blog-logo

La Brașov ecologia a luat-o rău de tot pe arătură

La Brașov ecologia a luat-o rău de tot pe arătură

Presa locală (și în curând și cea națională) ne informează că Primăria Brașov va achizitiona „Copac urban” de peste 300.000 de lei, în centrul Brașovului. Primăria vrea să monteze un sistem inteligent de filtrare și purificare a aerului cu ajutorul bio-tehnologiei.

Inițiativa este una lăudabilă în condițiile în care municipiul se regăsește, nu de puține ori, în topurile naționale referitoare la poluarea în orașe. Pe de altă parte, o citire mai atentă dă niște dureri de cap mult mai grave decât poluarea.

Conform primarului Allen Coliban, „teoretic, acest sistem are eficiența de filtrare a 275 de arbori”. Să înțelegem bine ce este acest sistem: un aspirator care are un filtru de culturi mușchi, plantă care absoarbe poluanți.

Nu neagă nimeni că mușchiul ar putea filtra cât de cât aerul, dar de la filtrat și până la 275 de copaci e o cale extrem de lungă. Chiar și 275 de bonsai filtrează mai mult aer decât 20 de mp de mușchi.

Un alt aspect interesant de remarcat este echipa din spatele acestui aspirator cu mușchi. Este o firmă germană care susține același lucru. Și care are foarte mulți oameni pe vânzări, pe IT, pe grafică, pe funcții și absolut niciunul cu specializarea biolog. Sau botanist. Ceea ce explică fanteziile lor cu 275 de copaci.

Ce nu se poate explica deocamdată este ce om rațional vede asta cu 275 de copaci făcută de oameni fără expertiză în vreo știință a naturii și zice „da da, sigur, e ecologic”. Aici putem intra în zona speculațiilor, iar una dintre ele este că cel care a văzut asta și a crezut că este ceva „ecologic” și „real” nu are discernământ. Dar, pentru asta ar fi nevoie de o analiză făcută de un specialist în domeniu.

La prețurile din Brașov, o astfel de evaluare se poate face și cu 300 de lei ceea ce, trebuie să recunoaștem, este o sumă de aproape 1000 ori mai mică decât „copacul urban”.

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.