blog-logo

Noi reguli RCA, din septembrie: Prețuri diferite în funcție de vânzător, șoferii scapă de formularul tipărit pentru constatarea amiabilă 

Noi reguli RCA, din septembrie: Prețuri diferite în funcție de vânzător, șoferii scapă de formularul tipărit pentru constatarea amiabilă 

Noi reguli pentru asigurările RCA vor intra în vigoare din septembrie. Modificările au fost publicate vineri, în Monitorul Oficial. 

A fost publicată în Monitorul Oficial norma Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) care modifică norma 20/2017, privind asigurările auto, adică regulile RCA. 

Este cea mai importantă schimbare în acest domeniu de la apariția legii 132/2017, orima dedicată exclusiv RCA. 

Din 10 septembrie, toți șoferii din România, dar și firmele de asigurare și brokerii se vor supune unor noi reguli privind RCA. Vineri, 10 iunie, a fost publicat actul care modifică norma  ASF 20/2017 privind asigurarea auto în România, relatează Economica.net.

Actul vine să implementeze modificările cerute de Comisia Europeană în ceea ce privește modalitatea în care firmele de asigurare stabilesc prețurile RCA. 

Alte articole:   Incendiu devastator la un autoturism hibrid. O peroană a murit carbonizată

Noua normă vine cu trei modificări majore, două dintre ele premiere pentru piața din România. 

Formularul tipărit pentru constatarea amiabilă nu mai este obligatoriu 

Formularul pe care şoferii implicaţi într-un accident trebuie să-l completeze de mână va putea fi înlocuit cu o aplicaţie. Astfel, aceștia scapă de bătăile de cap date de completarea formularului, ce presupune inclusiv realizarea unei scheme a accidentului.

Constatarea se va putea face și electronic, cu ajutorul unei aplicații ce va fi pusă la dispoziție de Biroul Asigurătorilor de Autovehicule (BAAR) și asigurătorii emitenți ai polițelor.  

Nou aplicație va reda automat inclusiv dinamica evenimentului, cu ajutorul sistemului GPS. 

Alte articole:   Google şi Facebook, îndemnate de UE să eticheteze conținutul generat de inteligența artificială

Tarife diferite, în funcție de canalul de vânzare 

Tarifele diferite pentru canalele de vânzare reprezintă o premieră pentru România.

”Indiferent de canalul de distribuție utilizat, asigurătorul RCA practică aceeași primă de asigurare netă de cheltuieli de distribuție, stabilită pe baza criteriilor specifice unui asigurat”, prevede noua formă a normei.

Noua normă nu mai face referire la prețul final al RCA. Astfel, dă libertate asigurătorului să stabilească acest preț în funcție și de cheltuielile pe care le are cu vânzarea. 

Poliţele RCA nu vor mai putea fi cumpărate doar de la brokeri. Acestea pot fi achiziționate şi de la asigurator, la un preţ chiar mai mic. 

Alte articole:   VIDEO Sărbătoare de Rusalii și baterea armindenilor la Feldioara

Deoarece costurile de vânzare online sunt mai mici decât cele de vânzarea prin brokeri sau agenți proprii, este posibil să apară prețuri mai mici pentru achiziția online a RCA. 

Mașina la schimb oferită pe timpul reparației: principalele modificări 

Cea mai importantă modificare vizează modalitatea de stabilirea a perioadei în care este oferită mașina.  

Principalul efect va fi că zilele în care păgubitul beneficiază de mașină la schimb nu mai sunt condiționate decât de finalizarea reparației. 

Te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like!

Noutăți RAPID și pe canalul de Telegram: Abonați-vă AICI

Distribuie dacă îți place!

Anunţuri mică publicitate