
În fiecare an, în 15 august, creştinii ortodocşi şi cei catolici serbează una dintre cele mai mari sărbători ale bisericii creştine, Adormirea Maicii Domnului, cunoscută în popor ca Sfânta Maria Mare sau Sântămăria Mare.
Adormirea Maicii Domnului este cea mai veche sărbătoare închinată Sfintei Fecioare Maria, dar mărturii despre existenţa ei nu există decât începând din secolul al V-lea, când cultul Maicii Domnului începe să se dezvolte foarte mult, mai ales după Sinodul IV Ecumenic, care a hotărât că Maica Domnului este Născătoare de Dumnezeu.
În această zi comemorăm moartea şi îngroparea Maicii Domnului şi mutarea ei la cer.
Praznicul Adormirii Maicii Domnului se bucură de o mare cinstire în rândul credincioşilor, având rânduită o perioadă de două săptămâni de post, înaintea sărbătorii, ca perioadă de pregătire duhovnicească pentru acest eveniment sfânt din viaţa Maicii Domnului.
Cum se întâmplă cu mai toate sărbătorile religioase, și sărbătoarea Sfintei Marii aduce cu ea o serie de obiceiuri, tradiții și superstiții.
În această zi, în Transilvania, există obiceiul ca femeile măritate să ducă la biserică, dis de dimineaţă, fructe din recolta de struguri şi de prune, pentru a fi sfinţite de către preoţi şi împărţite apoi credincioşilor.
Fetele nemăritate culeg flori din grădină, pe care le duc la biserică, aşezându-le la icoane. În modul acesta, se crede că familiile acestora vor fi protejate de boli şi de necazuri.
De asemenea, cele care doresc să îşi găsească ursitultrebuie să poarte în sân de-a lungul întregii zilei un fir de năprasnic (feriga în unele zone) şi să se roage la icoana Maicii Domnului, ţinând candela aprinsă. Se spune că năprasnicul are puterea de a aduce dragostea fetei care îl poartă de Sfânta Maria Mare.
Femeile însărcinate se roagă la Maica Domnului, pentru ca aceasta să le protejeze pe toată durata sarcinii şi să le ajute să nască prunci sănătoşi.
Această zi este considerată hotarul dintre vară şi iarnă. Ciobanii, îşi coboară turmele de oi de pe munte, semn că anotimpul călduros este pe sfârşite.
Se spune că dacă în ziua de Sfântă Mărie Mare înfloresc trandafirii toamna va fi lungă şi călduroasă.
Ce este interzis să faci în această zi
De Sfânta Maria, atât bărbaților cât și femeilor le este interzis să îşi taie părul şi să-l arunce la gunoi. În cazul bărbaților, dacă se tund și aruncă părul la gunoi, riscă să chelească.
Se spune că în această zi nu e bine sa te scalzi în râuri de munte. Altfel vei fi „lovit” de soartă.
Nu este bine sa stai cu ușa închisă pe parcursul acestei zile. Se spune ca Fecioara Maria poate intra oricand în casele creștinilor pentru a împărți harul său divin.
În această zi de sărbătoare nu este bine să mergi înapoi, întrucât atragi tristeţea Maicii Domnului.
De asemenea, se spune că nu este bine să se aprindă focul în sobă. Acesta ar fi un gest care atrage boala şi ghinionul.
Pe 15 august nu se fac urări de „La mulţi ani!”. Se spune că este mare păcat, pentru că, de Adormirea Maicii Domnului, a avut loc moartea şi înălţarea Fecioarei Maria.
Pe 15 august este celebrată şi Ziua Marinei, Sfânta Maria fiind ocrotitoarea marinarilor.