blog-logo

Bruxelles vrea să interzică sacrificarea rituală a animalelor. Evreii și musulmanii s-au unit împotriva deciziei

Bruxelles vrea să interzică sacrificarea rituală a animalelor. Evreii și musulmanii s-au unit împotriva deciziei

Regiunea Bruxelles vrea să interzică sacrificarea animalelor tipice tradițiilor Halal și Kosher. Acestei propuneri i se opun președintele executivului musulman și cel al Consistoriului Central Israelit.

Dezbaterile din Belgia cu privire la interzicerea sacrificării animalelor fără asomare prealabilă au reunit evreii și musulmanii. Cele două comunități religioase consideră această interdicție contrară nevoilor lor alimentare. Deoarece împiedică producerea de carne Halal sau Kosher. Singura pe care o pot mânca și care conform credințelor lor trebuie să provină de la animale ucise cu această practică.

Sacrificarea animalelor unește în discurs pentru prima dată liderii evreilor si musulmanilor

Pentru prima dată, președintele executivului musulman, Mehmet Üstün, și cel al Consistoriului Central Israelit, Philippe Markiewicz, au vorbit cu o singură voce, pentru a-și exprima poziția comună.

În două zile, parlamentul regiunii Bruxelles va vota interzicerea sacrificării fără asomare. Deja interzisă în Valonia și Flandra. Propunerea de interdicție, prezentată la inițiativa partidelor Défi și Open Vld (liberal) și Groen (verde), a fost respinsă miercuri de comisia Parlamentului de la Bruxelles (6 voturi pentru, 6 împotrivă, 3 abțineri). 

Rezultatul propunerii va fi decis vineri 

Partidul Socialist (PS), Partidul Muncitorilor (Ptb) și Vooruit (social-democrați) au format o majoritate alternativă pentru a se opune ordonanței propuse. Cu toate acestea, rezultatul va fi decis abia vineri, 17 iunie, când va avea loc un vot în plen. 

Alte articole:   Juniorii FC Brașov U19, calificați în optimile Cupei României

Uniunea Europeană cere ca animalele să fie asomate după metode specifice. Pentru a le face inconștiente și amorțite. Doar sacrificarea rituală este exceptată de la această cerință.

În Belgia, regiunile valonă și flamandă au făcut-o în 2019, Bruxelles încă nu. De aici dezbaterea din regiunea capitalei Belgiei. „Comunitățile noastre respective sunt supuse acelorași probleme și atacuri. Reacționăm împreună pentru a găsi soluții adecvate pentru comunitate și pentru a apăra libertatea de cult consacrată în Constituția noastră pentru toți cetățenii, nu doar musulmani și evrei, a explicat Markiewicz într-un interviu pentru ziarul LeSoir, citat de Europa Today.

Legiuitorul să nu se transforme într-un „rabin șef” sau „imam șef”

„Locul religiei în societate este recunoscut de stat și trebuie respectat. Atât Consiliul Teologilor, cât și rabinatul au emis opinii religioase, care sunt obligatorii pentru oricine dorește să mănânce mâncare halal sau cușer. Este important de evitat ca legiuitorul să devină un fel de «rabin șef» sau «imam șef» al Belgiei, care ia locul autorităților religioase și decide ce face parte sau nu din rit”, a continuat Üstün.

„Nu poți măsura suferința. Așadar, dacă vrei să fii consecvent, trebuie să interzici orice fel de sacrificare pentru toată lumea”, spune Markiewicz. „Dar a te dedica doar ultimelor cinci minute de viață ale unui animal destinat consumului evreiesc sau musulman este un discriminare inadmisibilă la Bruxelles.. Și un atac la libertatea de religie”.

Ce este carnea Halal

În limba arabă cuvântul halal înseamnă permis sau legal. Rezonanțele sale profunde, cele care l-au făcut celebru, provin însă din cartea sfântă a popoarelor musulmane, Coranul. În Coran termenul Halal este opus cuvântului Haram care înseamnă interzis.

Alte articole:   Au început lucrările la Hotelul de Gheaţă de la Bâlea Lac

”Halal” definește orice acțiune sau comportament permis în Islam. Inclusiv în domeniul alimentației, cum ar fi ce tipuri de carne și metode de preparare sunt acceptabile, în timp ce ”haram” se referă la acțiuni nepermise sau ilegale.

Tot legat de alimentație și mai precis de carnea Halal o foarte mare importanță are, de asemenea, proveniența ei. Felul în care a avut loc sacrificarea animalului sau felul în care carnea este procesată și preparată.

Despre Coran și carnea Halal

Coranul, spre deosebire de prescripțiile Vechiului Testament în care carnea pentru consum trebuia să întrunească două condiții destul de simple și clare (animalul sa aibă copita despicată și în același timp să fie rumegător), are pentru lumea musulmană anumite restricții suplimentare și variate. 

Carnea Halal este o parte esențială a credinței musulmane. Susținătorii consideră că practicile sacrificării islamice tradiționale sunt profund umane. Principalul aliment care este considerat Haram (interzis) în lumea musulmană este carnea de porc (interzisă și în tradiția ebraică a Vechiului Testament).

Alte articole:   Siegried Mureșan: Șansa noastră de aderare la spațiul Schengen este mai mare ca oricând

La aceasta se adaugă carnea provenită de la alte animale, cum ar fi câinele, măgarul. Sau animale carnivore, cum sunt urșii sau leii. Dintre tipurile preferate de carne Halal în alimentația culturii islamice enumerăm carnea de vită și de oaie sau miel, care sunt socotite și printre cele mai curate.

Diferența dintre Cușer (Kosher) și Halal

Conform Halalului, orice adult musulman poate efectua sacrificarea animalelor. Dar Kosherul permite doar unui singur rabin să sacrifice animalele. Acesta este special instruit pentru sacrificare și nici un alt evreu nu poate îndeplini această sarcină.

Musulmanii consideră întreaga bovină sau oaie Halal dacă sunt sacrificați în mod corespunzător. Evreii, pe de altă parte, iau în considerare primele trei părți de vite sau oi ca fiind Kosher. Sfertul posterior este considerat non-Kosher, potrivit Sawakinome.

Te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Noutăți RAPID și pe canalul de Telegram: Abonați-vă AICI

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.