blog-logo

Impozitele, contribuțiile, cotizațiile și taxele au reprezentat peste 40% din cheltuielile salariaților în 2021   

Impozitele, contribuțiile, cotizațiile și taxele au reprezentat peste 40% din cheltuielile salariaților în 2021   

Impozitele, contribuțiile, cotizațiile și taxele au reprezentat peste 40% din cheltuielile totale ale salariaților în 2021.

Impozitele asupra veniturilor, contribuţiile la bugetele de asigurări sociale, cotizaţiile şi alte impozite şi taxe, au deţinut o pondere de 33,2% din cheltuielile totale ale gospodăriilor, în 2021, ridicându-se în medie la suma de 1.620 lei lunar pe o gospodărie, transmite Agerpres. 

Din acestea, impozitul pe salariu a reprezentat 15% (14,8% în 2020); iar contribuţiile de asigurări sociale (pentru pensie, la fondul de şomaj şi pentru asigurările de sănătate) peste jumătate, 84,3% (84,5% în 2020), din totalul impozitelor, conform datelor centralizate de Institutul Naţional de Statistică (INS). 

Taxele au reprezentat peste 40% din cheltuielile totale ale salariaților în 2021 

Impozitele, contribuțiile, cotizațiile și taxele au avut o pondere de 43% din cheltuielile totale ale salariaților.

Alte articole:   Adormirea Maicii Domnului. Tradiții și obiceiuri în această zi de sărbătoare

Potrivit INS, impozitele, contribuţiile, cotizaţiile, taxele deţin o pondere mare în cheltuielile totale ale gospodăriilor în ale căror venituri predomină veniturile salariale. Astfel, în anul 2021, ponderea acestora în cheltuielile totale a fost de 43% pentru gospodăriile de salariaţi; comparativ cu 17,2% pentru cele de şomeri, 13,9% pentru gospodăriile de pensionari; 11,1% pentru cele de lucrători pe cont propriu în activităţi neagricole şi numai 7,9% în cazul gospodăriilor de agricultori.

De altfel, subliniază INS, în anul 2021, cuantumul mediu al transferurilor aflate în sarcina gospodăriilor de salariaţi a fost de:

  • 12 ori mai mare decât al celor plătite de gospodăriile de agricultori;
  • 8,2 ori mai mare decât transferurile plătite de gospodăriile de lucrători pe cont propriu în activităţi neagricole
  • 7,4 ori mai mare decât al celor de pensionari
  • 6,4 ori mai mare decât al gospodăriilor de şomeri. 
Alte articole:   Calea ferată Predeal – Brașov. Contractul pentru studiul de fezabilitate, prelungit cu 10 luni 

Impozitele în profil teritorial și regional

În profil teritorial, se înregistrează diferenţe relativ mari de nivel şi pondere a transferurilor între urban şi rural şi un grad mai scăzut de diferenţiere pe regiuni. Cuantumul impozitelor, contribuţiilor etc plătite în medie de o gospodărie din mediul urban a fost de 1,9 ori mai mare decât al celor plătite de gospodăriile din mediul rural, iar ponderea lor în totalul cheltuielilor a fost de 36,7% şi, respectiv, de 26,9%. 

În profil regional, se remarcă amplasarea a două regiuni pe cele două extreme (inferioară şi superioară): Nord-Est, cu nivelul minim al acestui tip de cheltuieli de 1.091,3 lei lunar în medie pe o gospodărie (26,7% din cheltuielile totale) şi Bucureşti-Ilfov, cu nivelul maxim de 2.841,8 lei (39,2%), restul înregistrând niveluri între 1.267 – 1.829 lei şi ponderi în cheltuielile totale între 29,2% – 35,2%. 

Alte articole:   Accident pe strada Hărmanului, duminică noapte

Te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Noutăți RAPID și pe canalul de Telegram: Abonați-vă AICI

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.