blog-logo

Turnul Slăninii din Cetatea Rupea se deschide pentru o expoziție de cahle transilvănene pictate manual

Turnul Slăninii din Cetatea Rupea se deschide pentru o expoziție de cahle transilvănene pictate manual

Turnul Slăninii din Cetatea Rupea va fi deschis de duminică, 19 iunie, până în luna noiembrie, pentru expoziţia „Teracota, mon amour!”.   

Duminică, 19 iunie ora 13:00, se deschide Turnul Slăninii din Cetatea Rupea pentru o expoziție de cahle transilvănene pictate, manufacturate în Mediaș la ultima fabrica din România de sobe presate și pictate manual.

Expoziția cuprinde o parte din arhiva de peste 110 ani a fabricii și continuă proiectul „Teracota, mon amour!” de a promova patrimoniul material transilvănean în spații neconvenționale: cetăți, biserici fortificate, șuri, conace și grădini.

Expoziția „Teracota, mon amour!” este o colaborare între Teracota Mediaș și Asociația Imbold. 

În ultimii 6 ani, secțiuni din expozitie au fost expuse la Noaptea Albă a Galeriilor în București; în Cetatea Alba Iulia, la Castelul Cantacuzino din Zamora și în cadrul Romanian Design Week la Acuarela; în „Pavilionul din Jina” în cadrul Muzeului Astra și în turnuri din Bisericile Fortificate – Sit Unesco din Viscri si Biertan.

Proiectul este bazat pe accesibilizarea unor spații inedite care devin gazde temporare a unor expoziții de patrimoniu cultural transilvănean; proiecte multi-disciplinare și a unor ateliere de meșteșugărit.

Demonstrație de manufacturat cahle

La vernisaj va fi prezentă o parte din mica echipă a fabricii, inclusiv tânăra sculptoriță Costescu Iulia, absolventă a Universității Națională de Arte din București. 

În cadrul vernisajului, un meșter presator va susține un workshop de manufacturat cahle în incinta Fortificației, folosind exclusiv tehnici și unelte tradiționale. 

Accesul la vernisaj este inclus în biletul general de vizitare al Cetății Rupea.

Expoziția va fi disponibilă în perioada Iunie – Noiembrie 2022 și va fi inclusă în circuitul de vizitare al Cetații. 

Teracota Mediaș 

Din 1906, la Teracota Mediaș fiecare cahlă este presată, finisată, glazurată și pictată manual.

La fabrica de sobe pictate din Mediaș s-a transmis de la o generație la alta, procedeul tehnologic de manufacturare a cahlelor de pământ ars, păstrându-se vie traditia breslelor transilvanene de meșteșugari.

Fabrica de teracota din Mediaș produce manual în mod curent peste 300 de modele de cahle pentru sobe de teracotă. Acestea pot fi simple sau ornamentale cu modele geometrice și decorative; glazurate multicolor și pictate manual înainte sau după ardere cu glazuri termorezistente.

Teracota Mediaș lucrează cu restauratori, organizatii si investitori în patrimonial cultural, cum sunt: Muzeul Astra Sibiu, Fundatia Mihai Eminescu Trust; casele restaurate din Viscri, Conacul Apafi, Malancrav, conacul Banffy, Fundatia Michael Schmidt s.a. 

Dacă apreciezi știrea, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Noutăți RAPID și pe canalul de Telegram: Abonați-vă AICI

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.