blog-logo

Camera de Conturi aruncă în aer afacerea incompatibilului Coliban de la FC Brașov. Se cere recuperarea tuturor banilor publici cheltuiți!

Camera de Conturi aruncă în aer afacerea incompatibilului Coliban de la FC Brașov. Se cere recuperarea tuturor banilor publici cheltuiți!

Auditul Curții de Conturi realizat la Primăria Brașov confirmă cele semnalate de newsbv.ro cu ceva timp în urmă. Surse credibile ne-au dezvăluit că toată schema pusă de Allen Coliban la punct, pornind de la ACS Scotch Club și ajungând la ACS Fotbal Club Brașov – Steagul Renaște este declarată ilegală de către auditori. Fanii stegari spun că și imorală.

Auditorii publici externi din cadrul Camerei de Conturi Brașov confirmă faptul că Allen Coliban a tras sforile și și-a capitalizat propriul club unde este și acum membru fondator cu 3,5 milioane de lei din banii brașovenilor. Bani care trebuie recuperați.

Amănunte despre ingineriile financiare ale lui Coliban citiți în articolul de mai jos:

Ca orice USR-ist cu tupeu, hoțul strigă hoții. Coliban ne acuză că mințim în ceea ce privește încălcările legii în afacerea FC Brașov Scotch Club. Ce zice el, ce am scris noi la acea vreme, mai jos

Acum, Curtea de Conturi ne arată cine minte

HCL nr. 383/20.07.2021 a fost emisă în condițiile în care primarul municipiului Brașov avea calitatea de membru fondator al asociației și reprezenta municipiul, în calitate de instituție finanțatoare.

Controlorii financiari au constatat că semnatarul ca inițiator al proiectului de hotărâre privind aprobarea contractului de finanțare pentru desfășurarea activității Asociației Clubul Sportiv Fotbal Club Brașov Steagul Renaște și a proiectului de hotărâre privind modificarea și completarea HCL 383 din 20 iulie 2021 privind aprobarea contractului de finanțare pentru desfășurarea activității Asociației Clubul Sportiv Fotbal Club Brașov Steagul Renaște și semnatarul ca reprezentant al membrului asociat municipiul Brașov a cererii Asociației FC Brașov Steagu Renaștere, numărul 19/15.07.2021, prin care se solicită sprijin financiar de un milion de lei pentru anul 2021 în vedere a finanțării activității este aceeași persoană, respectiv domnul Coliban Allen, primarul UATM Brașov.

Alte articole:   Un jandarm montan patrulează pe pârtiile din Poiana Brașov cu snowboard-ul VIDEO

În tipul misiunii Camerei de Conturi nu au fost prezentate echipei de audit documente din care să rezulte faptul că domnul Coliban Allen nu mai apare ca membru fondator al Asociației FC Brașov Steagu Renaște. În ultimul act constitutiv actualizat prin încheierea Judecătoriei Brașov din data 15.06.2021 este menționat ca fiind membru fondator.

La cererea auditorilor, Judecătoria Brașov precizează în data de 11.07.2022 că, în ceea ce privește membrii fondatori, nu a fost înregistrată în registru nicio cerere de retragere/renunțare la această calitate. Din verificările efectuate în evidențele instanței s-a comunicat echipei de audit faptul că pe rolul instanței se află înregistrată cererea de modificare a statutului formulată de Asociația FC Brașov Steagu Renaște cerere care privește și retragerea din calitatea de membrii fondatori a doua persoane, Coliban Alin și Camelia Clem.

Termenul de judecată este în septembrie 2022, chestiune deja anunțată de newsbv.ro

Având în vedere acest context, este evident și încă o dată demonstrat faptul că, și la această oră, Allen Coliban deține calitatea de membru fondator. Iar demisia din 29.06.2021 nu a produs efecte juridice.

Curtea de Conturi constată negru pe alb că prin prisma celor prezentate mai sus se întrunesc premize de nerespectarea prevederilor articolului 228 – regimul general aplicabil conflictului de interese pentru aleșii locali din OUG 57 din 2019 privind Codul Administrativ. Prin faptul că domnul Allen Coliban este primarul Municipiului Brașov și membru fondator al Asociației Clubul Sportiv Scotch Club Brașov, redenumită ACS Club Brașov Steagul Renaște și reprezentant al membrului asociat municipiul Brașov în cadrul aceleiași asociații.

Alte articole:   Brașovul, locul 4 la exporturi și locul 5 la importuri din China

Valoarea prejudiciului constatat: 3,5 milioane de lei

Auditorii Camerei de Conturi Brașov au constatat existența unui prejudiciu de 3,5 milioane de lei. Ca urmare a finanțării acordate FC Brașov Steagu Renaște fără respectarea prevederilor legale în domeniu.

Aceștia acuză faptul că autoritatea finanțatoare nu s-a asigurat prin actele administrative emise de organizarea cadrului legal de finanțare a strcturilor sportive de drept privat fără scop lucrativ. Nu s-au respectat principiile care stau la baza contractelor de finanțare: libera concurență, eficacitatea utilizării fondurilor publice și transparența.

Auditorii au ținut să mai remarce că, în cuprinsul contractului de finanțare, nu s-a regăsit proiectul sau programul sportiv finanțat. Astfel că nu s-a făcut dovada unui program sportiv. Și cu atât mai mult a unui program sportiv de utilitate publică. Nici măcat nu au fost stabiliți parametrii sportivi de realizat. Sau obligația structurii sportive de a realiza obiectivele și indicatorii asumați. În plus, nu sunt prevăzute sancțiuni pentru nerealizarea acestora.

Interesant este faptul că o parte din toate aceste încălcări ale prevederilor legale au mai fost constatate. Chiar de către Biroul de Audit Intern din Primărie. Raportul de audit public intern nr. 59161/20.05.2022 a fost semnat de ACS FC Brașov Steagul Renaște (președinte și membru fondator Allen Coliban). Dar nu a fost avizat de conducerea Primăriei condusă de primarul Allen Coliban…

Alte articole:   Ninsorile și viscolul paralizează traficul în România: 9 drumuri naționale ÎNCHISE

Baza Metrom, dată gratuit la inițiativa primarului Coliban asociației sportive unde același Coliban e membru fondator

Un alt subiect sensibil este darea în folosință gratuită a unor imobile ce aparțin domeniului public al municipiului Brașov către Asociația sportivă unde Allen Coliban este membru fondator, pe motivă că ar fi de utilitate publică. Primarul a crezut că interpretează legile în interes personal și a pretins că Asociația lui este de utilitate publică.

Însă, o asociație sau o fundație primește titulatura de „utilitate publică” doar prin hotărâre de Guvern. Care nu există în cazul AS FC Brașov Steagul Renaște și nici al defunctei Scotch Club. Și nu este vorba doar despre baza sportivă Metrom cu toate acareturile aferente, ci și de acordarea dreptului de folosință exclusivă, cu titlul gratuit, a brandului, mărcilor și a stemei „FC Brașov” și „Fotbal Club Brașov România”, care aparțin domeniului privat al municipiului.

În acest caz, valoarea veniturilor neîncasate la bugetul local, calculată de auditori, este de 73.603 lei. Mai mult, în cazul folosirii brandului și mărcilor, veniturile nerealizate pentru acestea nu au putut fi cuantificate, dar Primăria are obligația să stabilească modul de clacul și ce venituri trebuie încasate. (De exemplu, sponsorizările au venit pentru că echipa se numește FC Brașov. Dacă s-ar fi numit FC Whisky, cel mai probabil nu ar fi existat).

La final, auditorii publici externi mai dispun stabilirea, în condițiile legii, a întinderii prejudiciului creat bugetului local prin finanțarea acordată fără respectarea prevederilor legale și recuperarea aceastuia.

Te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Noutăți RAPID și pe canalul de Telegram: Abonați-vă AICI

Distribuie dacă îți place!
  1. […] au dezvăluit, pentru Newsbv.ro, că toată schema pusă de Allen Coliban la punct, pornind de la ACS Scotch Club și ajungând la […]

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.