blog-logo

Rafila: Cred că vom traversa acest val COVID fără restricții. Mizez pe parteneriat cu populația

Rafila: Cred că vom traversa acest val COVID fără restricții. Mizez pe parteneriat cu populația

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat, luni seara, la TVR, că noul val COVID va fi traversat în România fără restricții.

Alexandru Rafila a spus că situația privind pandemia de coronavirus poate deveni îngrijorătoare dacă trendul ascendent ascendent pe care se află România va continua o perioadă mai lungă de timp.  

În acest sens, ministrul a anunțat că vor fi reluate măsurile din valul cinci al pandemiei, insistând că nu dorește impunerea unor restricții.

Rafila a precizat că „încercăm să avem o viață cât mai apropiată de normalitate”. El a subliniat că mizează „pe parteneriat cu populația, pe convingere, pe înțelegere”.

El susține că, gradul de conformare al populației este mai bun dacă se merge pe recomandări, nu pe impunere. 

„Masca ar putea fi obligatorie când călătorim în alte țări. Nu cred că se va pune problema în acest mod. Cred că vom traversa acest val fără restricții sau măsuri deosebite cel puțin din punctul de vedere al Ministerului Sănătății, care întotdeauna a avut o atitudine echilibrată, care să răspundă nevoilor de sănătate publică, dar să facă și acceptabile măsurile, care trebuie recomandate, explicate și probabil vom avea un grad de conformare chiar mai bun decât dacă le impunem. (…) Nu e niciun fel de obligație, dar cu cât mai mulți vom folosi masca, cu atât vom avea o vară mai liniștită”.”, a susținut ministrul Alexandru Rafila, relatează G4media.ro

Vârful valului de infectări, în august 

Ministrul Rafila, a declarat luni că vârful valului de infectări în România ar putea fi atins între 14 şi 21 august.

Alte articole:   Parcul Național Piatra Craiului - Imagini spectaculoase cu boncănitul cerbilor! VIDEO

Luni, Ministerul Sănătății a anunțat că numărul cazurilor de COVID-19 s-a dublat în ultima săptămâna față de perioada anterioară. Acesta fiind cu 80% mai mare față de sfârșitul lunii mai.  

Rafila a prezentat două scenarii posibile:

  • dacă va exista o creștere medie, la începutul lunii august vor fi circa 4.200 de cazuri noi pe zi
  • în al doilea scenariu, la sfârșitul lunii august, vor fi 10.000 de cazuri noi pe zi. 

Se reia activitatea în centrele de testare

Alexandru Rafila a declarat ă vor fi puse din nou în funcţiune centrele de testare COVID. Acestea vor fi accesibile mai ales la sfârşitul săptămânii. 

“Repunem în funcţiune şi acele centre de testare care vor fi accesibile persoanelor, mai ales în week-end, unde se pot duce să preleveze o probă, dacă au simptomatologie, după care fie rămân în observaţie la medicul de familie, care poate să le prescrie şi un tratament, fie merg la un centru de evaluare. Sau, în cazul unei evoluţii mai grave, se duc la spital”, a spus ministrul. 

În plus, ar putea apărea centre de evaluare special pentru copii.     

Alte articole:   Gărzile la domiciliu ale chirurgilor plasticieni. Probleme, abuzuri (?), legislație incoerentă, la Spitalul Județean

Ministrul Sănătății a mai precizat că, în spitale, pentru a evita transmiterea bolii, utilizarea măștii la personalul medical și vizitatori și pacienți „poate fi dată printr-o simpla dispoziție„.  

Întrebat dacă recomandă doza a patra de vaccin anti-COVID, Rafila a declarat că doza booster ar fi mai degrabă recomandată populației vulnerabile, subliniind că așteaptă toamna, când va fi disponibilă o nouă formulă a vaccinului.    

Te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Noutăți RAPID și pe canalul de Telegram: Abonați-vă AICI

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.