blog-logo

Sorin Cîmpeanu: În anul 2027, trebuie să avem 10.000 de consilieri şcolari în şcolile din România

Sorin Cîmpeanu: În anul 2027, trebuie să avem 10.000 de consilieri şcolari în şcolile din România

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat, joi, că în următorii patru ani numărul consilierilor şcolari în instituţiile de învăţământ din România va creşte de la 3.000, câţi sunt în prezent, la 10.000.  

Sorin Cîmpeanu a explicat că sunt situaţii în care un astfel de consilier trebuie să asigure servicii pentru 2.400 de elevi, relatează News.ro.

Ministrul a vorbit despre acestea în cadrul unei o dezbateri privind rolul consilierului şcolar, conform proiectului legii învăţământului preuniversitar. La dezbatere au participat și reprezentanţi ai Ministerului Educaţiei și ai Centrelor Judeţene de Resurse şi Asistenţă Educaţională (CJRAE).

De asemenea, au fost prezenți consilieri şcolari, profesori logopezi şi mediatori şcolari.

Alte articole:   Răspunsul unui sistem de Inteligență Artificială la întrebarea dacă, geo-strategic, se justifică un Aeroport la Brașov

Ministrul Cîmpeanu a declarat că România trebuie să aibă în 2027 în unitățile de învățământ 10.000 de consilieri şcolari.

”În anul 2027, trebuie să avem 10.000 de consilieri şcolari în şcolile din România! În prezent sunt puţin peste 3.000 de consilieri şcolari în toată România (3.138 de consilieri şcolari). Sunt situaţii în care un singur consilier şcolar trebuie să asigure servicii de consiliere pentru 2.400 de elevi. Acest lucru este în mod evident imposibil, într-o perioadă în care este nevoie mai mult decât oricând de consiliere şcolară”, a precizat Cîmpeanu.  

El spune că în fiecare Direcţie Judeţeană de Învăţământ Preuniversitar vor exista structuri. Acestea vor prelua atribuţiile de coordonare de la nivelul judeţean al CJRAE.

”Absolut toţi consilierii şcolari, fără excepţie, îşi vor păstra statutul de cadru didactic prevăzut şi în actuala Lege a educaţiei naţionale, beneficiind de toate avantajele care decurg din acest statut, inclusiv creşteri salariale, însă fără a mai exista obligaţia activităţii de predare. În interesul elevilor care au nevoie deopotrivă de servicii de asistenţă psihopedagogică şi de servicii de orientare şcolară, pentru consilierii care nu deţin ambele competenţe, dobândirea uneia dintre cele două sau a oricărei alte competenţe necesare din perspectiva elevului sau consilierului şcolar se vor asigura prin bugetul unităţii de învăţământ, consilierii şcolari beneficiind de toate drepturile aferente calităţii de angajat al unităţii de învăţământ”, mai spune ministrul.  

Potrivit ministrului, au fost clarificate o serie de aspecte esențiale ce privesc transformările generate de aplicarea măsurilor de reformă din proiectul de lege pus în dezbatere publică.

Alte articole:   Un jandarm montan patrulează pe pârtiile din Poiana Brașov cu snowboard-ul VIDEO

Te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Noutăți RAPID și pe canalul de Telegram: Abonați-vă AICI

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.