
Jurnalistul, poetul, dramaturgul Iosif Vulcan a fost un mare cărturar al secolului al XIX- lea. Iosif Vulcan a fost pentru Transilvania ceea ce, în alte condiţii istorice, au reprezentat Ion Heliade Rădulescu pentru Muntenia şi Gheorghe Asachi pentru Moldova.
La Oradea există un muzeu dedicat lui Iosif Vulcan. Iată, în județul Brașov, printr-o inițiativă particulară, cea a familiei de doctori Vulcan se va deschide un nou muzeu. Puțini știu că Iosif Vulcan a avut legătură cu Șinca Veche. Pentru că din aceste locuri erau strămoșii lui. Iar spre sfârșitul vieții a și vizitat școala și biserica din acest sat de sub munte.
Iosif Vulcan a fost ales membru corespondent al Academiei Române din 1879 şi membru titular al acesteia din 1891. În 1904 Titu Maiorescu va propune alegerea lui Vulcan ca preşedinte al secţiei literare al Academiei.
„Nașul” lui Eminescu
Iosif Vulcan s-a străduit de asemenea să aibă relaţii culturale și cu maghiarii, devenind chiar membru al Societăţii literare „Kisfaludy” din Budapesta. În 1901, la Oradea leagă o prietenie strânsă cu Ady Endre.
La data de 8 septembrie 1907, marele publicist se stinge din viaţă şi este înmormântat în cimitirul Olosig din Oradea (n.n.: la sfârșitul anilor 1980, la dezafectarea cimitirului, mormântul familiei Vulcan a fost mutat în Cimitirul Municipal Rulikowski).
Capodopera vieţii sale a fost revista „Familia”, în care Mihai Eminescu şi-a publicat primele sale poezii, semnând în acea vreme cu numele Eminovici. Redactorul i-a schimbat numele, fără ştirea autorului, în „Eminescu”, nume acceptat apoi de tânărul poet. Alt talent literar remarcat de Iosif Vulcan a fost George Coşbuc. A semnat versuri în paginile revistei sub pseudonimul „Boşcu”. Tot aici a bătut la uşa literaturii cu primele sale poezii și Octavian Goga.
Doamna doctor Vulcan s-a străduit și anul trecut a ridicat un bust în fața școlii din Șinca dedicat lui Iosif Vulcan. De altfel, cunoscutul doctor Florin Vulcan, soțul doamnei doctor este strănepot al marelui cărturar Iosif Vulcan.
O nouă atracție turistică în zonă
„Prin amabilitata doamnei doctor și după o neobosită documentare am primit câteva numere ale revistei «Familia» din anii 1865 și 1866, scanate și făcute rost de la Biblioteca Universitară din Cluj. Digitizarea acestor documente, ca și accesul ușor la ele este un început de drum al bibliotecilor din România. Iar această bibliotecă a fost printre primele care au făcut astfel de demersuri”, spune muzeograful Ovidiu Savu.
Vă prezentăm două numere ale revistei „Familia” din anul 1865 cu o rubrică de rebus AMĂNUNTE AICI. Aveau și alte teme interesante. Era promovat șahul în acei ani AMĂNUNTE AICI. Tot într-o astfel de revistă avem un articol interesant despre situația femeilor la jumătatea secolului al XIX-lea. Un alt articol „exotic” ni s-a părut cel despre „Diferite obțiuni despre sărutat”.
Sperăm să vă placă aceste articole și, începând cu luna iulie, după ce se obțin avizele necesare, să se viziteze acest nou muzeu. Mai ales că în zonă vin numeroși turiști pentru Templul Ursitelor, biserica- mănăstire, Băile Perșani și alte obiective turistice din zonă.