EW pentru a-și deschide propria companie producătoare de echipamente telefonice, telegrafice și electrice.

În paralel Charles Fey și-a deschis și un service auto, bazându-se pe experiența și priceperea acumulate în țara natală. Afacerea mergea bine, dar patronul avea o neliniște: clienții se plictiseau teribil atunci când așteptau să le fie reparate mașinile. Deh, pe atunci nu existau telefoane mobile cu internet.

Ce i-a dat prin cap? Să construiască un aparat cu trei tamburi, o fantă pentru a arunca monede și un braț în lateral metalic pentru acționa mecanic tamburii. Astfel, în 1895, a luat naștere „Liberty Bell”, primul aparat de păcănele.

În limbajul de astăzi, slotul avea trei role și un singur rând. Evident, era o singură linie de plată, pe care se opreau următoarele simboluri: potcoave, diamante, inimă roșie, inimă neagră și Liberty Bell, clopotul care dădea numele jocului. Invenția a făcut senzație, service-ul lui Feye devenind neîncăpător pentru cei care voiau să o vadă cu ochii lor și să testeze cât de norocoși erau.

Deși era un om afaceri, Charles Fey nu s-a gândit să obțină copyright pentru mașinărie. Astfel, ideea a fost copiată rapid de alte companii. În 1900, Herbert Mills din Chicago a produs propriile sloturi cu trei tamburi la începutul anilor 1900, fiind primul care a folosit simboluri de fructe. În anii 1930, Bally Manufacturing a inventat sloturile electromecanice, iar primele sloturi video au apărut spre sfârșitul secolului al XX-lea.

O perioadă, în SUA au fost interzise jocurile de noroc, astfel că plățile pentru combinațiile câștigătoare la sloturi se făceau în gumă, bomboane, băutură sau țigări. Dar aceasta este o altă poveste care, fără geniul lui Charles Fey, poate că nici nu s-ar fi scris.

Te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Noutăți RAPID și pe canalul de Telegram: Abonați-vă AICI

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.