blog-logo

Rafila, despre variola maimuţei: Recomandarea este să se evite relaţiile întâmplătoare cu persoane necunoscute 

Rafila, despre variola maimuţei: Recomandarea este să se evite relaţiile întâmplătoare cu persoane necunoscute 

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a afirmat, referindu-se la variola maimuţei, că recomandarea este să fie evitate relaţiile întâmplătoare cu persoane necunoscute.

Alexandru Rafila a precizat că această boală este până în prezent transmisă mai degrabă pe cale sexuală, relatează News.ro

Rafila a fost întrebat, miercuri, într-o conferinţă de presă, despre variola maimuţei, dacă bărbaţii sunt mai sensibili, având în vedere că până în prezent cele trei cazuri diagnosticate în România sunt la bărbaţi.    

“Nu este vorba despre o sensibilitate, este vorba despre mai degrabă despre un comportament la risc. Comportamentul la risc poate să fie deopotrivă înregistrat şi la bărbaţi şi la femei. Problema este legată de un contact apropiat cu o persoană infectată. Lucrul ăsta se poate întâmpla oricui dacă nu îşi ia nişte măsuri de precauţie şi recomandarea este, cel puţin din punct de vedere al relaţiilor intime, să se evite relaţiile întâmplătoare cu persoane necunoscute şi dacă există o expunere în sensul contactului cu o persoană care prezintă leziuni, atunci sigur că este bine persoana respectivă să se adreseze unui serviciu de boli infecţioase”, a explicat Rafila.  

El a mai fost întrebat dacă există o legătură între cele trei persoane diagnosticate cu variola maimuţei.   

“Nu aş vrea să fac astfel de speculaţii cât timp noi nu avem niciun fel de informaţie în acest sens. Există anchete epidemiologice în desfăşurare, dar pentru că aceste anchete epidemiologice se bazează pe declaraţiilor persoanelor infectate, viteza lor de finalizare a acestor anchete câteodată nu este foarte mare. (…) Este dreptul fiecărei persoane în ceea ce priveşte viaţa personală,  atât timp cât acest lucru nu afectează sănătatea altora”, a menţionat Rafila.   

Nu orice boală eruptivă este variola maimuţei

Rafila susține că variola maimuţei nu se transmite uşor şi nu necesită măsuri de precauţie ca în cazul infecţiei cu noul coronavirus, menţionând că nu se pune problema unei transmiteri comunitare a acestei boli, pentru că rata de reproducere este în jur de 0,3. 

Alte articole:   Adormirea Maicii Domnului. Tradiții și obiceiuri în această zi de sărbătoare

El a menţionat că nu orice boală eruptivă este variola maimuţei.   

“Există multe boli eruptive nu trebuie să credem că orice boală eruptivă înseamnă acest tip de variolă. De exemplu, varicela apare şi la persoane adulte. Există o formă care apare localizat se numeşte zona zoster şi precizarea de diagnostic este foarte importantă. Readuceţi-vă aminte că primele cazuri suspecte au avut până la urmă varicelă şi nu era vorba despre variola maimuţei. Se caută acum un alt nume care să fie mai rezonabil de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii”, a transmis ministrul Sănătăţii.  

Referindu-se la cele trei cazuri, el exclude apariţia unui focar de variola maimuţei în Bucureşti.   

Alte articole:   MedFest - Festival medieval, în Cetatea Făgăraș

Rafila susţine că se pot face anchete epidemiologice şi în cazul în care o persoană refuză să spună contacţii.   

Rafila recomandă folosirea prezervativului 

Întrebat dacă în afară de folosirea măştii recomandă şi folosirea prezervativului, Rafila a răspuns:  

“Întotdeauna dacă discutăm de o boală cu transmitere sexuală, prezervativul este o metodă de prevenire care nu este infailibilă. Ştiţi că singura metodă infailibilă este abstinenţa. Aşa scrie în literatura de specialitate, dar evident folosirea prezervativului, folosirea corectă a prezervativului, este o metodă de a scădea foarte mult riscul de transmitere a infecţiilor cu transmitere sexuală şi se dovedeşte că această boală este până în momentul de faţă transmisă mai degrabă pe cale sexuală”, a explicat ministrul Sănătății.

Trei bărbaţi au fost diagnosticaţi până acum în România cu variola maimuţei. 

Alte articole:   Ministerul Finanțelor: Datoria guvernamentală a României, la 50% din PIB în luna mai   

Te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Noutăți RAPID și pe canalul de Telegram: Abonați-vă AICI

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.